StoryEditor
MALI STAN

18 četvornih metara uređenih za mladu zagrebačku obitelj

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

AUTORI PROJEKTA:

  • Mislav Bašić, mag.ing.arch.
  • Tina Biloglav, mag.ing.arch.
  • Monika Lepen Terihaj, dipl.ing.arh.
 

Suvremeni stambeni prostori obično „štede“ kvadrate preklapanjem raznih funkcija unutar jednog prostora. Najčešća kombinacija spomenutog je „open space“ dnevne zone – kuhinje, blagovanja i dnevnog boravka pri čemu su, u malim stanovima, predviđeni kvadrati kontinuirano u procesima „racionalizacije“ prema sve manjim brojkama. Zato i nije neobično potražiti stručnu pomoć – osobito ako za predmetni zahvat imate samo 18 m2.

Zona dnevnog boravka.

Produženi zidić za TV koji je radi atraktivnosti i topline presvučen vertikalnim hrastovim letvicama.

Kuhinja u niši L oblika.

 

Projektni zadatak se u ovom slučaju odnosio samo na dnevni dio stana i tražio je jasno odvajanje zona kuhinje, blagovanja i dnevnog boravka za mladu obitelj, s naputkom izbjegavanja fizičkog odjeljivanja i zagrađivanja prostora. Tako se kuhinja našla u jednoj niši L oblika, a od zone dnevnog ju je dijelio produženi zidić za TV koji je radi atraktivnosti i topline presvučen vertikalnim hrastovim letvicama. Set za blagovanje je primjerenih dimenzija te svojom pozicijom i kombinacijom boja figurira kao spona dvije zone.

Set za blagovanje.

Otvoreni tlocrt dnevne zone.

 

Budući da je cjelokupni prostor relativno malen, no dobro osvijetljen, izbor boja pao je na neutralnu paletu – sivkasta, bijela i zemljani tonovi – koje su idealna pozadina za naglašavanje pokojeg detalja u tamnijoj nijansi. U kuhinju i biblioteku - elemente po mjeri koji imaju očekivano duži rok trajanja – je i uloženo više tako da je neutralna sivo-bijela kombinacija kuhinje izvedena od sivog iverala i bijele sete;  monotonost te kulise uspješno je razigrana zidnim pločicama zanimljivog geometrijskog uzorka.

Neutralna sivo-bijela kombinacija kuhinje.

Kuhinja je izvedena od sivog iverala i bijele sete.

 

Namještaj serijske proizvodnje poput sofe ili stolića, biran je iz asortimana IKEA-e, dok  su stolci i detalji poput podne svjetiljke i zidnog sata odabrani iz Zuivera; dojam ugodnog životnog prostora zaokružen je diskretnim zelenilom na prikladnim pozicijama.

Sofe i stolići su nabavljeni u Ikei.

Izbor boja pao je na neutralnu paletu – sivkastu, bijelu i zemljane tonove.

Podna svjetiljka i zidni sat su nizozemske marke Zuiver.

Moderano opremljena dnevna zona.

 

Do sljedećeg čitanja,

vaš tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

 

Fotograf: Zvonimir Miletić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. srpanj 2020 11:10