Savršen spoj lijepog i pametnog

30 kvadrata čistog hedonizma

 

Kad sam prvi put ušla u ovaj stan, bio je u vrlo lošem stanju. Unutra gotovo da se nije moglo normalno živjeti, nije bilo grijanja, sve je bilo trulo, a ustajali miris se uvukao duboko u zidove. Ipak, već na prvi pogled znala sam točno što želim od ovog prostora. Stan je jednosoban, površine 30 četvornih metara, nešto kao malo veća garsonijera, te je baš zbog toga bio veliki izazov za pametno uređenje i raspored namještaja te ostalih kućnih sitnica – priča Dina Lončar, mlada ekonomistica iz Varaždina, kojoj je prvi korak pri stvaranju doma iz snova bio iseliti sve što je u njemu zatekla. Zatim je krenula u potpuno preuređenje.

Svima se najviše sviđa ljuljačka u dnevnom boravku kupljena u Ikei

– Danas se šalim da sam razbila stan do temelja. Bilo je neophodno sve porušiti kako bismo mogli krenuti od početka po mojim željama – kaže Dina i dodaje da su se radnici prvo bavili cijevima, instalacijama, vodom i kupaonicom. Kada su završili cijevi i kupaonicu, trebalo je provesti plin jer nije bilo grijanja.

– Kako bih smanjila troškove, plin smo proveli iz stana pokraj u kojem sam nekad živjela s mamom. Kad su dovršene instalacije, uslijedilo je žbukanje zidova. Željela sam dnevnu sobu nečim odvojiti od kuhinje pa sam došla na ideju da dignem dnevni boravak za dvadesetak centimetara. Napravljen je parapet, a rezultat je nešto niži dnevni boravak, ali je kuhinja efektno odvojena od dnevne sobe – opisuje Dina.

Uslijedilo je postavljanje pločica u kupaonici koje je vlasnica kupila u DGH Centru u Varaždinu. – Pločice za kupaonicu stajale su oko 9000 kuna. U kuhinju sam stavila drukčije, smeđe sa sitnim crtama, a kupila sam ih u Tehnocommercu u Varaždinu. Koliko se sjećam, četvorni je metar stajao 260 kuna. U dnevnoj sobi je zebrano laminat, koji je koštao 5000 kuna. Ugradbeni ormar bijele boje visokog sjaja u dnevnom boravku radila je tvrtka KTD iz Grede, a koštao je 12000 kn. Cijena bijelog kauča bila je 9000 kuna, a stolića visokog sjaja 900 kn. Oboje sam kupila u Lesnini. Na jedini zid u stanu stavila sam Meblove tapete, koje sam također kupila u Lesnini (paket je stajao oko 250 kuna, a meni su trebala dva).

Na zidu s tapetama je i veliki televizor. Ipak, vidim da se u dnevnom boravku ljudima najviše sviđa viseći stolac kupljen u Ikei za oko 350 kn. Meni su, s druge strane, najdraže police na koje mi stanu sve drage sitnice, a koje sam kupila u Pevecu za 800 kuna – nabraja Dina koja je kuhinju, logično za male stanove, dala raditi po mjeri. Kuhinja je bijela, visokog sjaja, a specifična je po tome što na elementima nema ručke, već sve funkcionira “sistemom na dodir”. Na sredini kuhinje je smeđi otok sa sudoperom. U kuhinji se posebno ističe veliki sat Kare Designa (oko 400 kn) i hladnjak iz linije Gorenja Ora Ito (6000 kn). No, ono što ovu prostoriju čini drukčijom i upečatljivom je raskošan luster kupljen u Lesnini za 900 kuna.

– Pri uređenju nisam bila spremna na kompromise jer mi je bilo važno da stan na kraju izgleda onako kako sam ja htjela, a ne da požalim zbog nečega na što me netko drugi nagovorio. Zato sam sve radila po svom. U stanu prevladavaju bijela, smeđa i crna boja te roza detalji. Materijal koji sam najviše koristila je iverica visokog sjaja i wenge. Iako obožavam kuhati i peći torte, moram reći da najviše uživam u kupaonici, i to posebno zbog dizajna pločica koje su mi jako drage – kaže vlasnica i zaključuje: – Stan je malen, ali u njega uvijek stane dosta ljudi. Vjerujem da je razlog tome činjenica da je iskorišten svaki centimetar prostora, što je najvažniji zadatak pri uređenju malog stana. Biti svjestan prostora.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 21:03