Pun pogodak

35 kvadrata sreće bračnog para: Udobna mala kuća kompletno napravljena od već korištenog drva

 Louis Lemaire
Ova mala kućica nije samo udobna, već je i ekološka, a ima svega 35 četvornih metara

Izgrađena od korištenog starog drva sa solarnim panelima na krovu, ova kućica pravo je oličenje ekološki osviještene gradnje. Čak je i interijer opremljen namještajem i detaljima nabavljenim na buvljacima i second hand trgovinama, što nimalo nije utjecalo na njezin prozračan i opušten izgled. Kompaktan i funkcionalan dizajn ovog malenog prostora za svaku je pohvalu!

image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire

Ova kućica bračnog para Marielle i Jaapa ostvarenje je svih snova. Naime, dugo su maštali o kući za odmor koju će izgraditi po principu kružnog gospodarstva. Kružno gospodarstvo je model proizvodnje i potrošnje koji uključuje dijeljenje, posudbu, ponovno korištenje, popravljanje, obnavljanje i reciklažu postojećih proizvoda i materijala što je dulje moguće kako bi se stvorila dodatna (duža) vrijednost proizvoda. Na ovaj način produljuje se životni vijek proizvoda te istovremeno smanjuje količina otpada, a može pomoći ublažiti dva ključna problema - ograničenost resursa i klimatske promjene.

Željeli su na vlastitom primjeru pokazati da je moguće od već korištenog drva stvoriti ugodan prostor za boravak.

- Prije tri godine pronašli smo zemljište izvan malog slikovitog gradića u Nizozemskoj i naš san se ostvario. Dobili smo priliku projektirati, izgraditi i urediti kuću o kojoj smo oduvijek sanjali, kaže Marielle te dodaje kako na parceli nije postojala infrastruktura. Nije bilo vode, kanalizacije, struje, ničega!

No to ih nije nimalo omelo.

image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire

- Zemljište smo očistili i počeli crtati kuću. Pronašli smo izvođače, dobili dozvolu za gradnju, digli kredit..., nabraja Marielle te pojašnjava kako je dobro što su tijekom gradnje mogli biti na gradilištu, jer žive u blizini, pa većih propusta nije bilo.

U 35 četvornih metara smjestiti su sve sadržaje: dnevni boravak, čajnu kuhinju, kupaonicu i spavaću sobu u potkrovlju.

image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire

Jaap, koji je i sam arhitekt, smatra da je izbor materijala za gradnju bio pun pogodak.

- Kuća je u potpunosti građena od drveta, što daje poseban osjećaj. Održivo graditi bio je naš san, ali smo bili pažljivi s odabirom detalja, kaže Jaap te dodaje kako bi se dnevna soba doimala većom, baza je bijela boja, a detalji od recikliranog i neobrađenog drva daju prostoru potreban karakter. Prostor ispod stepenica iskoristili smo za smještaj male kuhinje, šalice smo objesili na kuke ispod police, a držač za krpe postavljen je na stepenice s lijeve strane, zadovoljno zaključuje Jaap.

image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire
image
Louis Lemaire
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:57