STAN ZA MLADI BRAČNI PAR

70 kvadrata elegancije, kontrasta i romantike u Zagrebu

 

Kolumnisti Dom i dizajna tim arhitekata iz projektnog ureda 4uHa s vama će družiti svakog tjedna, a kako bi druženje bilo zanimljivo i edukativno pripremili su za vas niz korisnih tema i primjera. Odgovarat će na bitna i česta pitanja, i kroz vlastite projekte ukazivati na pozitivne i negativne strane odluka.

"Htjeli bi svoj stan pretvoriti u jednostavan, prozračan, poseban dom, prožet daškom luksuza." – Bila je to kratka, jasna i veoma lijepa želja s kojom su nam se obratili naši ovotjedni investitori.

Ove su riječi već same po sebi poslužile kao inspiracija za smišljanje novog ruha stana za mladi bračni par u samom centru centralnog dijela Zagreba. Veća polovica od ukupno 70 kvadrata pripala je dnevnom boravku s terasom, kuhinji i kupaonici te ulaznom hodniku, dok su se u noćnoj zoni smjestile dvije spavaće sobe, od kojih jedna željno iščekuje svoje buduće male stanare i prikladno uređenje.

Kratak ulazni pregradni zid smo dodatno skratiti i uklopiti u nove spremišne ormare kako bi hodnik maksimalno iskoristili, a dnevni boravak dodatno zaštitili od pogleda. Ulazni garderobni ormar po mjeri postaje neizostavan dio svakodnevice njegovih vlasnika zahvaljujući manjoj klupčici koja se vjerno nadovezuje na njegovu noćnu stranu.

Vertikalno postavljene bijele drvene letvice sakrivaju intimniji dio dnevne zone dok, s druge strane, dopuštaju povremeni i prijevremeni pogled prema zanimljivoj igri suprotnosti što se odvija u centralnom dijelu stana. Kako zidovi ne bi bili prosječni, dosadni i već viđeni pobrinula se "spatolato tehnika“ imitacije betonskog zida.

Oko televizorskog prostora zidovi su u tamnijoj, sivoj verziji, dok se nasuprotan zid, osim zanimljivim zidnim slikama, ponosi svjetlom, krem verzijom ove dekorativne tehnike.

Ormarić za TV je još jedna u nizu posebnosti ovog interijera. Centralni dio sadrži ladice koje svojim oblikom i dimenzijama slijede radijatorske maske što ga okružuju s obje strane. Čitav element, na prvi pogled, djeluje kao jedinstveni stolarski ukras interijera, naglašenih horizontalnih linija, no zapravo se radi o četiri zasebna komada namještaja – dva seta ladica i dvije radijatorske maske izrađene od medijapana, što se, po potrebi, mogu izvući i privremeno ukloniti, čišćenja ili grijanja radi.

Već prvi pogled s ulaza na dnevni, otvoreni prostor, nam nagoviješta igru kontrasta – svjetla i sjene, tamno sivih i bijelih tonova, niskog i visokog namještaja te nižeg i višeg stropa. U posljednjem je elementu projekt rasvjete naišao na nepresušan izvor inspiracije. Unutar spuštenog, rubnog dijela stropa udomaćile su se ugradne LED lampe, po unutrašnjem rubu se razvija ambijentalna LED traka, dok se su iznad kauča smjestili i prema slikama usmjerili tračni reflektori. Čitavu stropnu rasvjetnu priču zaokružuje primarna rasvjeta – cilindrične nadgradne LED svjetiljke koje se šire i na ostatak stana.

Velika većina adaptacija na kojima smo radili uključivala je sveprisutan i još uvijek izuzetno popularan open space koncept, no ovdje to nije bio slučaj. Barem ne u potpunosti. Sve je popularnije ponovno odvajanje kuhinjskog od blagovaonskog i dnevnog dijela prostora, iako na puno fleksibilniji i moderniji način – staklenim kliznim stijenama – što omogućuje da se odvojena kuhinja u trenu pripaja ostatku stana, odnosno, po potrebi, od njega kompletno izolira.

Želje klijenata su uključivale i manji šank u sklopu kuhinjske zone. Kako bi radna ploča, što se proteže i čitavom dužinom i visinom šanka, ostala netaknuta, odnosno bez nepotrebnih bušenja i ugrađivanja vodilica za kuhinjske klizne stijene, čitava konstrukcija je potražila svoj oslonac na kuhinjskom nadvoju.

Sama kuhinja je veoma jednostavna i prozračna, naglašenog kontrasta te logički osmišljena za optimalno korištenje prilikom pripreme jela kroz faze - pohrana hrane – pranje – rezanje – kuhanje- serviranje i konzumacija – ponovna pohrana hrane.

Profinjenost, nježni tonovi i elegantne linije teme su koje smo htjeli provesti kroz sve kvadrate koji su nam bili na raspolaganju, pa je iz tog razloga hodnik što povezuje dnevnu s noćnom zonom, doživio zanimljiv „face lifting“, iako originalno nije bio predmet našeg projekta.

S jedne njegove strane je zidna niša pretvorena u jednostavan, bijeli, spremišni ormar, dok se je nasuprot njemu razvila posebna zidna instalacija. Iako dimenzijama podsjeća na susjedan ormar, radi se plitkoj konstrukciji ukrasnih ploča što stvaraju optičku varku većeg, odnosno dubljeg prostora hodnika.

Roditeljska spavaća soba je čitavu temu elegancije, luksuza i kontrasta zaokružila i pretočila u poseban, romantični finale ovog interijera.

Bogata, dekorativna obrada zidova, sivi i krem tonovi stolarskih elemenata po mjeri, tapecirano uzglavlje, ukrasne letvice što dodatno naglašavaju zidne slike, efektne lampe visilice umjesto klasičnih noćnih svjetiljki te raskošan i ugodan odabir tekstila stvorili su atmosferu spavaće sobe koja neizbježno poziva na odmor i uživanje.

I dok mi maštamo upravo o tome, dobrom odmoru i finoj uživanciji koji nastupaju kroz koji dan, šaljemo svima vama, dragim čitateljima, još uvijek veoma radišne pozdrave.

Do sljedećih adaptacija, novih interijera i zanimljivih javljanja s gradilišta, Vaši arhitekti s Ribnjaka a.k.a. tim 4UHA

Arhitekte iz projektnog studija 4uHa možete kontaktirati: www.4uha.com ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Pratite ih na Facebook stranici 4uHa i Instagramu @4uha_arhitekti ili posjetite u Jurkovićevoj 3 u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 14:06