nekad skladište

A zašto se ne bismo igrali u svojem domu? Neobičan, ali fantastičan dom od 100 četvornih metara

 Manuel Ocaña
Mlada španjolska arhitektica Pia Mendaro osmislila je za svoju prijateljicu umjetnicu životni prostor u bivšem skladištu

Španjolska arhitektica Pía Mendaro osmislila je ove godine dom u Madridu od 100 četvornih metara za svoju prijateljicu, umjetnicu Claru Cebrian. Ako bismo morali opisati ovaj neobičan, ali fantastičan dom, svakako bismo ga opisali kao prostor koji služi za stanovanje, ali i za rad (atelje), a ujedno je i igraonica jer, kako kaže arhitektica, Clara je, zapravo, veliko dijete koje voli da joj životni prostor nije dosadan, običan i jednoličan. A to, definitivno, nije niti dobila. Krenimo od početka. Njezin dom je zapravo transformirano bivše skladište, dimenzija 10x10 metara (savršen kvadrat). Prostor ima zabatni krov koji drže dvije čelične splavi, a tu je i fasada s dva prozora i vratima.

image
Manuel Ocaña

Središnja točka unutrašnjosti je povišeni krevet koji izgleda kao da je "ni na nebu, ni na zemlji". Smješten je na platformi koja može podnijeti težinu otprilike petero ljudi. krevet je napravljen u suradnji sa studiom Manuel Ocana architecture, a do njega se dolazi pomičnim stepnicama

image
Manuel Ocaña
image
Manuel Ocaña

- Clara je umjetnica i ne voli pretjerano dizajnirane stvari. Željela je nešto poput kuće Rona Weasleyja, nešto što bi se moglo prilagoditi potrebama koje se pojavljuju s vremenom. Slijedom toga projekt je zamišljen da bude što fleksibilniji - služeći kao osnova za život. Ukratko, projekt je trebao pružiti osnovu da se život dogodi i biti 'gotovo ništa'. No, kako bi to 'gotovo ništa' funkcioniralo kao 'gotovo sve', činilo se da ništa ne bi trebalo biti jako povezano - objasnila je Pía Mendaro.

Središnja točka unutrašnjosti je povišeni krevet koji izgleda kao da se nalazi ni na nebu, ni na zemlji. Nalazi se na platformi koja, prema riječima arhitektice, može podnijeti težinu oko petero ljudi. Do kreveta se dolazi pomičnim stepnicama koje podsjećaju na ljestve avionskih stepenica. Ovaj element napravljen je u suradnji s madridskim studiom Manuel Ocaña Architecture.

image
Manuel Ocaña

Zabavnu notu daju čelične konstrukcije (mreže) koje vlasnica koristi za vješanje, tjelovježbu i prebacivanje iz jednog kutka u drugi

image
Manuel Ocaña
image
Manuel Ocaña

- Uz oslobađanje vrijednog poda za cebrijanski rad, uzdignuti spavaći prostor također pruža vanjski pogled i pristup vanjskom prostoru. To je element dizajna za koji vjerujem da je potreban za mentalno zdravlje. Ispod kreveta, neočekivano, nalazi se viseća mreža u kojoj vlasnica Clara može čitati knjigu, piti prvu jutarnju kavu ili se jednostavno odmarati - ističe Pía Mendaro i dodaje kako je u ovom domu kupaonica skrivena iza jednog zida, koji također služi kao pozadina za kuhinju koju je vlasnica kupila na rasprodaji i njezine uređaje.

- Odlučili smo napraviti 'prikriveni zid'; prednji dio gdje bismo mogli smjestiti kuhinju jer svi uvijek žele biti u kuhinji. Kuhinja bi tako postala koristan protagonist prostora, a iza nje bi se 'sakrile' kupaonica i drugi sadržaji. Zid prolazi ispod pojasa potkrovlja što omogućava skladištu da bude shvaćeno takvo kakvo jest i sprečava da se vrata otvore izravno preko prostora, posebno kupaonice - tumači arhitektica i dodaje kako je, osim sofe u jednom kutu sobe, ostatak prostora ostavljen prazan, a umjetnički rad vlasnice ima prednost.

image
Manuel Ocaña
image
Manuel Ocaña

Ono što ovom domu daje zasebnu zabavnu notu čelične su konstrukcije (mreže) koje vlasnica često koristi za vješanje, prebacivanje, ponekad za tjelovježbu, a ponekad za dolazak iz jednog kutka prostora u drugi, nešto poput Spidermana.

Inače, osim što radi fao freelancer, Pía Mendaro je članica mladog arhitektonskog studija sa sjedištem u Madridu, pod imenom Endemico. Rođena je 1991. godine i diplomirala je arhitekturu na Superior Technical School of Architecture Madrid, ETSAM (2009. - 2016.).

image
Manuel Ocaña

Kupaonica je skrivena iza jednog zida koji služi i kao pozadina za kuhinju. Nju je vlasnica kupila na rasprodaji, kao i kuhinjske uređaje

image
Manuel Ocaña

Osim arhitektonskim projektima, ona i dizajnira (i samostalno proizvodi) namještaj te studira botaniku i vrtlarstvo. Posljednje tri godine dovršava različite obnove u Madridu, dizajnira namještaj za dječju knjižnicu u Monterreyu (Meksiko), sudjeluje kao asistent učitelja u razredu (Polytechnic School Madrid) i vodi smjer (i upravljanje) usmjeren na koristan dizajn prostora. Potpisuje i brojne radove te doktorske teze.

image
Tlocrt

Dimenzije prostora su 10x10 metara (savršen kvadrat), na vrhu je zabatni krov koji drže dvije čvrste splavi, a tu je i fasada s dva prozora i vratima

image
M M
Tlocrt

Njezin rad možete pratiti na sljedećim stranicama: www.piamendaro.com i www.estudioendemico.es.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 03:20