Isplatilo se!

Adaptacija i uređenje stana od 70 kvadrata u Rovinju s pogledom od kojeg zastaje dah

 Rajan Milošević/ Koridor 27
Arhitektica Alberta Nikolov ispričala nam je kako je tekla priča o projektu u Rovinju

U centru Rovinja pronašli smo stan od 70 metara kvadratnih koji nas je oduševio elegantnim i minimalističkim dizajnom i arhitekturom, ali i gotovo nestvarnim pogledom na staru jezgru grada. No, krenimo od početka. Stan je, saznajmo od arhitektice Alberte Nikolov, sagrađen 70-ih godina, kada još nije postojao standard open spacea, pa je originalni tlocrt obuhvaćao više manjih prostorija poput kuhinje, spremišta, dnevnog boravka itd. Ti su prostori naknadno objedinjeni u veliki open space.

image
Rajan Milošević/ Koridor 27
image
Rajan Milošević/ Koridor 27

Stan, inače, ima poveći hodnik koji je maksimalno iskorišten za skladištenje, a iz hodnika se izravno ulazi u prostor dnevnog boravka i kuhinje. Dnevni boravak ima zatvorenu lođu, a kuhinja dodatni balkon. Stan ima dvije spavaće sobe, glavnu spavaću sobu i dječju sobu. Glavna, velika master soba imala je u originalnoj varijanti WC i kupaonicu, ali su sada ti prostori podijeljeni na tri manja prostora - vešeraj, zaseban WC i kupaonicu.

Vlasnici stana su, otkriva arhitektica, mlađa obitelj s dvije curice kojima je ovo prvi stan i njime su ustvari željeli riješiti stambeno pitanje. U tom smislu, oni u ovom stanu planiraju živjeti dulje vrijeme.

image
Rajan Milošević/ Koridor 27

- Uglavnom se uređenjem bavila vlasnica, s kojom sam se jako dobro nadopunjavala i razumjela - govori arhitektica Alberta Nikolov, koja se prisjeća da kada je prvi put ušla u ovaj stan, on je bio potpuno derutan i zapušten. Zbog toga je odlučeno da će se kompletno građevinski rekonstruirati.

image
Rajan Milošević/ Koridor 27
image
Rajan Milošević/ Koridor 27

- Nije se radilo samo o dizajnu interijera. U potpunosti su izvedeni novi podovi, novi pregradni zidovi, sanirani postojeći zidovi, izvedene su komplet nove instalacije, spušten je strop, isprojektirana nova rasvjeta... Vanjska stolarija je kompletno nova. Tu je vrlo bitna stijena koja gleda na Rovinj. Ona je izvedena bez okvira kako bi se maksimalno doživio pogled - objašnjava arhitektica.

No, nije samo pogled ono što stan čini posebnim. Mnoštvo je tu drugih detalja koji su pridonijeli odličnom konačnom dojmu. Jedan od njih je i odabir "toplog" poda koji je zaista obogatio cijeli interijer. Odlučeno je da to bude hrast bajcan u orah.

image
Rajan Milošević/ Koridor 27

- Htjeli smo imati klasične detalje s modernim ‘twistom‘, i tu smo se odlučili na temu uklada za fronte kuhinje, za fronte ormara u hodniku itd. Odabrane su moderne uklade s minimalnim profilacijama, a za kuhinju su odabrane one u pastelno-sivom tonu. S obzirom na dužinu kuhinje, predložila sam investitorici da razbije tonalitet s dodatnom oblogom tamnijeg oraha za zatvorene elemente za skladištenje. Tako da su oni u jednom materijalu, dok su otvoreni elementi u pastelno-sivoj boji. Najupečatljiviji detalj kuhinje su keramičke pločice u imitaciji mramora Carrara. One se ponavljaju i na podu, ali samo u dubini od kojih 60 cm. Time se prostor oko kuhinje lakše održava, ali se ne razbija open space, jer ostatak stana ima na podu drvo. Kuhinju objedinjuju zlatne ručkice, s tim da smo posebno za svaki element pomno birale poziciju, veličinu ručke... Za pojedine detalje smo odlučile da će biti u zelenoj boji, uključujući stolice u blagovaonici. Kamin koji je otvoren s tri strane obložen je letvicama i taj nam se detalj ponavlja i u hodniku - opisuje arhitektica Alberta Nikolov.

image
Rajan Milošević/ Koridor 27
image
Rajan Milošević/ Koridor 27

U spavaćoj sobi, pak, dominira tapeta s raznim tonalitetima u sivoj-beige i crnim akcentima. Arhitektica kaže kako su se poigrali s tkaninom kreveta koja će se uklopiti, fronte ormara su također u tonalitetu, zavjese itd. Jedino je cijela kompozicija oko noćnih ormarića crna, tj. noćni ormarići i rasvjeta, kako bi se povezali s crnim detaljima na tapeti. Ručkice noćnog ormarića su zlatne i one se nadovezuju na zlatne ručkice u cijelom stanu - objašnjava arhitektica.

Kompletan namještaj u stanu je izveden po mjeri, i to je, govori arhitektica, bio najizazovniji dio preuređenja. Zgrada je stara kojih 50-60 godina i naravno da je imala određene konstruktivne elemente koji se ne mogu izmijeniti, ali i postojeće pozicije dimnjaka, ventilacije...

image
Rajan Milošević/ Koridor 27
image
Rajan Milošević/ Koridor 27

- Budući da je bilo potrebno postići maksimalnu funkcionalnost u stanu, htjeli smo iskoristiti svaku moguću nišu. Tako je, recimo, iznad blagovaonskog stola dekorativna polica u bijeloj boji. Ona je ustvari postojeća niša u zidu koji se nije mogao skroz srušiti. Kuhinja i spremište su također organizirani oko postojećih konstruktivnih elemenata. Sve je to sakriveno unutar opreme po mjeri. Izvođači koji su nam radili po mjeri su Arte Interijeri iz Cerovlja i bili su odlični - govori arhitektica i dodaje kako su neki komadi ipak kupljeni. Primjerice, blagovaonski, masivni stol Calligaris, koji je centar blagovaonice. Krevet i sofa su također kupljeni, u Harvey Normanu.

image
Rajan Milošević/ Koridor 27
image
Rajan Milošević/ Koridor 27

- Nisam sigurna koliko je točno ispalo cjelokupno uređenje stana. Mislim da mi je investitorica jednom bila i spomenula da je cifra bila gotovo koliko i prvotno kupljen stan. Dakle, dosta visoka cijena, ali treba uzeti u obzir da je stvarno renoviran iz nule. Oni su zbilja htjeli da stan izgleda i ispadne ‘bezvremenski‘, da je takav dizajn i da mogu uživati u njemu dulje vrijeme - zaključuje arhitektica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. ožujak 2024 15:30