Prije i poslije

Adaptacija stana od 30 kvadrata u staroj zgradi u moderan dom za mladog klijenta

 Natalia Gafina
Kako su dizajneri stan iz 50.-ih pretvorili u moderan i udoban dom za mladog klijenta uz minimalan budžet pogledajte!

Predgrađe Novye Cheryomushki (New Cherry Town) zasigurno je jedno od zanimljivijih mjesta za stanovanje u Moskvi. Mnoštvo zgrada i društvenih sadržaja, a i metro stanica je u blizini. Također je "praotac" gotovo svakog predgrađa u glavnom gradu i daleko izvan njega. Naime, ovo je predgrađe nastalo kao eksperiment 1958. godine, gdje su se testirali novi materijali i brzina gradnje na arhitektonskom natječaju sedam stambenih zgrada, a potom je jedan sretni stambeni blok kodnog naziva “K7” izabran za pobjednika.

image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina

Pobjednička zgrada ​​K7 za nagradu trebala je biti replicirana u stotinama tisuća, možda i milijunima primjeraka, diljem Sovjetskog Saveza. Tako je započeo najveći eksperiment u povijesti industrije stanovanja. Stanovi su postali roba masovne proizvodnje poput automobila, hladnjaka i televizora. Industrijska stambene gradnje, gdje se betonske ploče postavljaju poput blokova LEGO kockica, činila je 75 posto cjelokupnog sovjetskog stambenog fonda do 1991. – ovdje živi velika većina Moskovljana; ne u carsko-staljinističkom oligarh gradu u centru grada, niti u hipsterskim enklavama Chistye Prudy ili Gorky Park.

image
Natalia Gafina

Sve kuće ovdje malo se razlikuju jedna od druge, a u svakoj se mogu pronaći neobični strukturni detalji. Iznimka nije ni stan iz današnje priče veličine 30 četvornih metara. Roman Matsenko i Katerina Radi iz studija MIRBURO morali su stan u jednoj od ovih kuća pretvoriti u moderan, udoban dom za mladog klijenta uz potpunu adaptaciju i promišljenu optimizaciju prostora.

image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina

S obzirom na to da su za projekt imali ograničeni budžet, dizajneri su birali jednostavne boje i neutralne teksture. Ulaz je premješten u dnevni boravak, ugradnjom kliznih vrata između dvije sobe. Jedan od zidova u dnevnom boravku u potpunosti je integriran s IKEA ormarom (u ravnini sa stropom), a velika i udobna sofa može se pretvoriti u krevet i mjesto za spavanje.

image

Soba prije obnove; rad je započeo uklanjanjem svih premaza, čak je i estrih zamijenjen.

Natalia Gafina
image
Natalia Gafina

Na stolariji se nije uštedjelo, jedan od najskupljih elemenata projekta između kuhinje i dnevnog boravka su klizna vrata od šperploče. Kuhinjski namještaj je također IKEA, gornji ormarići su bijeli, a donje fronte ugodno zelene. Zid iza blagovaonice obložen je istim kvadratnim pločicama kao i stražnji zid kuhinje. U kupaonici je kada zamijenjena tuš kabinom, a prozor od staklene opeke nije samo praktičan već i vizualni element. Radi jednostavnosti, ovdje su korištene iste bijele pločice kao i u kuhinji.

image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image

Kuhinja prije obnove; Posebnost ovih kuća je da unutar stanova nemaju plinskih bojlera, kao rezultat toga, kuhinja ima više mjesta za namještaj.

Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina

U izvornom projektu između kuhinje i kupaonice nalazio se prozorčić: djelomično je očuvan, ali poboljšan i spušten gotovo do poda. Unutarnji prostor je obložen staklenim blokovima, koji daju privatnost, propuštaju svjetlost i savršeno odgovaraju veličini kvadratnih pločica u kupaonici.

image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image

Kupaonica prije obnove; veza s unutarnjim prozorom ponovljena je u novom interijeru.

Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
image
Natalia Gafina
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. srpanj 2022 07:57