Prije i poslije

Adaptacija stana u centru Zagreba nakon potresa: Kompletan makeover doma od 80 kvadrata

 Neja Markičević/CROPIX
Dizajneri Martina i Robert Bajs iz tvrtke IO DECOR ispričali su nam kako su obnovili životni prostor koji je imao značajna oštećenja

Dizajnerski dvojac Martina i Robert Bajs iz tvrtke IO Decor, specijalizirane za dizajn interijera i proizvodnju namještaja po mjeri, pokazao nam je kako su odradili adaptaciju stana od 80 četvornih metara u strogom centru Zagreba, u Petrinjskoj ulici, koji je jako stradao u potresu.

- Radila se potpuna adaptacija stana u koju su bili uključeni svi potrebni građevinski radovi za sanaciju nakon potresa, kompletna obnova zidova, stropova, prozora, vrata, elektroinstalacija, kanalizacije, vode i odvodnje. Radila se i izrada novog drvenog, metalnog i tapeciranog namještaja i zavjesa. Sve po mjeri i pomno odabranim bojama, materijalima i tkaninama - pričaju dizajneri.

image
Fotografije netom nakon potresa i za vrijeme građevinskih radova
Privatna arhiva
image
Nakon potresa
Privatna arhiva
image
Nakon potresa
Privatna arhiva

Popucali su svi zidovi i stropovi, najviše dijelovi oko vrata, a stara žbuka je pukla te su se tako "otvorili" zidovi

image
Nakon potresa
Privatna arhiva
image
Nakon potresa
Privatna arhiva

JEDINSTVEN AMBIJENT

Ističu kako su u ovom stanu nakon potresa popucali svi zidovi i stropovi, najviše dijelovi zidova oko vrata, stara žbuka je pukla te su se "otvorili" zidovi. No, statički je stan ostao netaknut.

- Zbog toga smo kompletno otvorili i obnovili sve zidove i stropove te sanirali sve pukotine. Nadalje, radila su se kompletna ojačanja na svim stropovima i zidovima, provukla se nova elektroinstalacija, voda i odvodnja, izradio se spušteni strop, postavila se nova ventilacija, a kupaonica je kompletno srušena i izrađena u cijelosti nova - nabrajaju te s ponosnom otkrivaju kako se nakon potresa s epicentrom u Petrinji na tada već renoviranom stanu nisu pojavila oštećenja, što ih čini posebno sretnima.

- Želje vlasnika bile su stvoriti jedinstven i funkcionalan stan s ugodnom i toplom atmosferom kako bi stvorili privlačnu oazu kada vlasnici doputuju u Zagreb. Mi smo željeli stvoriti stan koji se ističe svojom posebnošću, a nastojali smo pritom ne ponavljati već postojeće naše ili ostale dizajne prostora, nego stvoriti poseban i jedinstven ambijent - tumače dizajneri Martina i Robert Bajs.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Boje zidova, vrata i drvenih komada namještaja su bazne, blage i neutralne, poput boje slonove kosti, i one stoje u kombinaciji s tamnim, crnim detaljima

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Pojašnjavaju da se stan sastoji od ulaznog dijela-predsoblja, open space prostora dnevnog boravka koji je spojen s kuhinjom i blagovanjem te spavaćeg dijela koji je spojen s radnim kutkom i kupaonicom.

- Specifičnost je u tome što se u svakoj prostoriji nalazi minimalno jedan pravokutnik koji ima na sebi detalje krugove.

Krugovi se, osim na pravokutnim dijelovima namještaja, protežu i kroz zrcala, okvire, ručke i rasvjetna tijela. Također smo dodali bordure okruglih oblika koje samostalno stoje i svojom jednostavnošću krase zidove te djeluju poput malih umjetničkih dijela. Kako je stan starograđanski, pokušali smo vratiti stil i duh prošlog vremena u kombinaciji s modernim namještajem i tkaninama - kažu dizajneri.

Što se tiče stila, pričaju, htjeli su postići uspješnu kombinaciju raznih stilova.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

DAŠAK PROŠLOSTI

- Modernim stilom nastojali smo postići modularnost pravokutnih i okruglih oblika te funkcionalnost, primjerice kuhinje. Koristeći se odabirom osnovnih nijansi tonova, željeli smo postići jednostavnost, a samim time profinjen izgled umjetničkog interijera. Izvedbom tih jednostavnih linija i tonova te kombinacije drva, stakla i metala pojedini komadi poprimili su izgled umjetničkih eksponata.

Kao klasični element umjetnički profinjenog izgleda možemo istaknuti bordure koje stoje pojedinačno na zidovima, daju kraljevsku notu dvoraca te se odlično ljube uz starograđanske visoke stropove. Hladnoću tamnog industrijskog metala, koji je prisutan u kombinaciji s drvenim namještajem, nastojali smo ublažiti dodavanjem mekih baršunastih tkanina mediteranskih tonova koji stvaraju opuštajuću atmosferu.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Eklektični stil s posebnim detaljima koji obilježavaju oblike iz prošlosti, kao što su barokni okvirići za slike, daje dozu kraljevske ostavštine predaka s kojom možemo poistovjetiti naše investitore. Sami smo ga nazvali dozom Royale family style - opisuju.

Boje zidova, vrata i drvenih komada namještaja u stanu su bazne, blage i neutralne, poput boje slonove kosti, i one stoje u kombinaciji s tamnim, crnim detaljima, odnosno okruglinama poput ručki ogledala rasvjetnih tijela te tamnih rubova na ormarima, komodama, u unutrašnjosti kuhinje i dijelovima između elemenata u kuhinji.

image
Neja Markičević/CROPIX
image
Neja Markičević/CROPIX

Meki tapecirani namještaj i zavjese pretvarani su ciljano u neagresivne tonove dodavanjem mediteranskih boja.

Ima i nekoliko tonova plave morske, krem pješčane i žućkasto-zlatne sunčane nijanse.

- Što se materijala tiče, koristili smo prirodne materijale. Sav drveni namještaj je lakiran u mat varijantama i u sinergiji je s plastificiranim i lakiranim metalom.

image
Radila su se i kompletna ojačanja na svim stropovima i zidovima, a provukla se i nova elektro-instalacija,
Neja Markičević/CROPIX

Ostatak su tkanine u baršunu koji daje mekan, fin i udoban ugođaj te razbija crno-bijele segmente. Namještaj je kompletno izrađen po mjeri i ručni je rad našeg tima, tvrtke IO Decor, dok je rasvjeta u potpunosti dizajnerska i osmišljena prema samom prostoru - otkrivaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:50