Tutto completo

Adaptacija u Maksimirskoj: Pogledajte fotografije stana mladog para prije i poslije preuređenja

 Saša Ćetković
Nimalo lak zadatak preuređenja stambenog prostora u zgradi iz 1939. preuzela je arhitektica Martina Miličević Pojatina iz Map2studija

Mlada tročlana obitelj prije nekoliko je godina odlučila kupiti svoju prvu nekretninu. Pretražujući tržište i obilazeći potencijalne stanove, došli su pogledati i jedan u širem zagrebačkom centru, u zgradi sagrađenoj daleke 1939. godine u Maksimirskoj ulici.

Prizor nije bio očekivan: na ulazu ih je dočekala blagovaonica iza koje se odmah nastavljala kupaonica. Toalet je bio odvojen i smješten uz kuhinju na koju se nastavljala mala spavaća soba.

Tlocrtna organizacija stana od 86 kvadrata bila je, dakle, jako nezgodna i nezadovoljavajuća. Ipak, zaljubili su se u lokaciju i, prepoznajući njegov potencijal, kupili ga. No, budući da je stan zahtijevao kompletnu adaptaciju, znali su da se u taj projekt ne mogu sami upustiti te su potražili stručnu pomoć. Preko preporuke su stupili u kontakt s arhitekticom Martinom Miličević Pojatinom iz Map2studija, pred koju su stavili nimalo jednostavan zadatak.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Skidanjem stare žbuke u prostoru novog boravka otkriven je lijepi zid od cigle, koji je ostavljen neožbukan

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

NOVE FUNKCIJE

- Prva, ali djelomična adaptacija stana izvršena je 1986. godine. Ovaj smo se put odlučili na potpunu rekonstrukciju tlocrta, koliko je to, naravno, bilo moguće. Pri izradi nekoliko idejnih rješenja polazna je točka bila kanalizacijska vertikala koju nismo htjeli izmještati. Stoga smo odlučili na mjesto postojeće blagovaonice i kupaonice smjestiti kuhinju s povišenim stolom za brzo jutarnje blagovanje i večernja druženja, dok je proširenjem prozorskog otvora po vertikali omogućen i izlazak na balkon - priča nam Martina Miličević Pojatina.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

Na mjesto postojeće blagovaonice i kupaonice smještena je kuhinja, koja je od ulaza odvojena ormarom. Mala soba je proširena, a veća iskorištena kao dječja

image
Saša Ćetković

Dodaje kako je ulazni prostor od novog prostora kuhinje odvojen velikim ormarom s kliznim vratima za potrebe odlaganja stvari. Dvije velike prostorije, površine oko 23 kvadrata, dobile su nove funkcije: jedna kao dnevni boravak s blagovaonicom, a druga kao dječja soba s mogućnošću prilagodbe za potrebe dvoje djece. Toalet je pripojen kupaonici, a mala soba proširena do veličine od 12 kvadrata s mogućnošću izlaska na balkon.

image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković

NAJLJEPŠA SLIKA

- Građevinski su radovi, između ostalog, uključivali i skidanje svih podnih i zidnih obloga. Skidanjem stare žbuke u prostoru novog dnevnog boravka otkriven je prekrasan zid od cigle koji smo odlučili ostaviti neožbukan. Nakon provedbe novih instalacija i njegove završne obrade postao je najljepša slika u stanu. Uklonjeni su samo manji pregradni zidovi za potrebe nove dispozicije, a poduži pregradni zid između dvije najveće prostorije, radi statike, nismo rušili. Iz istog razloga nisu proširivani ni otvori u nosivim zidovima - kaže.

image
Saša Ćetković

Na ulazu je nekad bila blagovaonica iza koje se nastavljala kupaonica. Toalet je bio smješten uz kuhinju. Takav raspored nikako nije odgovarao mladoj obitelji, ali su se zaljubili u poziciju stana i prepoznali potencijal

VRATA IZ 30-IH GODINA

Vlasnicima je bila želja dobiti svijetao, topao i suvremen stan. Uz pomoć savjeta arhitektice sami su odabrali gotovi namještaj, dok je kuhinja izrađena po mjeri u radionici Galleria interijera od bijelog mat medijapana u kombinaciji s hrastovim furnirom na crnoj podlozi.

- Bilo je neizmjerno ugodno raditi na ovom projektu zbog divnih vlasnika i njihove jasne vizije. Iako su željeli sve novo u svome novom domu, duh starine ipak izvire iz slika na zidovima, ogoljenog nosivog zida od cigle te starih ulaznih vrata iz 30-ih godina prošlog stoljeća - zaključuje Martina Miličević Pojatina. 

U nastavku pogledajte kako je izgledao stan prije adaptacije.

image
Dnevni boravak prije
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
image
Kuhinja prije
Saša Ćetković
image
Ulazni hodnik prije
Saša Ćetković
image
Saša Ćetković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. veljača 2021 18:32