Art deco blago pod nogama

Adaptacijom derutnog stana u Rijeci otkriven je trobojni stilizirani pod od terrazza iz 30-ih godina

 CROPIX
Adaptacijom derutnog stana u Rijeci otkriven je trobojni stilizirani pod od terrazza iz 30-ih godina 20. stoljeća

Kada je bračni par iz Rijeke prije tri godine počeo s adaptacijom netom kupljenog starog stana, koji je bio u derutnom stanju, nisu niti slutili kakvo se blago krije ispod slojeva dotrajale keramike iz 90-ih godina.

Naime, ispod nje se nalazio pod od terrazzo pločica iznimne kvalitete, stila art deco iz 30-ih godina 20. stoljeća, kada je i sama zgrada sagrađena. Riječ je o trobojnim terrazzo pločicama (sive, crne i boje pijeska), dimenzija 20 x 20 cm i debljine 5 cm. Nastale su oko 1936. u art deco stilu. Pločice su složene tako da tvore mrežni geometrijski pleter. Cjelokupni dizajn interijera cijelog stana osmislila je dizajnerica interijera Marija Lazanja Dušević iz Studio Lazanja Dušević, koja je pazila na niz detalja - od oblika i boja zidnih pločica pa do odabira sanitarija i opreme koja je morala biti što srodnija tridesetim godinama, uz odmjerenu ukomponiranost novog vremena i suvremenog dizajna.

Rijeka, 111119.

Privatan stan u kojem se nalaze Terrazzo plocice.

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Nakon popunjavanja terrazzo površina se izbrusila do visokog sjaja kako bi se dobio efekt mramora, a to je obavila tvrtka specijalizirana za brušenje terrazzo i mramornih podova. Posebnost terrazzo pločica iz ove priče jest u tome što su im rubovi precizni i kao laserom rezani, iako su ručno napravljeni prije više od 80 godina, davno prije lasera.

Foto: Matija Djanešić/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. travanj 2024 19:57