U POSJETI

Alternativna i financijski pristupačna obnova stare kuće u malom mjestu

 Ana Skobe
Očuvanje anonimne graditeljske baštine važno je jer čuva kompleksnost i identitet mjesta

- Kuća počinje svoj život tamo gdje arhitektura završava – kažu arhitekti iz slovenskog studija a2o2 koji su nam predstavili obnovu jedne stare kuće u Domžalama koja datira još s početka 20. stoljeća.

image
Ana Skobe

Kuća stara preko sto godina bila je jedna od rijetkih preostalih karakteristični kuća na tom području. Cijelo susjedstvo sada obiluje brojnim novogradnjama, ali su se unatoč tome novi vlasnici ipak odlučili na obnovu stare i zapuštene kuće te su je željeli prilagoditi modernom životu.

image
Ana Skobe

- Očuvanje anonimne graditeljske baštine važno je jer čuva kompleksnost i identitet mjesta. Nadamo se da bi ova građevina mogla predstavljati alternativni i financijski usporediv pristup obnovi kuće koji je dugoročno održiv i ekološki prihvatljiv – izjavljuju arhitekti.

Zatečena građevina bila je ruina, a obnova je zahtijevala kompletno uređenje cijelog prostora počevši sve od samog temelja. Vanjski i unutarnji zidovi su bili iznimno oštećeni, žbuka je na nekim dijelovima otpala u potpunosti, dok se krov kuće urušavao, a crjepovi su otpadali s njega.

image
Ana Skobe
image
Ana Skobe

Arhitekti nam prepričavaju kako su prvenstveno htjeli očuvati vanjsku ovojnicu zgrade i pritom osvijetliti nove zahvate.

- Raščistili smo interijer i sačuvali elemente koji održavaju duh stare kuće – ističu arhitekti.

Novi zahvati odvajaju se od starih zidova i ističu se i svojom materijalnošću. Nakon što je iz kuće uklonjeno sve suvišno, arhitekti su se odlučili na umetanje novog servisnog volumena. Na gornjoj etaži umješten je novi dio sa spavaćom sobom, a ispod spavaće sobe je kuhinjska niša s blagovaonicom.

image
Ana Skobe
image
Ana Skobe

Cijelo prizemlje popločano je teracom, a kompletan prostor se odlikuje impresivnim oblogama od svijetlog drva. Zadržana je kamena ovojnica stare kuće, ali u novom projektu dodani su drveni dijelovi, koji u jednom dijelu nadopunjuju kamen dok u drugom dijelu stoje samostalno, čineći savršen spoj prošlosti i sadašnjosti. Jednako tako i samo pročelje je dobilo osvježen izgled, ali u pojedinim dijelovima vidno je zadržan stari dio kuće.

image
Ana Skobe
image
Ana Skobe
image
Ana Skobe

Iako je sam izgled kuće potpuno osvježen, minimalizam i ravne linije te jednostavnost prikaza odaju počast kući koja je nekada tu stajala. Saznajemo kako je čitav prostor obnavljan u suradnji sa stručnjacima za resturaciju te da su sami vlasnici bili jako aktivni u procesu obnove -sami su mijenjali prozore te pomogli s unutarnjim oblaganjem i poliranjem betonskog poda kako bi se postigao teraco izgled.

image
a2o2
image
a2o2

Krajnji rezultat je bio povezanost s kućom čak i prije useljenja, a to se i vidi u konačnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:43