BAŠ PO GUŠTU

Antina oaza: Nekada stara konoba, danas moderan stan u Slatinama na otoku Čiovu

Tom Dubravec/Hanza Media
Prostor prepun kreativnih ideja za uređenje stana koje ćete zasigurno poželjeti kopirati

Uređivanje je bio mukotrpan posao, koji je uključivao rušenje zidova i proširivanje prozorskih okvira. No, sav taj trud i muka su se na kraju isplatili

U malom dalmatinskom mjestu, na otoku Čiovu u Slatinama, u okruženju stoljetnih građevina pronašli smo jedan primjer kreativnog uređenja stare kuće koji je privukao našu pažnju.

Nekadašnji prostori stare konobe s betonskim podovima i bez instalacija s puno truda i ljubavi postali su sada suvremeno uređeni stan čije ćete ideje poželjeti kopirati. Upitali smo vlasnika Antu Balića da nam otkrije kako je došao do trenutnog rezultata.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

image
Tom Dubravec/Hanza Media

image
Tom Dubravec/Hanza Media

UMJETNIČKO UREĐENJE

- Uređivanje stana nije bio samo posao koji moram odraditi za sređivanje životnog prostora, nego i izazov u kojem sam želio posložiti stvari koje su mi se svidjele po trgovinama, časopisima i internetu na najljepši mogući način. Kako se i inače u životu volim baviti stvarima koje su bliske umjetnosti, tako sam i u ovom procesu otkrio puno toga zanimljivog i zabavnog. Nakon ovoga često prijateljima uskačem sa savjetima za uređenje.

Površina stana je 70 metara kvadratnih, a sastoji se kuhinje, dnevnog boravka, sobe s garderobom i kupaonice. Trenutni izgled stana rezultat je mukotrpnih radova. Naime, rušili su se zidovi, otvarala nova vrata, proširivali prozorski otvori te postavljale nove instalacije, i za to sve zaslužan je Ante i nekolicina njegovih prijatelja.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Domišljato korištenje nenametljivih svih retro pločica u kuhinji ili pak drveta u dnevnom boravku i blagovaonici, što na podovima, što na zidovima, reflektira i podiže pojedine prostore i čini ih jedinstvenim i zasebnim, iako se svi isprepliću unutar jedne prostorije

image
Tom Dubravec/Hanza Media

image
Tom Dubravec/Hanza Media

MODERNA KUHINJA

- Dugo sam želio napraviti preuređenje jedne od glavnih, najviše korištenih prostorija svog doma - kuhinje. Novi izgled ovom mjestu bio je zapravo prijeko potreban kako bi stan dobio svježiji, moderniji izgled, ali i kako bi novim ruhom sam sebi korištenje kuhinje učinio praktičnijim. Preuređenjem sam htio postići povezanost cijelog prostora u smislenu cjelinu, dakle da se sastoji od istih ili sličnih materijala, što sam donekle i uspio. Od ograničenog prostora željeli smo napraviti najbolje - maksimalno iskorišten prostor za opuštanje i druženje - ističe vlasnik i dodaje: - Pokušao sam ukomponirati sve elemente potrebne za život na određenoj površini prostora. Stan je uređen u minimalističkom stilu i oplemenjen je detaljima od drveta te žutim i sivim nijansama koje su provučene kroz sve prostorije, čime je interijer postao zaokružena i zanimljiva cjelina, što je bila i prvotna zamisao. Osim što se pojedinim motivima postiže jedinstvo cijelog prostora, oni su zapravo i glavni akteri cijele priče. Domišljato korištenje nenametljivih svih retro pločica u kuhinji ili pak drveta u dnevnom boravku i blagovaonici, što na podovima, što na zidovima, reflektira i podiže pojedine prostore i čini ih jedinstvenim i zasebnim, iako se svi isprepliću unutar jedne prostorije. Isto kombiniranje boja i detalja nastavlja se i u ostatku stana. U kupaonici je odluka pala na pločice velikog formata u sivim i bijelim tonovima, a spavaća soba spaja sive dekoracije i namještaj te drvo.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Stan je uređen u minimalističkom stilu, a sav namještaj je izrađen po mjeri. Cilj je bio od ograničenog prostora napraviti najbolje i stvoriti prostor koji će biti maksimalno iskorišten za opuštanje i druženje

image
Tom Dubravec/Hanza Media

PRAVA OAZA

Zamoli smo Antu da nam malo detaljnije objasni završne radove uređenja. - Namještaj je u cijelosti izrađen po mjeri, uz dodatak dizajnerskih stolica. Kuhinja je dizajnirana u kombinaciji bijelog iverala i imitaciji hrasta, opremljena svim potrebnim aparatima. U istoj kombinaciji dizajniran je i kuhinjski otok sa šankom, a blagovaonski stol napravljen je u crnoj kombinaciji.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Za sam kraj još posebno ističe da je na neke zidove sam postavljao tapete i malo eksperimentirao kod bojanja, pokušavajući postići neku malo neobičniju nijansu sive, odnosno srebrne boje.

image
Tom Dubravec/Hanza Media

Jednostavnim postupcima, intuitivnim spajanjem materijala i boja te primjerenom logikom u uređenju Ante, koji je radio samo za svoj gušt, stvorio je više od dobro dizajniranog stana, a to je njegova oaza i mjesto u kojem njegovi prijatelji rado borave, što je valjda jedna od najboljih pohvala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 22:43