Gosti oduševljeni

Apartman za kratkoročni najam: Remake interijera iz kultnih "Prijatelja"

 Giovanna Berti Previdi
Giovanna je veliki fan kultne serije Prijatelji, a njezin apartman neodoljivo podsjeća na Monicin stan

Uočili smo ga na jednoj platformi za iznajmljivanje smještaja, a nalazi se u gradu Porto Alegre, glavnom gradu najjužnije države u Brazilu. Vlasnica nam je sve ispričala o uređenju.

Dugačak je popis serija i filmova zanimljivijih i osebujnih interijera. Jedan od najupečatljivijih interijera s malih ekrana zasigurno je njujorški stan Monice Geller, jedne od šest protagonistica mega popularne serije "Prijatelji", koja se u originalu emitirala od 1994. do 2004. godine. Iako je od prikazivanja prve epizode prošlo 28 godina, mnogi se još sjećaju interijera u kojemu se snimala većina scena, od ljubičastih zidova i plave kuhinje do bijelo-crne šahovnice na podu kupaonice, a čak je i kraj serije simbolično prikazan iseljavanjem iz stana.

Ipak, jedan je prostor u Brazilu oživio sjećanja na kultni sitcom. Naime, 36-godišnja Giovanna Berti Previdi otvorila je "Apê da Monica", što na portugalskom znači "Monicin stan", a inspiriran je, naravno, stanom Monice Geller.

image
Giovanna Berti Previdi

Iako je stan površinom puno manji od onog u seriji, koji je bio golem, čak i za njujorške standarde, sadrži potpuno opremljenu kuhinju, dnevni boravak, dvije "djevojačke" sobe te kupaonicu s kadom

image
Giovanna Berti Previdi
image
Giovanna Berti Previdi

Tematski uređen stan uočili smo na jednoj platformi za iznajmljivanje smještaja, a nalazi se u gradu Porto Alegre, glavnom gradu najjužnije države u Brazilu, Rio Grande do Sul. Giovanna nije krila da je oduševljena zbog našeg zanimanja te je rado s nama podijelila svoju priču.

image
Giovanna Berti Previdi

Nalazi se u starogradnji, a smješten je na petom katu. Do njega treba ići dizalom do četvrtog kata te se popeti dalje stepenicama, kao u seriji

image
Giovanna Berti Previdi

- Sama ideja nastala je početkom 2020. godine, ali onda je počela pandemija koronavirusa i moj otac se razbolio u međuvremenu. Godinu i pol kasnije, 2021., nakon očeve smrti i kad je pandemija bila pod kontrolom zbog cjepiva, odlučili smo nastaviti s idejom. Donošenje te odluke uvelike mi je pomoglo u teškom procesu tugovanja zbog očeve smrti - iskreno prepričava, dodajući da je u projektu sudjelovala cijela obitelj.

image
Giovanna Berti Previdi

Dekor nastoji što je više moguće rekreirati stan Monice Geller. Ima ljubičaste zidove, zelena vrata, plavu kuhinju, antikni namještaj, mnogo slika, umjetno cvijeće i mnoge druge reference na izvorni stan

image
Giovanna Berti Previdi

Kupili su stan u starogradnji, u rezidencijalnoj i sofisticiranoj gradskoj četvrti. Smješten je na petom katu, a do njega treba ići dizalom do četvrtog kata te se popeti dalje stepenicama, kao u seriji.

- Prije uređenja ponovno sam pogledala po redu svih 236 epizoda ‘Prijatelja‘, bilježeći svaki detalj. Kao osoba koja se bavi reklamom, izradila sam većinu tematskih stvari - kaže Giovanna.

image
Giovanna Berti Previdi

Napravljen je i "prozor" terase iz serije s pogledom na Greenwich Village, a postoji i tajni ormar koji je, očito, zaključan

image
Giovanna Berti Previdi

Dodaje kako joj je brat inženjer građevine pa je on izradio nacrte za adaptaciju stana i koordinirao izvođače usluga, njezina je majka popravljala i bojila namještaj, a nabavila je i zavjese, prostirke i posteljinu. Giovannin je muž pak napravio montažu gotovo svega: podova, kuhinjskog namještaja, zidnih i stropnih lampi, zavjesa, slika na zidovima.

Renovacija i uređenje trajali su oko sedam mjeseci, a stan su počeli iznajmljivati u siječnju 2022. godine.

image
Giovanna Berti Previdi
image
Giovanna Berti Previdi

Gosti mogu svirati "Smelly Cat" na gitari, igrati Twister, slušati poruke na telefonskoj sekretarici, čitati knjigu "The Shining", naučiti kako napraviti kolačiće Phoebeine bake iz kuharice "Nestle Toll House", zagrliti Hugsyja...

image
Giovanna Berti Previdi
image
Giovanna Berti Previdi

Iako je stan površinom puno manji od stana u seriji, koji je bio golem, čak i za njujorške standarde, sadrži potpuno opremljenu kuhinju, dnevni boravak, dvije "djevojačke" sobe - Monicinu i Rachelinu te kupaonicu s kadom. Također, napravljen je i "prozor" terase iz serije s pogledom na Greenwich Village, a postoji i tajni ormar koji je, očito, zaključan.

- Dekor nastoji što je više moguće rekreirati stan Monice Geller. Ima, naravno, ljubičaste zidove, zelena vrata, antikni namještaj, mnogo slika, umjetno cvijeće i mnoge druge reference na izvorni stan. Osim toga, stvorili smo mnoge tematske elemente koji se pojavljuju u seriji. I dalje se svaki mjesec ‘pojavi‘ nešto novo u stanu - kaže Giovanna.

image
Giovanna Berti Previdi
image

Efekt zvjezdanog neba u sobi, poput planetarija

Giovanna Berti Previdi
image
Giovanna Berti Previdi

Opisuje nam i što se sve može raditi u "Apê da Monica": piti puno kave, pripremati lazanje, opuštati se u kadi uz sol za kupanje, gledati "Days of Our Lives" na TV-u, slaviti s Geller Cupom, slušati Lionela Richieja i plačući grleći vinil, igrati poker, svirati "Smelly Cat" na Phoebeinoj gitari, igrati Twister, piti Monkeyshine pivo, šminkati se Ichiban ružem, listati strip "Science Boy", nositi majicu "Save the drama for your mama"...

image
Giovanna Berti Previdi

Također, mogu se slušati poruke na telefonskoj sekretarici, igrati se s Monicinom kućicom za lutke, otkrivati bakine lisice skrivene u spavaćoj sobi, nositi najbolju narukvicu, pogledati fotografije vjenčanja Monice i Chandlera, pokušati otvoriti tajna vrata kreditnom karticom, uživati u Mockolatu, gledati u zvjezdano nebo u sobi, čitati knjigu "The Shining", nositi dres NY Knicksa, naučiti kako napraviti kolačiće Phoebeine bake iz kuharice "Nestle Toll House", zagrliti Hugsyja, vikati "Zaručen sam!", ali samo ako ste doista zaručeni...

image

Giovanna Berti Previdi

Giovanna Berti Previdi

U adaptaciji stana i izradi tematskih elemenata sudjelovala je cijela Giovannina obitelj. Brat je izradio nacrte i koordinirao majstore, majka je popravljala i bojala namještaj, a muž montirao kuhinju, podove, rasvjetu...

Stan oduševljava i goste koji nerijetko na društvenim mrežama objavljuju svoje fotografije na kojima su uplakani od dojma. Ponekad se, kaže Giovanna, dogodi i koja prosidba, i to u najboljem Monica&Chandler stilu.

Kapacitet apartmana je četiri osobe, a obično gosti ostaju jedan do dva dana, neki i po tjedan. Cijene se kreću od 550 do 750 brazilskih reala, odnosno od 105 do 145 američkih dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:33