OSTAVLJA BEZ DAHA

Aposlutno savršena kuća usred džungle inspirirana samo netaknutom prirodom

 Cesar Bejar
Zanimljiv je podatak da je CO-LAB projektirao kuću i bio izvođač, a svi završni radovi su rađeni ručno

Već nekoliko puta smo čeznutljivo gledali prema gradu Tulum na poluotoku Yucatan u Meksiku, što zbog predivne lokacije na kojoj se nalazi, što zbog bogate povijesti, a ponajviše zbog arhitekture koja nas očarava. Tako smo i ovaj put malo zavirili u Casu Aviv čiji projekt potpisuje meksički arhitektonski ured CO-LAB (co-labdesignoffice). Još 2010. godine ured su osnovali Joana Gomes i Joshua Beck. Joana Gomes ima preko 12 godina iskustva na polju arhitekture i urbanizma, uključujući 4 godine rada s jednim od najpoznatijih svjetskih arhitekata Winyem Maasom u MVRDV u Rotterdamu, a Joshua Beck ima preko 19 godina međunarodnog iskustva u kombiniranim poljima arhitekture, građevine i gradnje drvenih brodova; uključujući pet godina suradnje s Remom Koolhaasom u OMA-i u Rotterdamu.

image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar

Iz ureda kažu da su u svojim projektima ponajviše inspirirani prirodnom ljepotom Yucatana i da njihovi projekti potiču veću povezanost s prirodnim svijetom. Prihvaćajući načela održivosti, svaki projekt pažljivo isprepliće arhitektonski program s ljepotom svake lokacije kako bi stvorio jedinstven kontekstualni dizajn. Prirodni materijali iz lokalnog područja i ručno izrađeni završni dijelovi čine projekte usmjerene ka prirodi, nježnom povjetarcu, svjetlu i sjeni kako bi stvorili nove kompozicije i odnose. Uvidjevši ljepotu u nesavršenosti ručno izrađenih završnih obloga i prirodnih materijala iz lokalnog izvora, CO-LAB izravno surađuje s obrtnicima kako bi stvorio održivo okruženje u skladu sa svojom okolinom.

image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar

Casa Aviv smještena na kratkoj udaljenosti od plaže Tulum i diskretno obitava u džungli, spajajući unutarnje i vanjsko u jedan izdašan i miran prostor. Kuća se rasprostire na 330 metara kvadratnih, a sastoji se od dva paralelna volumena koji su odmaknuti jedan od drugog kako bi se bolje zaštitilo nekoliko postojećih stabala na lokaciji. U građevini se nalazi prostrani otvoreni prostor visokog stropa koji spaja kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak te su se u kući smjestile još 4 spavaće sobe. U vanjskom dijelu kuće nalazi se prekrasni bazen, a na krovu se smjestila terasa s pogledom na sve četiri strane svijeta i netaknutu prirodu koja okružuje kuću.

image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar

Orijentacija kuće je istok-zapad te se na taj način iskorištavaju prisutni vjetrovi za prirodnu ventilaciju prostora. Sjeverno orijentirani krovni prozori ispunjavaju različite prostore neizravnim prirodnim svjetlom, stvarajući nježne kontraste svjetla i sjene koji se reflektiraju kroz kuću. U prizemlju su dnevni boravak, blagovaonica, kuhinja i dvije spavaće sobe otvoreni prema vrtu, a glavna spavaća soba ima privatnu terasu s izravnim pristupom bazenu.

image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar

Životni prostor dvostruke visine spaja se s bazenom i vrtom preko staklenih vrata koja se protežu od stropa do poda i na taj način kombiniraju interijer i eksterijer u jedan integrirani prostor ispunjenom prirodnom svjetlošću i pogledom na vrt. Na prvom katu dvije spavaće sobe uokviruju bujnu džunglu i na taj način još jednom u prostoru isprepliću prirodu i arhitekturu.

image
Cesar Bejar
image
Cesar Bejar

Zanimljiv je podatak da je CO-LAB projektirao kuću i bio izvođač, a svi završni radovi su rađeni ručno. Topli sivi polirani cementni zidovi kontrastiraju crnim podovima od teracote, a drvena stolarija od pougljenog cedra nadopunjuje neutralnu paletu u unutrašnjosti. Sav namještaj i rasvjeta su rađeni po mjeri kod lokalnih obrtnika i u studiju CO-LAB-a. s

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 08:11