EKSKLUZIVNO DONOSIMO

Arhitekt svjetskoga glasa otkriva kako je Santiago de Chile zamijenio kućom od 60 m2 na Lopudu

 TONCI PLAZIBAT/CROPIX
Rodom Čileanac, ali porijeklom Hvaranin, godinama je slušao djedove priče o Hrvatskoj, koju je često i posjećivao

Kako je vrijeme prolazilo, sve se više zaljubljivao u zemlju i njezinu jednostavnost, a danas živi u kamenoj kućici od 60 kvadrata.

Lopud je velik samo nekih pet četvornih kilometara i, prema posljednjim podacima, tamo živi oko 250 ljudi. Santiago de Chile ima oko 640 četvornih kilometara i populaciju brojniju od pet milijuna ljudi. Gdje biste vi radije živjeli? Nakon ovog posjeta Lopudu, ovo pitanje je za nas pomalo i besmisleno.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Kuća je bila ruševina kada ju je arhitekt kupio prije destak godina, a nakon preuređenja živi nekim potpuno novim životom

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Podne je, zvizdan kako bi se reklo, dok se mi lagano uspinjemo šljunčanim prolazom između povisokog suhozida koji vodi do imanja arhitekta Antonija Zaninovica. Baš na kraju tog puta Antonio je prije desetak godina odlučio onaj spominjani Santiago u Čileu zamijeniti kamenom kućicom od 60-ak četvornih metara na parceli od oko 1300 kvadrata koja je ispunjena stablima maslina i agruma.

Rodom Čileanac, ali podrijetlom Hvaranin, ovaj arhitekt svjetskoga glasa odlučio je ostaviti iza sebe taj život i stvoriti svoje utočište na ovom otočiću. Rođen u Santiago de Chileu, Antonio je druga generacija Zaninovića u Čileu.

- Stalno sam kod kuće u Čileu slušao djedove romantične priče o Hrvatskoj i Hvaru, a često smo znali doći i u posjet. Kako je vrijeme prolazilo, sve više sam se zaljubljivao u ovu zemlju i njezinu jednostavnost te stekao prijatelje i konačno se odlučio tu preseliti - prepričava nam Antonio.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Skrivena među stablima na velikoj parceli kuća vlasniku pruža potpunu intimu i traženi mir polaganog otočkog života

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Arhitekturu je diplomirao na Universitad de Chile te vrlo brzo počeo raditi u struci. Nekoliko godina nakon završetka studija odlučuje se na selidbu u New York u SAD-u gdje se zapošljava u arhitektonskom studiju Steven Harris Architects te tamo ostaje šest godina. Tijekom tog razdoblja stječe mnoga nova poznanstva te putuje diljem svijeta i radi projekte - od Meksika, natrag do Čilea, preko Kostarike pa do Južne Afrike i Cape Towna, gdje započinje novo poglavlje u njegovu životu. Nakon što je u tom dijelu svijeta odradio nekoliko uspješnih projekata, odlučuje se tamo preseliti i osnovati svoj ured. Čitavih dvanaest godina u Cape Townu vodi ured s pet zaposlenika i projektira suvremenu stambenu arhitekturu.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Jednostavniji život vlasnik kaže da je kuća njegovo utočište i svetište, gdje meditira i odmara. život je tu puno sporiji i to je ono što mu najviše odgovara

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

- Nakon 12 godina intenzivnog rada shvatio sam da više ne želim to raditi. S vremenom sam otkrio svoju ljubav prema starim građevinama i njihovim rekonstrukcijama pa sam odlučio promijeniti smjer. Zatvorio sam ured i doselio se u Hrvatsku gdje sam počeo raditi kao konzultant za obnovu starih građevina. Tako sam upoznao i razne građevinske tvrtke, a posebno jednu gdje sam se sprijateljio s vlasnicima koji su mi pomogli da obnovim i svoju kuću na Lopudu - kaže.

image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX
image
TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Doznajemo da je kuća na Lopudu bila zapravo potpuna ruševina koju je arhitekt odlučio obnoviti u zadanim gabaritima. Osim što je dodao neke svoje detalje, kuća je u potpunosti zadržala onaj stari mediteranski šarm.

- U jednom obliku to je moje svetište, ovo je sve što mi treba. Moj mir i prijatelji u blizini, i to je sve. Zahvaljujući tehnologiji sve poslove mogu obavljati putem laptopa i mobitela s ove lokacije. Jednostavnost života koja vlada na ovom mjestu, osjećaj kao da ste se vratili 300 godina u prošlost, ali u dobrom smislu, razlog je zbog kojeg sam i zamijenio sve te zemlje Hrvatskom i Lopudom i odlučio ovdje ostati - zaključuje Antonio.

image
Montse Garriga

Obnova starih građevina arhitekt je dolaskom u hrvatsku promijenio i smjer poslovanja pa je sada konzultant za obnovu starih građevina. U suradnji s dizajnerom Lucienom Reesom Robertsom obnovio je još jednu kuću iz 15. stoljeća na Lopudu

image
Montse Garriga
image
Montse Garriga
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. travanj 2024 13:04