Izmjena GUP-a

Arhitekti i planeri, sada je vrijeme da date ideje za novi, bolji GUP Zagreba

 SHUTTERSTOCK
Tko od stručnjaka želi nešto predložiti ili inicirati, sada je vrijeme za to, pismenim putem, kasnije tijekom izrade bit će prekasno

Kao što je najavio, Grad Zagreb priprema postupak sveobuhvatnih izmjena temeljnih gradskih planskih dokumenata Generalnog urbanističkog plana Zagreba i Sesveta.

Stupanjem novog ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Zagreba Nikše Božića na dužnost početkom ljeta, žurno se krenulo raditi na predizbornom obećanju da "stiže novi GUP Zagreba i Sesveta", iako je dio odrađen i ranije, kao što su bile rane participacije vezane uz razvoj GUP-a provedene u jedinicama mjesne samouprave u proljeće.

image

Ravnatelj Nikša Božić vodit će stručnu raspravu u Društvu arhitekata Zagreba

DAZ

TRIBINA 21. RUJNA

Društvo arhitekata Zagreb sada poziva stručnu javnost da daje prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a te da dođu na javnu tribinu za stručnu javnost 21. rujna, kojoj je cilj kvalitetniji razvoj novog GUP-a. Ili, moglo bi se to i ovako reći - tko od struke ne pošalje svoje pisane prijedloge do 23. rujna, neka se kasnije ne žali na novi GUP.

"Ususret stručnoj raspravi o GUP-u Zagreba i GUP-u Sesveta, pozivamo pripadnike stručne javnosti, članove strukovnih udruga i članove akademske zajednice da upute pisane prijedloge u ranoj participaciji vezane uz razvoj GUP-a te da se pridruže javnoj tribini koja će se održati 21. rujna 2022. u Društvu arhitekata Zagreb", piše DAZ, na čijoj stranici je i link za pisani prijedlog.

Izmijenjeni Generalni urbanistički plan Zagreba i Sesveta mogao bi biti donesen za dvije godine

Opet jednostavnije rečeno, rana participacija provedena u mjesnim samoupravama i participacija struke i stručna rasprava osnovne su stvari za prijedloge i inicijative za promjene vezane za GUP, te je u nastavku postupka "kasno". Mogućnost slanja pisanih prijedloga od strane struke zapravo je zadnji korak prije nastanka prijedloga novog plana jer javna rasprava pred kraj procedure zapravo i nije mjesto za donošenje i iznošenje prijedloga.

Privatni prijedlozi prikupljaju se godinama jer po zakonu svatko može dati prijedlog
za izmjenu GUP-a

Privatni prijedlozi skupljaju se, pak, već godinama, jer po zakonu svatko može dati prijedlog za izmjenu GUP-a, i u njima uglavnom investitori traže povećanja koeficijenata gradnje i prenamjene zona.

PROVEDBENI PLAN

Idući korak je donošenje zaključka o izradi izmjena Generalnog urbanističkog plana Zagreba i Sesveta na nekoj skoroj gradskoj skupštini te se u razdoblju od oko dvije godine očekuje i donošenje novog GUP-a, a prije toga javna rasprava.

Iako mnogi smatraju da je GUP uglavnom strateški dokument, on je i provedbeni plan, što se općenito smatra greškom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. travanj 2024 13:18