U POSJETU

Arhitektica, a ujedno i vlasnica stana pokazala nam je svoj divni prostor u Banjoj Luci

 @mtphotobl
U samom uređenju stoji moderna je ideja, gdje su svijetli tonovi i ravne linije dali dozu elegancije

- Kada je arhitekt u ulozi investitora, to je veliki izazov za obje strane. Svjesni smo koliko je važno da arhitekt dobro upozna investitora prije početka projekta, sasluša zahtjeve, usvoji želje i prouči njegove životne vještine i potrebe. To je upravo ono što je najteže kada je arhitekt u ulozi investitora, jer sami sebe ne možemo prevariti – govori nam samom početku arhitektica Jelena Barać iz arhitektonskog studija JB Architect o uređenju vlastitog stana.

image

Jelena Barać

@mtphotobl
image
@mtphotobl
image
@mtphotobl
image
@mtphotobl

Već ranije smo u nekoliko navrata pisali o raznim projektima Jelene Barać koji su nas oduševili, a kada se pružila prilika da zavirimo i njezin vlastiti stambeni prostor jedva smo dočekali da vidimo koja domišljata rješenja je ova talentirana arhitektica implementirala u svoj dom.

- „Arhitektura nije samo izgled, već i funkcija”, kaže poznati arhitekt Bernard Tchumi i to je zapravo bila osnovna inspiracija za uređenje stana – objašnjava nam Jelena.

image
@mtphotobl
image
@mtphotobl
image
@mtphotobl
image
@mtphotobl

Stan od 100 metara četvornih smjestio se u Banja Luci, a se sastoji od prostranog hodnika koji spaja društvene i privatne prostore. U jednom dijelu stana u velikoj prostoriji spojeni su dnevni boravak i blagovaonica, dok drugi dio stana zauzimaju velika spavaća soba, jedna manja dječja i kupaonica.

- U samom uređenju stoji moderna ideja, gdje su svijetli tonovi i ravne linije dali dozu elegancije, dok istovremeno poseban karakter prostoru daje utjecaj šarenila. Korištenje boja je veliki izazov, s obzirom da moderan dizajn zahtijeva estetiku čistih linija i jednostavnosti, dok boje mogu biti divlje i neuredne. Boje su implementirane na keramici velikog formata, kao i na tapetama, koje ujedno daju osobni pečat stanu, ali su i odraz karaktera vlasnika. Ovaj postupak nam šalje kreativnu poruku koja ne samo da definira estetiku novog interijera, već i istražuje neobične formule za perceptivnu interakciju između dekorirane keramike i pojedinca. Na ogromnim razmjerima velikih keramičkih zidnih ploča, vizualne teksture dobivaju hipnotičku, fascinantnu konfiguraciju šarolike mješavine boja. Kultura ljepote, umjetnosti, arhitekture i dizajna, utkana je u DNK ovog stana – opisuje arhitektica.

image
@mtphotobl
image
@mtphotobl
image
@mtphotobl

Jelena nam govori kako je prostor dnevnog boravka i blagovaonice bio najizazovniji za uređenje s obzirom na činjenicu da se željelo stvoriti jedinstven, a u isto vrijeme jednostavan i minimalistički prostor, rasterećen suvišnih detalja i viška namještaja. Te dvije ideje pomirene su na način da iza svedenih ravnih linija pločastog namještaja, koji su kombinacija bijelog medijapana i drvenog dekora iverala, „vrišti“ izrazito šarena keramička pločica velikog formata koja u sebi skriva misterioznu poruku.

image
@mtphotobl
image
@mtphotobl
image
@mtphotobl

-Za dašak glamura u prostoru zaduženi su zlatni detalji kao simbol elegancije, sofisticiranosti i materijalnog blagostanja. Isti posebno dolazi do izražaja u kombinaciji s bijelom, kao i materijalizacijom poda. Ovaj stan odražava suvremene poglede arhitekata/investitora na život kroz arhitekturu – kaže vlasnica.

Namještaj u stanu je uglavnom iz lokalne proizvodnje. Kako komadni tapecirani, tako i kompletan ugradbeni koji je isporučila lokalna firma, to je još jednom dokaz da atraktivni komadi mogu napraviti lokalno. Kada su u pitanju podne i zidne obloge, poput keramičkih, oni dolaze iz Italije, dok rasvjeta dolazi iz najopremljenijih tvrtki Kine i Njemačke.

image
@mtphotobl
image
@mtphotobl

- Najdraža stvar u stanu mi je glavna komunikacija kroz cijeli prostor, zona u hodniku ispred dvije velike slike- tapete koje su prva impresija prilikom ulaska. Tapete sam dizajnirala sama, a zapravo su jedna nacrtana emocija koja za mene ima posebnu vrijednost i značenje novog početka - pozornica za dobre stvari – zaključuje Jelena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:57