Arhitektonska ljepotica na Jadranu

Kuća inspirirana James Bond filmovima

Pravi opis kuće bio bi “vintage” vila. Retro, odnosno retrospetiva ili “vintage” uglavnom se odnosi na stil koji imitira stil prethodnih doba ili pri uređenju koristiti originalne stare predmete. Inspiracija za ovu vilu bile su Hollywoodske vile iz pedesetih i vile iz James Bond filmova šezdesetih koje je projektirao ili dizajnirao kultni američki arhitekt John Lautner, učenik Frank L. Wrighta.

Međutim, podignuta je uz poštivanje lokalne tradicije gradnje i materijala kroz kamen, drvo i beton.Vlasnici su željeli postići ležernu morsku atmosferu uz modernu arhitekturu. Kuća je smještena blizu mora na nepravilnoj parceli, ali unutar ograde od starih čempresa i borova i čini jedinstvenu cjelinu sa okolinom te se prostori interijera i eksterijera preklapaju.

Izgled je bila zajednička ideja vlasnika i arhitekta Marka Piljeka, koji je ispunio njihove želje i dao sjajan arhitektonski doprinos. A želje su bile: dva volumena spojena gore mostom-hodnikom i kao najvažnije atrijski dnevni boravak, bez stropa. Tako su na gornjem katu sobe koje s unutarnjom staklenom stijenom gledaju dole na dnevni boravak.

Vilom dominiraju velike staklene stijene kao i drvo i beton, ali i stari otočki kamen, rezan i slagan na moderne forme. Dakle, jedna od ključnih projektantskih vodilja bila je dobiti otvoreni atrijski prostor koji dijeli interijer na dva volumena. Život u kući se odvija na centralnom otkačeno uređenom “ognjištu”, ali i po svim povezanim dijelovima kuće.

Atrijem u prizemlju postiglo se da sve spavaće sobe na katu gledaju na more. Sam interijer neodoljivo daje osjećaj povratka u 50-te i 60-te godine prošlog stoljeća, gotovo kao u James Bond filmovima sa Sean Conneryem u glavnoj ulozi. No, ima tu još ikona, kao što su velike print slike kultnih likova iz stripa Modesty Blaise i Corto Maltese.

Interijer ima nekoliko pomno biranih “master piece”-eva modernog dizajna kao što je Geoffrey Harcourt fotelja F978 iz 1968. godine, George Nelson Coconut Chair iz 1955. godine i B&B komoda iz šezdesetih, ali i originalnih stolica, stolova, držača za novine i biblioteka iz 50-ih godina kupljenih u antikvarijatima u Hrvatskoj.

Neki predmeti datiraju i sa zagrebačkog sajma antikviteta koji se održava na Britanskom trgu. Dijelove starinskog namještaja obnovio je i uredio prijatelj vlasnika, za kojeg kažu, da je poznati zagrebački rockabilly čager koji se bavi restauracijom namještaja iz 50-ih. Kuću oplemenjuje i nekoliko skulptura i product design-a mlađih hrvatskih autora kao što su između ostalih djela Božice Dea Matasić i Grupa.

Vlasnike ipak najviše veseli originalni Jukebox iz šezdesetih godina koji radi na stare kovanice i prima 60 singlica kao i biljar. Ponosni su i na Duke Kahanamoku legendarnu Hawaii surf dasku iz 50-ih koja visi na zidu dnevnog boravka, atrija. Kuća je zamišljena za ljeto i za vikende kroz čitavu godinu. Idealna i za produženo ljeto rujna.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:55