Kuća B

Arhitektonska ljepotica na obroncima Medvednice

Kuća B ima ono što je danas u gradovima postalo luksuz: pravo na pogled, čist zrak i osunčanje

Zagrebačka podsljemenska zona već je gotovo preizgrađena obiteljskim kućama. Samo rijetki vlasnici kuća imaju oko svojeg doma veliko dvorište i slobodan pogled na grad i zelenilo.

No, Kuća B, koja je prema projektu studija SODA arhitekti nedavno završena na obroncima Medvednice u sjeverozapadnom dijelu Zagreba, ima sve te pogodnosti.

DVIJE ČESTICE

To se uspjelo ostvariti jer je sagrađena na zemljištu koje je nastalo spajanjem dviju čestica podjednake veličine, od kojih se južna nalazi u dijelu zaštitne zelene površine definirane generalnim urbanističkim planom grada Zagreba. Zemljište na kojem je smještena kuća veličine je 1600 četvornih metara, od kojih se 800 nalazi u građevinskoj zoni, a preostalih 800 je zaštitno zelenilo. Zelena južna strana okrenuta je prema gradu, što Kući B dugoročno osigurava divan pogled i osunčanje bez straha od gradnje novih kuća. Tako ovu atraktivnu vilu krasi i podjednako atraktivna lokacija na kojoj se nalazi.

- Kuća je projektirana izduženo u smjeru zapad-istok kako bi se maksimalno iskoristile pogodnosti južne orijentacije i omogućio pogled na grad iz svih boravišnih prostorija - kaže Vedran Jukić.

MALI ATRIJI

Veličine je oko 300 kvadrata. Oblikovana je, objašnjava arhitekt, jednostavnom gestom izmicanja volumena kata u odnosu na volumen prizemlja. Time su formirana dva vanjska prostora kao funkcionalni produžeci interijera kuće, a to su ulaz s parkirnim mjestima koje natkriva konzola na zapadu i terasa s krovnim vrtom na istoku.

- Natkriveni prostor ulaza može se koristiti i za boravak vani kao natkrivena terasa za blagovanje - kaže Jukić.

Razgovaramo dalje o rasporedu prostorija u kući.

- U prizemlju se nalaze ulazni prostor s toaletom, stepenice koje vode prema podrumu i dnevne prostorije boravak, blagovaonica i kuhinja koje s malim atrijima i stubištem za kat čine prostornu cjelinu. Na istočnoj strani kuće u prizemlju je i radna soba sa sanitarijama, koja može poslužiti i za smještaj gostiju. Gornji kat je namijenjen spavaćem dijelu: na istočnoj strani nalazi se roditeljska spavaonica s pratećim prostorima i prostranom terasom, a na zapadnoj dječji trakt sa zajedničkim pretprostorom za igru koji vodi do dječjih spavaonica - opisuje Vedran Jukić.

STAKLENE STIJENE

U podrumu je servisni trakt: spremišta, gospodarstvo, sauna, sanitarije te prostorija za razne namjene.

Organizacija korištenja kuće je praktična za korisnike. Sve se vrti oko središnje postavljenog dvoetažnog boravka koji je vertikalno povezan s galerijom gornje etaže, s blagovaonicom i kuhinjom na istoj razini te kroz velike staklene stijene s vanjskim prostorima parcele. Galerija je veza između roditeljske spavaonice i dječjeg trakta s prostorom za igru. S galerije se preko gornjeg prozora također pruža pogled na grad.

- Kuća je najviše ostakljena prema južnoj strani - u prizemlju velikim fiksnim i kliznim staklenim stijenama, a na katu kontinuiranim strip-prozorom duž cijelog pročelja. Sjeverna i istočna strana imaju manje kvadratne prozore. Sva se zaštita od Sunca regulira žaluzinama na elektromotorni pogon. Veliki prozori orijentirani na jug omogućuju upad zimskih Sunčevih zraka duboko u kuću i njeno pasivno zagrijavanje. Dvoetažni prostor dnevnog boravka akumulira toplinu i distribuira je u ostale zone kuće - kaže arhitekt.

Kuća je projektirana za četveročlanu obitelj, za mlade ljude koji su, dodaje Vedran Jukić, znali što žele. Njeguju lagodan obiteljski stil života koji je povezan s prirodom. A njihova kuća ima ono što je danas u gradovima postalo luksuz - pravo na pogled, čist zrak i osunčanje. Vlasnici kuće su dugo tražili idealnu parcelu koju bi kupili za gradnju kuće.

POLIGON ZA TESTIRANJE

- Interijer su osmislili sami investitori uz bazične konzultacije s nama. Investitorica je po zanimanju krajobrazna arhitektica i okružje kuće je postalo njezin poligon za testiranje svakojakih neobičnih vrsta zelenila. S obzirom na to da je parcela u nagibu, ideja je bila formirati nekoliko kaskada kako bi se što više omogućila njena iskoristivost.

Kaskade su međusobno povezane puteljcima uklopljenima u teren. Najveći travnati plato je pozicioniran ispred boravka i obodno je oblikovan raznim biljem - kaže Vedran Jukić.

Kao konačno postignuće Jukić ističe zadovoljstvo investitora.

- Riječ je o njihovu životnom prostoru i arhitektura mora pružiti stanarima osjećaj ugode i zadovoljstva - zaključuje.

Autor Kuće B je Vedran Jukić, a njegovi suradnici su na ovom projektu bili arhitekti Nikica Kronja, Maša Medoš i Maja Šnajdar.

Foto: Ivan Dorotić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 05:30