Top 10 građevina

Arhitektonska remek-djela: Spektakularne realizacije koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim

www.zaha-hadid.com
 Zaha Hadid Architects
Među njima su spalionica otpada, vinarija, knjižnica, trokatnica projektirana isključivo za skateboarding...

Futuristička zelena oaza, trokatnica sagrađena isključivo za skateboarding ili elegantna građevina koja se stapa s pustinjom..., u 2021. se svakako možemo veseliti, barem što se tiče arhitekture. Potrudili smo se i potražili neke od većih projekata koji će se finalizirati u ovoj godini, a među njima su i oni s potpisom najpoznatijih arhitektonskih studija na svijetu. Spalionica otpada, vinarija, knjižnica, spomenik ili pak novo ruho povijesne zgrade? Mi se ne možemo odlučiti koji projekt nam je najbolji, a sigurni smo da ni vas neće ostaviti ravnodušnima. Donosimo vam deset sjajnih projekata koji bi trebali zaživjeti ove godine.

1. ZGRADA KOJA DONOSI PRIRODU U VISINU

Naziv: Valley

Lokacija: Amsterdam, Nizozemska

​Projekt: MVRDV

Studio MVRDV je prvi put predstavio svoj dizajn za ovu mješovitu visokogradnju u Amsterdamu još 2015. godine, a napokon bi trebao biti otvoren ove godine. Fascinantan kompleks zgrada nazvan Valley (dolina), sastojat će se od tri vrha, svaki obrubljen zelenilom i s dominantnim panoramskim prozorima, a u kojem će biti smješteni stanovi, uredi i poslovni prostori. Prijedlog sadrži tri povezane zgrade različitih visina, s ravnim prostorima obloženim staklom nasuprot isturenoj vanjštini stanova prekrivenih lišćem.

image
P. Tourneboeuf

2. NOVO RUHO POVIJESNE ZGRADE BURZE U PARIZU

Naziv: Bourse de Commerce

Lokacija: Pariz, Francuska

​Projekt: Tadao Ando Architect & Associates, Niney et Marca Architectes, agencija za arhitekturu Pierre-Antoine Gatier i savjetnici za građevinsko inženjerstvo Setec Bâtiment

Još jedna preuređena povijesna zgrada u Parizu koja će se otvoriti 2021. godine je Bourse de Commerce - burza iz 18. stoljeća koju Tadao Ando pretvara u galeriju suvremene umjetnosti s Niney et Marca Architectes, Pierre-Antoineom Gatierom i Setecom Bâtimentom. Svi izložbeni prostori bit će unutar kružne betonske konstrukcije, smještene neposredno ispod originalne oslikane kupole zgrade. Ando je poštivao postojeći kružni oblik zgrade kako bi stvorio unutarnju galeriju bez narušavanja povijesne građe zgrade. Unutar rotonde umetnut je betonski cilindar promjera trideset metara i visine devet metara.

image
Adjaye Associates

3. 56 BETONSKIH STUPOVA U ČAST ŽRTVAMA BORBE PROTIV TERORIZMA

Naziv: Le Mémorial des Martyrs

Lokacija: Niamey, Niger

​Projekt: Adjaye Associates

Arhitektonski studio Adjaye Associates otkrio je svoj dizajn za Le Mémorial des Martyrs, koji bi ove godine trebao biti dovršen u gradu Niameyu, u Nigeru. Kamen temeljac za spomen-obilježje, koje će se graditi na trokutastom Place du Petit Marché uz gradsku vijećnicu Niamey u glavnom gradu Nigera, postavljen je u listopadu 2020.

- Spomen-obilježje mučenika komemoracija je svima koji su izgubili život u borbi protiv terorizma duž južne i zapadne granice Nigera- rekli su projektanti. Spomen-obilježje sastojat će se od rešetke od 56 betonskih stupova u obliku četverokrake zvijezde koji se uzdižu 20 metara u visinu.

image
Zaha Hadid Architects

4. GRAĐEVINA KOJA IMITIRA LINIJE PJEŠČANIH DINA

Naziv: Bee'ah Headquarters

Lokacija: Ujedinjeni Arapski Emirati

​Projekt: Zaha Hadid Architects

Otvaranje sjedišta bliskoistočne ekološke tvrtke Bee'ah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima predviđeno je za sam kraj 2021. Zgradu od gotovo 7000 četvornih metara konceptua-lizirala je pokojna arhitektica Zaha Hadid. Krivulje zgrade oblikovane su prema obliku pješčanih dina, osmišljenih da pomognu konstrukciji da izdrži ekstremne vremenske uvjete na lokaciji.

5. NAJSPEKTAKULARNIJA SPALIONICA OTPADA NA SVIJETU

Naziv: Shenzhen East Waste-to-Energy Plant

Lokacija: Shenzen, Kina

​Projekt: Schmidt Hammer Lassen Architects i Gottlieb Paludan Architects

Izgradnja najveće svjetske tvornice otpada za energiju dovršit će se ove godine u planinskom području na periferiji Shenzhena i započet će spaljivanje do 5000 tona smeća dnevno. Dvije trećine krova ogromne kružne zgrade bit će prekrivene fotonaponskim pločama kako bi se osiguralo da zgrada također može generirati vlastitu održivu opskrbu energijom. Prema arhitektima, objekt će koristiti najnapredniju tehnologiju u spaljivanju otpada i proizvodnji energije. Ogromna kružna zgrada također će sadržavati niz objekata za posjetitelje, uključujući šetnicu koja pruža pogled iza kulisa na unutarnji rad postrojenja.

6. KNJIŽNICA INSPIRIRANA CRVOTOČINOM

Naziv: Wormhole Library

Lokacija: Haikou, Kina

Projekt: MAD

Kineski arhitektonski studio MAD dizajnirao je knjižnicu u gradu Haikou u Kini koja je zamišljena "da bude crvotočina koja nadilazi vrijeme i prostor". Nazvana Wormhole Library, građevina se trenutno gradi u sklopu Century Parka s pogledom na Južnokinesko more u gradu Haikou, koji se nalazi na kineskom otoku Hainan. Vijugava zgrada bit će izlivena od bijelog betona unutar oplate koja je CNC izrezana i 3D otisnuta kako bi se održao oblik i kontinuirana forma. Kroz cijelu zgradu na stropovima će se izrezati kružni otvori kako bi u prostor ulazilo svjetlo, a mjestimice i svjež morski zrak.

image
Thomas Heatherwick

7. FUTURISTIČKA ZELENA OAZA U NEW YORKU

Naziv: Little Island

Lokacija: New York, SAD

​Projekt: Thomas Heatherwick

Little Island projekt je studija arhitekta Thomasa Heatherwicka na njujorškoj rijeci Hudson, tik uz obalu u njujorškoj četvrti Chelsea. Dizajn obuhvaća ukupno 132 betonska stupa u obliku gljive koji će se uzdići iznad vode da bi stvorili novi park. Dizajnirani su da izgledaju poput tulipana koji se uzdižu između 4 i 18 metara od rijeke kako bi stvorili topografski krajolik i omogućili različite poglede na grad. Little Island sastojat će se od 2,4 hektara zelenog prostora koji uključuje travnjake, staze i brdašca. Također bi trebao biti dom za 100 vrsta drveća i grmlja, a planirano otvorenje je na proljeće.

8. SKATE PARK NA TRI KATA

Naziv: F51

Lokacija: Folkestone, Kent, UK

​Projekt: Holloway Studio

Prvi namjenski sagrađeni višekatni skate park trebao bi biti predstavljen u britanskom primorskom gradu Folkestoneu. Sadržat će tri kata valovitih betonskih površina koje funkcioniraju kao rampe, moduli i izbočine za skateboardere i BMX vozače, a cilj ovog sjajnog projekta je, među ostalim, pokušaj da se mladi manje odseljavaju s tog područja. Projekt je rađen po narudžbi filantropa Sir Rogera De Haana.

image
Fosters + Partners

9. VINARIJA KOJA SLAVI POVIJESNE VINOGRADE

Naziv: ​Le Dôme

Lokacija: Saint-Emilion, Francuska

​Projekt: Fosters + Partners

Jedan od najmanjih projekata na popisu je Le Dôme, vinarija koju poznati studio Fosters + Partners razvija u Francuskoj. Dizajnirana je da se stopi s valovitim brežuljcima povijesne pokrajine Saint-Émilion u Francuskoj. Le Dôme će biti smješten u jednom od vinograda s područja UNESCO-ve svjetske baštine, a koji datira iz rimskog doba. Kombinirat će vrhunske pogone za proizvodnju vina s degustacijskim barom za posjetitelje. Njegov oblik nalik brdu osmišljen je tako da oponaša blage padine vinograda i uskladit će se s panoramskim ostakljenjem kako bi se maksimalizirao pogled na zgradu i izvan nje.

image
Snøhetta

10 DJELOMIČNO UKOPANA EKSTENZIJA MUZEJA

Naziv: Ordrupgaard art museum

Lokacija: Charlottenlund, Danska

​Projekt: Snøhetta

Snøhetta ima niz sjajnih projekata koji će biti završeni 2021. godine, ali jedan od najzanimljivijih je njihovo podzemno proširenje muzeja umjetnosti Ordrupgaard u Danskoj. Djelomično ukopana zgrada, koja će biti povezana s galerijom koju je 2005. projektirala slavna arhitektica Zaha Hadid, projektirana je tako da je izvana vidljiv samo njezin čelični krov, nalik apstraktnoj skulpturi u muzejskom vrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 20:24