Na jugu Mađarske

ARTKAZAL Suvremena kuća od slame i trstike

Artkazal je suvremena kuća izrađena od dva prirodna materijala - slame i trstike, a nalazi se u blizini granice Mađarske i Srbije

Arhitekt Zoltan Toth iz studija Artgroup potpisuje ovaj projekt kuće od slame u mjestu Mórahalomu smještenom na jugu Mađarske poznatom po spa turizmu. Ideju za gradnju kuće od slame arhitekt je dobio u pitoresknom krajoliku koji krase snopovi sijena na požnjetim njivama, a s obzirom na to da trstike i sijena ima u izobilju u tom kraju, odabir materijala za gradnju bio je logičan, ali i energetski održiv.

Drvena konstrukcija kuće obložena je dvostrukim slojem slame koja osigurava dobru ventilaciju i dobru izolaciju, dok sloj trstike od 25 centimetara štiti kuću od sunčevih zraka.

Sva vrata i prozori su izrađeni od COR_TEN čelika. Riječ je o čeliku koji izgleda oštećeno od korozije, zbog čega se savršeno uklopio u ovakav način gradnje. Nadalje, kuća je opremljena i sustavom grijanja na geotermalnu energiju kojoj dodatno pomažu solarni paneli na krovu.

Naime, ispod Zemljine površine nalaze se ogromne zalihe toplinske energije - geotermalna energija. Naziv geotermalno dolazi od grčkih riječi geo, što znači zemlja, i therme, što znači toplina. Geotermalna energija je toplinska energija koja se stvara u Zemljinoj kori polaganim raspadanjem radioaktivnih elemenata, kemijskim reakcijama ili trenjem pri kretanju tektonskih masa. Količina takve energije tako je velika da se može smatrati gotovo neiscrpnom pa je prema tome geotermalna energija obnovljivi izvor energije. Država koja u postotku najviše koristi geotermalnu energiju je Island.

Inače, kuću karakterizira suvremeno opremljen interijer, kao i bogat sadržaj za ukućane i goste. Osim terena za odbojku, kuća ima i saunu, vanjski jacuzzi te stolni tenis smješten na krovu kuće.

Izvor: gradnja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 12:41