STANOVANJE U KAMPUSU

Atraktivan studentski dom u Rijeci

Na vrhu studentskog doma u Rijeci je dnevni boravak s pogledom

Arhitekti čiji je projekt Osnovna škola Žnjan - Pazdigrad nedavno izabran od struke za najbolje ostvarenje 2017. godine, već su ranije imali vrlo atraktivna djela. Prema projektu ureda x3m u suradnji s arhitektom Ivanom Galićem prije dvije godine izgrađen je i atraktivan studentski dom u Rijeci s tri paviljona studentskog stanovanja unutar Sveučilišnog kampusa na Trsatu.

Volumeni paviljona i njihov smještaj na čestici odraz su unaprijed postavljenih planskih odredbi. Paviljoni osiguravaju smještaj za 754 osobe, od čega je većina u smještajnim jedinicama za četiri osobe koje se sastoje od zajedničkih prostora s ulazom, kuhinjom, kupaonicom, WC-om, i lođom te od dvije dvokrevetne sobe. U paviljonu 1 se nalaze 32 jednokrevetne jedinice za studente, a u paviljonu 2 su 24 veće jedinice za gostujuće nastavnike.

Deset jednokrevetnih jedinica prilagođeno je za osobe s invaliditetom. Posebno atraktivni su dnevni boravci na krovu za sve studente, s pogledom na Kvarner. Zanimljivi su i donekle transparentni ulazi u sobe, kojima je razbijena monotonija dugačkih hodnika s mnogo vrata, koji pružaju fragmentarni uvid u studentsku svakodnevicu. I ovdje je dominantan materijal gradnje bio beton, ali je svaki paviljon dodatno identificiran bojom te su pročelja ‘ukrašena’ plavim, žutim ili zelenim brisolejima. Prema njihovom projektu trebala bi se sagraditi još četiri paviljona. Autori su i zgrade prehrane u istom kampusu.

Foto: Domagoj Blažević

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 12:55