Top interijer

Atraktivna dizajnerska rješenja malog stana na Bundeku uređenog za mladi par

 Berislava Picek/ CROPIX
Nakon kupnje stana namijenjenog za najam, mladi je par razmišljao kako ga “dotjerati” i nastaviti iznajmljivati

PROFIL

  • Info: preuređeni stan površine 50,6 m2
  • Lokacija: Bundek, Zagreb
  • Vlasnici: mladi par
  • Uređenje: dizajnerica interijera Iva Celio-Cega, ICC design

Obratio se dizajnerici Ivi Celio-Cegi, a njihova je suradnja dovela do kompletne renovacije stana. Rezultat ih je toliko oduševio da su ga odlučili zadržati za sebe!

Mladi par kupio je stan namijenjen za najam u novogradnji na zagrebačkom Bundeku, planirajući ga malo “dotjerati” i nastaviti pružati uslugu najma. No, budući da je stan, iako relativno nov, bio u prilično zapuštenom stanju, obratili su se dizajnerici Ivi Celio-Cegi iz studija ICC design kako bi im stručnim savjetima pomogla pri novoj tlocrtnoj organizaciji, koja im u prvotnoj varijanti nije odgovarala.

image

Dizajnerica interijera Iva Celio-Cega

Berislava Picek/ CROPIX

Prvi zahtjevi, kaže nam dizajnerica, odnosili su se na minimalne zahvate, nekoliko izmjena u tlocrtu i namještaj prigodan za stan za najam, dok su u kuhinji planirali zamijeniti samo fronte. Međutim, po početku renovacije, vlasnici su shvatili da su to samo “kozmetičke” promjene i odgađanje neizbježnog, stoga su se odlučili na potpunu adaptaciju.

- Željeni cilj vlasnika stana bio je topao i ugodan prostor neutralnih tonova kako bi zadovoljio uvjete što većeg broja potencijalnih stanara. Ostalo su prepustili nama - kaže Iva Celio-Cega, dodajući kako se stan površine 50,6 kvadrata sastojao od ulaznog dijela, kupaonice, dnevnog boravka s kuhinjom i blagovaonicom te spavaćom sobom s radnim kutkom.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Sva vrata zamijenjena su filomuro vratima - vratima nevidljivih dovratnika, ukrašena zidnim štukaturama te bojana u boju zida

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

- Renovacija je obuhvatila cijeli stan, a najveći problem predstavljao je spavaći dio, koji je od dnevne zone bio odijeljen dvama kliznim vratima, od kojih jedna nisu bila u funkciji jer su ulazila u okvir balkonske staklene stijene. Kako bismo spavaćem dijelu omogućili privatnost i dotok prirodnog svjetla, napravili smo novo tlocrtno rješenje u kojem smo radni kutak izuzeli iz spavaćeg djela, a spavaći dio pregradili staklenom stijenom - prepričava dizajnerica.

Dodaje kako je u spavaćoj sobi promijenjena pozicija kreveta, dok je namještajem po mjeri osigurano dovoljno mjesta za odlaganje. Na zid je iz održivih razloga smješten MDF panel, iznad kojeg se cijelom širinom zida proteže fantastična Studijo co. tapeta.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Najveći problem predstavljao je spavaći dio, koji je od dnevne zone bio odijeljen dvama kliznim vratima, od kojih jedna nisu bila u funkciji jer su ulazila u okvir balkonske staklene stijene. Novim tlocrtnim rješenjem spavaćem je dijelu omogućena privatnost i dotok prirodnog svjetla

image
Berislava Picek/ CROPIX
image

Kuhinjski elementi rađeni su po mjeri od lakiranog MDF materijala u tri boje, antracit sivoj, taupe i bijeloj. Zidna površina obučena je u sivo tonirano ogledalo

Berislava Picek/ CROPIX

- Klizna vrata u potpunosti su izbačena iz projekta te su sva vrata zamijenjena filomuro vratima, dakle vratima nevidljivih dovratnika, ukrašena zidnim štukaturama te bojana u boju zida - pojašnjava, dodajući da su u cijelom stanu postavljene i nove podne obloge.

- Stari parket bio je oštećen, a budući da brušenjem i lakiranjem nije bilo moguće prikriti oštećenja, stavljen je novi hrastov parket u toplom tonu. Umjesto klasičnih podnih lajsni odlučili smo se za štukaturne lajsne bojane u boju zida - nastavlja.

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

Dnevni boravak opremljen je novim namještajem: TV jedinica rađena je po mjeri, dok su ostali komadi naručeni preko interneta, većinom u trgovini Gnijezdo. Zidove krase Orac decor štukature i slike švedskog umjetnika Eitila Thorena Duea, poznatijeg kao Peytil

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U ulaznom prostoru oskudne kvadrature uspješno je smješten ormar za odlaganje s frontama u toniranom ogledalu te mala polica za odlaganje dekoracija s ugrađenom indirektnom rasvjetom.

I kuhinja je bila u prilično lošem stanju s dotrajalom keramikom, loše održavanim elementima i starim uređajima.

- Nove kuhinjske elemente radili smo po mjeri od lakiranog MDF materijala u tri boje, antracit sivoj, taupe i bijeloj, a zidnu površinu obukli smo u sivo tonirano ogledalo. Kako bismo postigli prozračnost prostora, a ne dojam zatrpanosti elementima, zidnu kompoziciju s visokim elementima odradili smo u bijeloj boji - kaže dizajnerica.

I dnevni je boravak opremljen novim namještajem: TV jedinica rađena je po mjeri, dok su ostali komadi naručeni putem interneta, većinom u trgovini Gnijezdo. Zidove krase Orac decor štukature i slike švedskog umjetnika Eitila Thorena Duea, poznatijeg kao Peytil.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Postojeći je radni kutak izuzet iz spavaćeg dijela, dok je soba dodatno pregrađena staklenom stijenom. Cijelim zidom proteže se fantastična Studijo co. tapeta, koja vizualno povezuje dvije novoodvojene funkcionalne zone. promijenjena je i pozicija kreveta, a namještajem po mjeri osigurano je dovoljno mjesta za odlaganje

image
Berislava Picek/ CROPIX
image
Berislava Picek/ CROPIX

U kupaonici je promijenjeno sve, odluka je pala na neutralnu keramiku toplih, zemljanih tonova. Umjesto kade izvedena je walk-in tuš kabina, perilica je iz estetskih razloga skrivena u ormar, dok su WC školjku odabrali u mat crnoj.

- Pomno pozicioniranom, indirektnom LED rasvjetom postigli smo opuštajući ugođaj u ovako maloj kupaonici - kaže Iva Celio-Cega te nam otkriva da je rezultat oduševio vlasnike. Naime, zahvaljujući atraktivnim dizajnerskim rješenjima koja su primijenjena, po završetku projekta ipak su odustali od najma te su stan odlučili zadržati za sebe!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 20:00