COOL MJESTO

Atraktivni prostor zagrebačke IT tvrtke: Vinil na podu, svjetlosne linije na zidovima...

 BERISLAVA PICEK/CROPIX/
Novi poslovni prostor, površine oko 700 četvornih metara, “okupira” cijeli dio sjevernog tornja poslovnog centra

IT tvrtke među prvima su prepoznale potrebu za uređenjem ugodnog i atraktivnog poslovnog prostora koji redefinira uobičajene naslijeđene norme prostora za rad, odmor, sanitarije... Taj koncept nije iznimka ni u novom prostoru jedne IT tvrtke koja je svoju zagrebačku podružnicu nedavno preselila na novu lokaciju unutar Grand Centra u Hektorovićevoj ulici.

Novi poslovni prostor, površine oko 700 četvornih metara, “okupira” cijeli dio sjevernog tornja poslovnog centra, a investitor je za njegovo uređenje angažirao projektanta Damira Marekovića s kojim se dobro upoznao tijekom prijašnjih suradnji.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Prostor se sastoji od nekoliko dijelova: ulaznog s velikom dvoranom za sastanke, područja za programere, dijela za voditelje te onog za odmor

- Glavni zadaci bili su da uredi budu što ugodniji za rad, a moralo se paziti na organizaciju prostora, zvučnu izolaciju, svjetlosnu efikasnost i opremu prostora te je valjalo osmisliti prostor za odmor. Naravno, trebalo je voditi računa i o predefiniranim parametrima kao što su trenutačni broj djelatnika, očekivani broj budućih djelatnika, broj voditelja i međusobna interakcija - kaže arhitekt i dodaje da je prostor naslijeđen od prijašnjeg korisnika, a već pri prvom obilasku bile su jasne dvije stvari. Prva, prostor je taman, što investitoru odgovara, te druga, sve treba “demolirati”.

- Radovi su bili vrlo opsežni, kao da gradimo novi poslovni prostor, od rušenja stropova, zidova i podova pa do gradnje novih stropova, zidova i podova s potpuno novim instalacijama - nabraja Mareković.

Prostor se sastoji od četiri glavne cjeline: ulazni prostor s velikom dvoranom za sastanke, dio za programere, dio za voditelje te dio za odmor. Sadrži još malu dvoranu za sastanke i server sobu s “tajnim” vratima te sanitarije.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Upotrebom posebnih materijala koji apsorbiraju zvuk i sprečavaju jeku, te korištenjem neočekivanih, modernih i dizajnerski efektnih detalja, arhitekt Damir Mareković osmislio je jedinstven poslovni prostor za IT tvrtku u Zagrebu

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Materijali u cijelom prostoru su vrlo zanimljivi: na podovima su vinil ploče 50x50 cm koje ostavljaju dojam tapisona, a ujedno su se pokazale kao odlično rješenje koje zadovoljava funkcije održavanja, zvučnog prigušivanja i dizajna.

- Na zidovima su specijalne gips-kartonske ploče koje sprečavaju širenje zvuka pa nema bojazni da će netko nekoga ometati glasnijim razgovorom - opisuje projektant te dodaje da su na stropu ureda perforirane ploče s pravokutnim otvorima koje služe za apsorbiranje zvuka i sprečavanje jeke u prostoru. Cijeli taj sistem ‘ugodnosti’ zaokružen je staklenim stijenama koje je izvela tvrtka Plan 2B, dok su 3D tapete zagrebačke tvrtke ShowMeRoom stavile točku na “i”.

- U velikoj dvorani za sastanke na stropu su posebno dizajnirani drveni perforirani paneli tvrtke Kalcer koji, osim prigušivanja, daju dojam ekskluzivnosti, a u jednoj liniji imaju LED “točkice” svjetla, male i fokusirane, ali intenzivne, dovoljne da budu jedino svjetlo u velikoj dvorani za sastanke - kaže te naglašava da je velika pažnja posvećena rasvjeti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

- Uobičajene plafonijere i ugradbeni reflektori nisu dolazili u obzir, htjeli smo nešto drugačije, modernije, jednostavnije, naglašeno minimalističke. Odlučili smo se za LED linije svjetla koja okružuju trodimenzionalno zidove i stropove u kontinuiranom slijedu. Crtali smo svjetlom po zidovima i stropovima. Od crtanja nismo mogli stati - kaže sa smiješkom.

LED linije svjetla trodimenzionalno okružuju zidove i stropove u kontinuiranom slijedu

Pri projektiranju i dizajniranju prostora za odmor zauzet je drukčiji stav: sve je ogoljeno, a sva ožičenja, koja su ostala vidljiva, naglašena su mrežom ukrasnih tekstilnih raznobojnih kabela. Na stropu su i spušteni heksagoni između kojih su visilice potpuno drugačijeg dizajna, a ističe se i zid obložen prirodnim plutom. Prostor osigurava visoko i nisko sjedenje, ugodne i duboke fotelje, sve različitih boja, a tu su i stolni nogomet, pikado, biljar...

Još jedna zanimljivost ureda je upotreba stabilizirane prirodne mahovine i bilja tvrtke TechGarden u cijelom prostoru, pa čak i u sanitarnom koji je također “iscrtan” svjetlom.

- U saniranom dijelu dizajnirani su umivaonici od kerrocka po mjeri, dok je u ženskom dijelu napravljen “selfie spot” s infinity efektom ogledala jer čarolije nikada dosta - kaže Mareković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2022 11:54