Rijedak primjer

Autentično obnovljena kamena kuća kod Grožnjana: Eko imanje sa stanzijom bogate povijesti

 Sanjin Kaštelan
Vodimo vas u stanziju pokraj Kostanjice kod Grožnjana, na obronku sa pogledom na dolinu rijeke Mirne i Motovun u daljini

PROFIL

  • Info: Stanzia Sparagna
  • Lokacija: Istra
  • Vlasnik: obitelj Kabalin
  • Projekt: arhitekt David Kabalin

Arhitekt David Kabalin, koji je dodatni master iz zaštite i obnove povijesnih spomenika i lokaliteta stekao na sveučilištu u Leuvenu u Belgiji, nedavno je realizirao, kako kaže, najzahtjevniji projekt u karijeri, ali onaj koji mu je na kraju pružio najviše zadovoljstva. Naime, vodio je projekt temeljite i pažljive obnove Stanzije Sparagna u Istri, koja je u vlasništvu obitelji njegove majke već više od 200 godina.

image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan

Stanzia Sparagna smještena je na osami, pokraj Kostanjice kod Grožnjana, na obronku sa širokim pogledom na dolinu rijeke Mirne i Motovun u daljini, a opet u blizini atraktivnih lokaliteta i sadržaja koje Istra nudi.

Najraniji prikaz Stanzije nalazi se na katastarskoj mapi iz 1819. godine kada je postojao samo središnji dio niza koji se tijekom idućih stotinu godina dogradnjom proširio s obje strane. Napuštanjem sklopa u drugoj polovici 20. stoljeća počelo je njegovo polagano propadanje koje je kulminiralo potpunim urušavanjem istočne zgrade prije desetak godina.

image

Stanzia Sparagna prije obnove

Privatni album
image

Katastarska karta iz 1819. godine prvi je prikaz Stanzije Sparagna, a njezin font poslužio je kao inspiracija za logotip

Sanjin Kaštelan
image

Stari, do danas nepromijenjeni kućni broj s udubljenjima od fašističkih metaka ispaljenih u Drugom svjetskom ratu

Sanjin Kaštelan

Zatečena logika tradicionalnog rasporeda stubišta i soba prepoznata je i zadržana, što je znatno olakšalo proces projektiranja

image

Latinski natpis na nadvratniku od vapnenca - Aa Sa F F - A[ngel]a S[paragn]a f[ieri] f[ecit] - prevedeno: Sagradila Angela Sparagna

Sanjin Kaštelan
image

Stari, do danas nepromijenjeni kućni broj s udubljenjima od fašističkih metaka ispaljenih u Drugom svjetskom ratu

Sanjin Kaštelan
image

Kameni stol od vapnenca s uklesanom starom društvenom igrom zvanom mlin ili trilja

Sanjin Kaštelan

Arhitekt David Kabalin priznaje nam da sa stanzijom osjeća duboku povezanost.

- Od prve ideje obnove do danas proteklo je više od 20 godina, a sama obnova trajala je intenzivno posljednje dvije godine i još otprilike godinu prije u kojoj smo izveli novu cestu i počeli krčenje i uređivanje okoliša - kaže Kabalin čija je obitelj zaslužna za cijeli proces: od planiranja i financiranja, preko osmišljavanja i projektiranja kuće, interijera i okoliša do poljoprivrednih i vrtlarskih radova, održavanja imanja i, na kraju, marketinga i operativnog vođenja jer se kuća nudi za najam.

image
Sanjin Kaštelan

Kuća ima pet spavaćih soba, opremljenih namještajem od hrastova masiva koji je dizajniran posebno za ovu kuću i lokalno izveden

image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan

Zanimalo nas je i što sve podrazumijeva obnova povijesnog objekta poput stoljetne stanzije.

- Preduvjet uspješne obnove bilo kojeg povijesnog objekta jest da se njega i cijelo okruženje što bolje upozna u svakom pogledu. Glavni princip pri planiranju novog sadržaja u postojećem objektu jest da se novi sadržaj mora prilagoditi povijesnom objektu, a nikad obratno - kaže Kabalin, dodajući kako je zatečeni objekt potrebno doživjeti kao inspiraciju, a ne kao ograničenje. Tako je, primjerice, zatečena logika tradicionalnog rasporeda stubišta i soba prepoznata i zadržana, što je znatno olakšalo proces projektiranja.

image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan

- Obostrana orijentacija svih prostorija ostala je njihova najveća kvaliteta u smislu cjelodnevnog, promjenjivog i ugodnog prirodnog osvjetljenja, mogućnosti vjetrenja i bogatstva pogleda na krajolik - kaže.

Prilikom obnove ključno je i, nastavlja, razumijevanje lokalnih materijala i tradicionalnih tehnika te bliska suradnja s lokalnim obrtnicima koji su nositelji tih već pomalo zaboravljenih znanja. Takav pristup obnovi, koji se naziva i “soft restoration”, na ovom je primjeru značio primjenu materijala koji su ujedno i lokalni i ekološki: kamena, drva i pečene gline.

image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan

Prostrano prizemlje - nekadašnji vinski podrum i štala - pretvoreno je u zajedničke prostore kuće: kuhinju, blagovaonicu i boravak s otvorenim stubištem

image
Sanjin Kaštelan

- Prepoznatljive svijetlo bež nijanse unutarnjih zidova i terrazzo poda prizemlja postignute su miješanjem vapna s lokalnim pijeskom s ušća Mirne, uz dodatak zemlje iz vrta u mort za fugiranje vanjskih kamenih zidova i opločenja. Taj princip dodavanja zemlje iz vrta u mort i žbuku meni je najdraža od tehnika istarske tradicionalne gradnje. Tim beskrajno jednostavnim i neposrednim načinom postiže se savršeno uklapanje pročelja u njegov neposredni okoliš - kaže arhitekt, dodajući kako je pri obnovi korišten i velik udio drvene građe: jelovina za međukatne konstrukcije i konstrukciju krovišta, hrastovina za podove, stepenice i namještaj, a ariš za vanjsku stolariju i škure. Osim drva i kamena, primjenu su našli i “zemljani” materijali: ekspandirana glina korištena je za izolaciju podova, a pečena glina za pokrov od kupe kanalice i tanke cigle zvane tavele u podgledu krovišta.

image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan

Danas je to eko imanje površine nešto veće od jednog hektara, čiju jezgru čini potpuno obnovljena kamena kuća suvremeno dizajniranog interijera, s krovnim vidikovcem - altanom i 12-metarskim bazenom. Osim kuće, imanje obuhvaća prednju i stražnju livadu, začinski vrt, povrtnjak, parking s nadstrešnicom, staru hrastovu šumu te nedavno zasađen voćnjak i maslinik sa starim istarskim sortama u ekološkom uzgoju.

Prostrano prizemlje - nekadašnji vinski podrum i štala - pretvoreno je u zajedničke prostore kuće: kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak s otvorenim stubištem. U dvoetažnom dijelu boravka uz drveno stubište nalazi se viseća skulptura Veela dizajnera Marija Dobrečevića. S prednje terase sa starim kamenim stolom, zasjenjene pergolom od jasmina i glicinija, pogled puca na bazen te vinograde i maslinike u pozadini. Bazen je opremljen mlazom za protustrujno plivanje, vanjskim tušem te zasebnom kupaonicom dostupnom izvana.

image
Sanjin Kaštelan

Svjetlo bež nijanse unutarnjih zidova i terrazzo poda prizemlja postignute su miješanjem vapna s pijeskom s ušća Mirne, uz dodatak zemlje iz vrta u mort za fugiranje vanjskih kamenih zidova

image
Sanjin Kaštelan
image
Sanjin Kaštelan

Sjenovita stražnja terasa s povrtnjakom i začinskim vrtom služi i kao ljetna blagovaonica s pogledom na stari hrast i slikovitu Kostanjicu u daljini.

Kuća ima pet spavaćih soba, opremljenih namještajem od hrastova masiva koji je dizajniran posebno za ovu kuću i lokalno izveden. Svaka ima i vlastitu kupaonicu. U sobama i na galeriji iznad boravka izloženi su radovi nagrađivanog umjetnika Marka Tadića, također nastali posebno za ovu kuću: umjetnik je intervenirao na selekciju razglednica pet gradova koji za vlasnike imaju posebno značenje, dodajući im svoje spekulativne arhitektonske elemente.

- Najbolji savjet koji sam dobio tijekom osmišljavanja obnove bio je: radi kao da radiš za sebe. Tada sam shvatio da cijelo vrijeme ustvari to i radim, zamišljajući se kako boravim u Stanziji Sparagna u ne tako dalekoj budućnosti i bavim se vrtlarstvom i poljoprivredom - kaže Kabalin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:02