Maštovita, moderna i atraktivna kuća

Avangarda u prirodi

Arhitektonski dragulj okružen zelenilom i brdima

Mlada austrijska obitelj dugo je tražila savršenu lokaciju za svoj novi dom. Gledali su posvuda, a jedini uvjet je bio da kuća bude smještena u prirodi. Iako su se nagledali lijepih lokacija, na prvi pogled su se zaljubili u malo mjesto u regiji Burgenland (Gradišće). Pitoreskni krajolik, brdovit, gdje sve miriši po cvijeću i zelenilu, a jedini zvuk je uglavnom onaj tišine, učinio im se kao slika iz raja. “To je to!”, uzviknuli su i odmah nazvali tim iz arhitektonskog studija Architects Collective za koji su se već prije odlučili da će im osmisliti izgled novog doma.

Vlasnici su inzistirali na tome da njihov novi dom ‘saživi’ s pitoresknim krajolikom

Radovi su počeli jako brzo. Arhitektonski tim također je dijelio oduševljenje klijenata lokacijom koja ih je inspirirala i za dizajn kuće. Tradicionalan tlocrt regije, u obliku slova L, dao je arhitektima mogućnost da osmisle maštovitu, modernu kuću koja će atraktivno izgledati, ali i ono što je najvažnije – pružiti vlasnicima ugodan boravak u njoj, bez stresa, bez skučenosti, bez prepreka.

– Klijenti su inzistirali na tome da se njihov novi dom uklopi u okolni krajolik. Rezultat je avangardna kuća koja odražava način na koji obitelj želi provoditi život, a taj način uključuje dizajn, kvalitetu, održivost i funkcionalnost u svakodnevnom životu. Ova kuća spaja potrebe vlasnika s okolinom. Kada se to uspije postići, može se reći da je posao i više nego uspješno obavljen – objasnili su arhitekti.

Velik dio kuće čine elegantne staklene stijene koje omogućuju puno prirodnog svjetla

Tlocrt u obliku slova L je onaj u kojemu krila zatvaraju dvorište sa sviju strana, čime se vraćaju tradiciji. Logičan odabir tlocrta odlično se uklopio u želje vlasnika koji su i prije odabira lokacije htjeli da im novi dom ima zaštićeno dvorište te odvojene dnevnu i spavaću zonu. – Zajednički smo odlučili da kuća ima mnogo staklenih stijena koje su stvorile puno prirodnog svjetla i vizualno produžile prostor – rekli su arhitekti i dodali da je L oblik napravio natkriveni ulazni prostor koji vodi u dvokatno predvorje i dvorište.

Suprotno očekivanjima, iznenađuje organizacija prostorija. Na katu su, naime, spavaće sobe te dnevni boravak, blagovaonica i kuhinja koje su spojene u jedan prostor. Između kata i prizemlja je otvoreni prostor koji je fleksibilan i koji se namjenski može mijenjati, ovisno o željama i potrebama vlasnika.

U prizemlju je prostor koji služi kao dječja igraonica i čitaonica. – Ova kuća od 300 četvornih metara površine impresionira velikodušnim pogledom na idilične brežuljke i količinom prirodnog svijetla. Oblik joj u potpunosti prati obližnji krajolik pa je cjelokupan dojam, boravio unutar kuće ili izvan nje, lagan i prozračan.

Potrošnja energije u kući je iznimno niska, i to zahvaljujući trostrukom staklenom panelu. Osim toga, orijentacija kuće povećava udobnost i smanjuje troškove energije. Svjetlo, dizajn i udobnost ključni su elementi ovog dragulja na jugu Gradića. Ponosni smo na obavljeni posao – zaključili su arhitekti.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:02