Egzotične destinacije

Bajkovita kuća u džungli

Okružena bogatom vegetacijom, rižinim poljima i džunglom, Origami House kuća je kao iz bajke. Izvedena 2016. godine, djelo je arhitekta Alexisa Dorniera i nalazi se na otoku Baliju u Indoneziji. Iako izgleda kao resort, zapravo je privatna kuća na dva kata, s iznimnim prostorom za opuštanje.

U prizemlju se nalaze dvije spavaće sobe s velikim staklenim vratima koja omogućuju pogled na zeleno dvorište. Tipični baldahin kreveti dobrodošla su zaštita od komaraca. Osim spavaćih soba, u prizemlju se nalazi i dnevni boravak. S jednim zidom od stakla okruženim zelenilom, prilikom boravka u dnevnoj sobi čovjek se osjeća kao da je uronjen u okolnu divljinu. Kupaonice koje se nalaze u prizemlju oličenje su luksuza. Obložene kamenom i opekom prepune su različitih prirodnih tekstura, od grubih opeka do glatkih oblutaka koji su svoje mjesto našli kako na podu, tako i na zidovima. U unutrašnjosti ostalih prostorija zid je ostavljen grubo obojan u sivo, što daje osjećaj rustikalnosti i jednostavnosti.

Na katu se nalaze prostori za druženje pa je tako na katu smještena kuhinja s blagovaonicom, sva u drvetu. Primjer uporabe drvne građe vidljiv je i na zanimljivom savijenom šanku čija je ploha minimalno obrađena. Cijeli prostor natkriva drveno krovište koje svojom toplom bojom i strukturom od letvica daje vizualnu dinamiku prostoru. Krovište je „izlomljeno“ po čemu je ova kuća i dobila naziv Origami House.

Okolni prostor osmišljen je tako da u slučaju iznenadne kiše ili pak jakog sunca stanari uvijek mogu pronaći zaklon pod krovom. Tako se nadstrešnica proteže dužinom kuće. U vrtu nalazi se i veliki bazen za trenutno osvježenje od sparine, dok su okolni zidovi tu kako bi se osigurala privatnost stanara.

Slike ove kuće pogledajte u našoj galeriji!


Izvor: HomeDSGN
Foto: Alexis Dornier

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:55