COOL MJESTO 

Beauty centar GEA: Salon koji privlači poglede i mijenja iskustvo friziranja

Branko Juričić
Dizajner Matteo Cetinski potpisuje uređenje beauty centra GEA u sklopu Grand Park Hotela u Rovinju

Dizajner Matteo Cetinski nedavno je dobio zadatak urediti prostor u Rovinju, koji je dio jednog od najljepših i najluksuznijih hotela u državi - Grand Park Hotela, a ujedno je i dio Lungo Mare šetnice s jednim od najljepših pogleda u Hrvatskoj. Riječ je o beauty centru GEA veličine 100 kvadrata, koji je površinom podijeljen na dva jednaka dijela - spa zonu i frizerski salon. Vlasnica Tanja Pamić angažirala ga je budući da dugi niz godina prati njegov rad, a vjerovala je da će osmisliti uređenje u skladu i na razini standarda koje je 3LDH postavio prilikom projektiranja samog hotela.

- To vam dovoljno govori koliki je pritisak bio na meni kao dizajneru, ali i odgovornost kao građaninu Rovinja, grada koji neizmjerno volim - kaže Cetinski sa smiješkom.

image
Branko Juričić
image
Branko Juričić

Dupla ogledala omogućavaju neprekidnu vizuru od 180 stupnjeva, a osmišljena su tako da se stvara dojam kao da lebde

image
Branko Juričić
image
Branko Juričić

Rezultat je ekskluzivni, luksuzno uređen salon koji mijenja iskustvo friziranja, a ujedno se ističe originalnim elementima i rješenjima koja spajaju funkcionalnost i estetiku, poput instalacije sa skrivenim ormarićima, pregradnog zida mramornog uzorka, duplih ogledala ispred stolaca... Pritom je gotovo sve izrađeno po mjeri, prema nacrtu dizajnera. No, krenimo redom.

Tri vrste mramora

Već na samom ulazu uočava se pregradni zid mozaik uzorka za koji Cetinski kaže da je "srce lokala". Njegova je funkcija odvajanje samog ulaza od ostatka salona, čime je dobiven prirodniji tijek kretanja. Naime, kada klijent uđe u salon, ovaj ga zid prirodno odvodi prema čekaonici. S druge strane zida je centralna stalaža, a tu se nalazi i prodajni dio s recepcijom.

- Osobno sam nacrtao svaki komadić tog zida i odabrao tri vrste mramora koje smo ručno rezali i slagali u mozaik. Oko ovog komada sam se najviše namučio, ali vrijedilo je. Ideja je bila da, kad klijent uđe, ne 'upadne' direktno u salon. Meni je to uvijek najgori dio dolaska frizeru. Uđeš, a svi te gledaju - smije se Cetinski.

Interijerom prevladavaju smeđi, bež i sivkasti tonovi s akcentima mesinga, koji se provlače kroz čitav prostor. Centralnu poziciju zasigurno ima instalacija od pet vrsta furnira s kombinacijom mesinga koja, osim snažnog vizualnog dojma, ima i vrlo praktičnu funkciju. U toj instalaciji se skrivaju gotovo svi rekviziti i proizvodi koji se koriste prilikom rada.

image
Branko Juričić

Rasvjetna tijela

- Svaka kockica je zapravo spremište za nešto, a svako ispupčenje može se koristiti kao polica za privremeno odlaganje. Sve je nadohvat ruke, ali opet ostaje skriveno i lako se sprema. Zapravo mi je od početka najveća preokupacija bila kako ću minimalizirati neurednost prostora koji ima toliko proizvoda, a opet ne ograničiti funkcionalnost i praktičnost za rad. Mislim da smo postigli cilj, a još k tome dobili izrazito dekorativnu instalaciju koja privlači poglede, čak i prolaznika koji šeću Lungo Mare šetnicom - kaže.

image
Branko Juričić
image
Branko Juričić

Osmišljeni su originalni elementi i rješenja koja spajaju funkcionalnost i estetiku, poput instalacije sa skrivenim ormarićima

image
Branko Juričić

Obraća nam pažnju i na dupla ogledala, čime se željelo promijeniti iskustvo koje klijent doživljava prilikom čekanja.

- Dupla ogledala dozvoljavaju neprekidnu vizuru od 180 stupnjeva, što samo friziranje čini interesantnijim, ali i kvalitetnijim kako za klijenta, tako i za samog frizera, koji ima daleko bolji pregled svega što radi u datom trenutku. Tek kad sjednete pred ta ogledala shvatite koliko je ovaj sistem bolji i ugodniji - kaže i dodaje da su ogledala i pultovi napravljeni tako da se stvora dojam kao da lebde u zraku, što dodatno naglašava dojam prozračnosti. Taj efekt omogućile su i zavjese kojima su u cijelosti prekriveni glavni zidovi.

image
Branko Juričić
image
Branko Juričić
Što se tiče namještaja karakterističnog za beauty centar, naručeni su izvana, a pazilo se da budu opremljeni najmodernijim tehnologijama trenutno na raspolaganju. Tako su fotelje kod glavopera ujedno su i masažne, dok su stolovi u spa dijelu elektronski podesivi. Od detalja, pak, uočavaju se rasvjetna tijela od mesinga, čiji dizajn također potpisuje Cetinski, a izrađena su u jednom beogradskom studiju s kojim surađuje već neko vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2024 05:10