KANDIDAT

Bedrock House na osami Brzac

Četiri kuće nominirane za nagradu "Drago Galić" za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2018. godinu
KANDIDAT
Bedrock House na osami Brzac

Novo djelo Arhitektonskog biroa Turato na otoku Krku

Kuća nema klasične hijerarhije, nema prozora, fasada, soba i prostorija, čine je dva zida, dva krova i dva interijera. Izvedena je jednostavnom i svima prepoznatljivom tehologijom gradnje, od betona, čelika i stakla

Bedrock House, kuća na osami Brzac, na otoku Krku, kuća je za samca, život u dvoje ili bračni par, koja svoju snagu i identitet crpi iz energije mjesta i specifičnog programa, kažu nam u Arhitektonskom biro Turato, poznatog arhitekta Idisa Turata.

Izvana su zidovi obloženi fasadnom opekom grube površine, svijetlosmeđom, a te opeke zamazane su debelim fugama

Veličine je 200 kvadrata. Kuća apsorbira prirodni kontekst: mediteranski okoliš, topografiju terena i pogled na more te ih koristi kao generatore specifične arhitekture. Nalazi se u šumi i na prostoru uokolo tri ekologije: hrastove šume, krševitog mediteranskog vrta s kaktusima, agavama, lavandom i brnistrom te bazena s velikom vodenom površinom i visokim palmama.

- Projekt za kuću nastao je na dihotomiji zidova i programa, stvarajući prostor kuće na putanji dva zida, ispod dva smaknuta ravna krova, utjelovljujući arhitekturu izgrađenu između punog i prozirnog, unutarnjeg i vanjskog, zatvorenog i otvorenog, privatnog i javnog te ladanjskog i stambenog - objašnjava Idis Turato, s kojim je u projektnom timu bio Marko Liović.

Bedrock house koristi dva puna zida kako bi se odvojila, spojila, razgradila i sastavila s topografijom te organizacijom sadržaja koji se u kući događaju, pružajući se od istoka prema zapadu, skrivajući se prema sjeveru

Programi i aktivnosti kuće podržani su generičkim bijelim namještajem: foteljama Mies Van der Rohea, stolicama Charlesa i Ray Eames i drugim

BETON, ČELIK, STAKLO

Bedrock House koristi dva puna zida kako bi se odvojila, spojila, razgradila i sastavila s topografijom te organizacijom sadržaja koji se u kući događaju, pružajući se od istoka prema zapadu, skrivajući se i zatvarajući prema sjeveru te se potpuno otvarajući i otkrivajući prema jugu. Između dva visoka zida smješteni svi potrebni servisi, uređaji i kućanski sadržaji. Bedrock House nema klasične hijerarhije, nema prozora, fasada, soba i prostorija, čine je dva zida, dva krova i dva interijera. Izvedena je jednostavnom i svima prepoznatljivom tehologijom gradnje, iz betona, čelika i stakla.

- Programi i aktivnosti kuće ‘podržani’ su generičnim bijelim namještajem: foteljama Mies Van der Rohea, stolicama Charles i Ray Eamesa, Chesterfielda sofama i naslonjačima, očekivanim elementima u kontekstu tražene modernosti, kao neutralni okvir za neočekivani potencijal, gestu i događaj - objašnjava Turato, koji nije autor interijera već ga je samo koncipirao.

IZVAN TRENDOVA

Ideja, inspiracija, metoda i realizacija kuće nastali su, kako dodaje on, kroz simultano testiranje apstraktnih linija projekta, uzastopnim sempliranjem citata i odabranih arhitektonskih motiva te tjelesnom provjerom materijalizacije zida, stupa, strehe i krova. Kuća je, kako kažu u Arhitektonskom birou Turato, kontekstualizirana izvan trendova, univerzalna je struktura, izgrađena od generičkih elemenata moderne arhitekture koji se prilagođavaju kontekstu lokacije, programu i događajima koje podržava. Izbjegnuta je definicija da ima boju; istovremeno je bijela, transparenta, translucentna, obložena travertinom, položena u travu i mediteransko bilje, urezana u krševitu stijenu, precizno postavljena na zatečenom prijevoju prostrane parcele.

Bedrock House svoju energiju crpi iz veličine, visine, svjetla, proporcije, orijentacije i ciljanog suprotstavljanja odabranih arhitektonskih elemenata. Okvir je slike s mediteranskim motivom.

- Kuća nastaje i izgrađena je na derivaciji brojnih crteža hrvatskog slikara Otona Glihe, sukobu terana i zida inspiriranih projektom Shift američkog umjetnika Richarda Serrae, motivima engleskog slikara Davida Hockneya te principima američkog arhitekta i profesora Pierra Koeniga - zaključuje Turato.

Foto: Bosnić + Dorotić, Geoarheo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. travanj 2024 23:27