NOVA NAMJENA

Beskorisno potkrovlje postalo je fantastičan stan od 60 kvadrata s pregršt dobrih rješenja

 © KEMA STUDIO/
Glavni cilj ovog projekta bio je stvoriti što otvoreniji i svjetliji prostor

Ovaj stan se nalazi u Marvili, jednom od najstarijih industrijskih i radničkih područja u Lisabonu, četvrti koja, iako nije bila potpuno integrirana u grad, na kraju mu je integralno pripala, prolazeći kroz proces urbane regeneracije, čekan desetljećima.

image
© KEMA STUDIO/
image
© KEMA STUDIO/

Projekt arhitektonskog studija KEMA je imao za cilj transformirati prostor od 60 četvornih metara u potkrovlju bez ikakvih životnih uvjeta u svijetao i otvoren stan s prekrasnim pogledom na rijeku Tagus, stvarajući ideju "svjetionika", skloništa na vrhu zgrade, koje se vidi u daljinu. Pogled na okolni izgrađeni okoliš, uokviren nebom i morem, odvojen od nemira gradskog života.

Zbog nefunkcionalnosti dotadašnje konfiguracije stana i vrlo lošeg stanja njegove konstrukcije, pojavila se potreba zamjene cijelog krovišta i preuređenja kompetnog interijera. Dubokim zahvatom u prostor stana i geometriju stepenica, omogućeno je uvođenje funkcionalne kupaonice i komfornijeg ulaza.

image
© KEMA STUDIO/

Glavni cilj ovog projekta bio je stvoriti što otvoreniji i svjetliji prostor. Kako bi se postiga ovaj cilj, privatni prostori – spavaća soba i kupaonica – stavljene su u zaseban volumen, odvojen od krova, ostavljajući preostali otvoreni prostor kao dnevni boravak. Spremište i čajna kuhinja također su bili sadržani u drugom volumenu stvorenom duž dnevne sobe, elementu integriranom u zabatni zid. Na taj način oslobodilo se više prostora i unijela se dodatna toplinska izolacija u prostor. Oduzimanjem od ovog volumena, stvorene su dvije niše: jednu koja služi kao kuhinjski radni prostor, a drugu koja služi kao kauč s kojeg se može diviti svoj ljepoti pomno proučavane geometrije interijera.

image
© KEMA STUDIO/
image
© KEMA STUDIO/

Prostor je osvjetljen uvođenjem 4 nova krovna prozora i dva mansardna prozora, nudeći puno transparentnosti prostora. Tamo gdje nije bilo moguće uvesti izravno svjetlo, predložene su male ostakljene trake koje donose neizravno svjetlo, stvarajući poseban ugođaj unutar tih interijera. Dodatno, velika, misteriozno postavljena ogledala višestruko povećavaju dojam prostranosti i svjetline unutar stana.

image
© KEMA STUDIO/
image
© KEMA STUDIO/

Osjećaju prostranosti stana pridonosi i stvaranje vrlo minimalističkog i svijetlog ambijenta, prirodnih tonova. Povrh ove vrlo homogene baze, uvedeni su ukrasni elementi od metala i opeke koji su posveta industrijskom duhu Marvile koji se može vidjeti u cijelom susjedstvu.

image
© KEMA STUDIO/
image
© KEMA STUDIO/

- Temeljna točka svakog našeg projekta je pažljiv i odgovoran odabir materijala. U ovom projektu koristimo održive i ekološki prihvatljive materijale kao što su vlaknasti cement, obojena drvena vlakna, šperploča, metal, pločice od opeke i drvo. Kao rezultat ovog zahvata, uspjeli smo stvoriti funkcionalan, svijetao i otvoren prostor, prostor koji daje disanje i koji unatoč svom modernom karakteru oživljava duh prostora u kojem je nastao- zaključuju arhitekti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. veljača 2024 16:50