Stan mjeseca: Ljetna igra

Bijela najviše voli tirkiznu u dvoetažnom apartmanu četveročlane obitelji na Korčuli

INFO: dvoetažni apartman površine 160 kvadrata
LOKACIJA: otok Korčula, Vela Luka, uvala Gradina
AUTORI: arhitekti Mario Furčić i Irma Alii iz Arhitektonskog studija Kancelarija
VLASNICI: četveročlana obitelj iz Vele Luke na Korčuli
KONTAKT: www.mediterano.hr

Vodimo vas u moderan, mediteranski apartman koji se prostire na dvije etaže ukupne površine 160 kvadrata na otoku Korčuli, koji su u suradnji s vlasnicima te agencijom Mediterano uređivali arhitekti Mario Furčić i Irma Alii

Što neki apartman na moru čini atraktivnim? I što jamči njegovu popunjenost? Definitivno lokacija. Netko će izabrati hit destinaciju na kojoj se po cijele dane i noći partija, a netko miran otok na kojem će uživati u ljepotama Jadrana. Naravno, i cijena igra veliku logu, ali bez sumnje i samo uređenje, oprema i sadržaji apartmana. Danas više nije dovoljno ponuditi krevet, malu kuhinju i još manju kupaonicu. Potrebno je mnogo više da bi se gost osjećao kao doma.

Ipak, odluka o odabiru apartmana uvelike ovisi i o njegovoj prezentaciji. Ukoliko se ona odvija putem interneta, što je danas slučaj s većinom nekretnina na Jadranu, valja voditi računa o fotografijama. Jesu li dobre kvalitete i prikazuju li zorno u kakvom je stanju apartman, je li uredan, je li namještaj očuvan, djeluje li ugodno, ima li sve sadržaje potrebne za boravak, ima li "ono nešto" što privlači na prvi pogled...

Svjesna svega toga bila je i četveročlana obitelj iz Vele Luke na Korčuli, koja je godinama, polako gradila i dovršavala svoju kuću. Prvo su dovršili prizemlje koje koriste za odmor, a zatim je na red došla gornja etaža s potkrovljem, koja je bila planirana za iznajmljivanje turistima. Tijekom gradnje kuće vlasnici su dogovorili da će iznajmljivanje preuzeti agencija Mediterano, a projekt uređenja vodili su arhitekti Mario Furčić i Irma Alii iz Arhitektonskog studija Kancelarija.

- Vlasnik agencije Mediterano Nevenko Žuvela svojim je stručnim prijedlozima konstantno usmjeravao uređenje. Naime, kako je upoznat s trenutnom ponudom, predložio je da apartman bude velikog kapaciteta, 8+2, budući da upravo takvog smještaja nedostaje. Također, s agencijom smo prošli sve detalje i svaku sobu, od dimenzija kreveta i vrsta stolaca do količine dekoracija. Agencija ima i zaposlenog fotografa koji je davao i svoje mišljenje na boje i svjetlo, kako bi imali maksimalni efekt na fotografijama jer se rezervacija ipak odvija preko interneta - prepričava Furčić.

Kuća je smještena tik uz more, s terasama orijentiranima na jug, a apartman zauzima kat i potkrovlje, ukupne površine 160 kvadrata. Ulazi se u kratki hodnik s garderobom, uz koji se nalazi kuhinja s blagovaonicom iz koje se može izaći na terasu s pogledom na more. Lijevo od ulaza je hodnik iz kojega se ulazi u dvije spavaće sobe, kupaonicu i vešeraj. U potkrovlju su, pak, dvije spavaće sobe, kupaonica te dnevni boravak, minibar i - glazbeni kutak.

Već na prvi pogled zaključujemo kako ovdje nije riječ o kopiranom hotelskom stilu s tipskim sobama, nego jedinstvenom, uočljivom i prepoznatljivom apartmanu u kojem vlada moderan, mediteranski ugođaj. To je postignuto bojama, baznom i umirujućom bijelom u kombinaciji s razigranom tirkizno-plavom, ali i zanimljivim dizajnerskim detaljima koji su dignuli dojam cijelog prostora: sitnice na plutenim "oglasnim" pločama koje su arhitekti nalazili u neposrednoj blizini apartmana, metalne mreže s razglednicama iznad stolova, printevi, ilustracije, skulpture... Posebno je zanimljiva ilustracija na kuhinjskim elementima.

- Kuhinja nas je dosta namučila. Htjeli smo nešto suvremeno, ali morali smo nekako integrirati taj 'obični' prozor - priznaje Furčić i dodaje kako su uspjeli zaokružiti elemente oko prozora, izbjeći ručkice i radnu plohu premjestiti na kuhinjski otok. No, kombinacija drva i bijele im se činila kao iz kataloga pa su razmišljali na koji način oplemeniti taj dio apartmana.

- Sjetili smo se kako su tradicionalni mediteranski interijeri dekorirani starim vazama i vrčevima na ormarima i tako je krenula cijela priča s crtežima vaza u interijeru - prepričava i dodaje kako im je ilustrator Dominik Vuković na sastanku pokazivao svoje radove među kojima je bila i serija vaza inspirirana rimskim vazama pronađenim u Jadranskom moru, izloženim na otoku Visu. Te ilustracije su digitalizirali i iskoristili za spavaće sobe, dok je za kuhinju Vuković izradio novi rad. U stvarnosti je to bio crtež dugačak dva metra, a arhitekti su ga digitalizirali i povećali na četiri metra bez gubitka svih sitnih detalja i poteza te ga printali direktno na kuhinjske fronte.

Dodatnu razigranost bjelini u kuhinji i blagovaonici dali su stolci iz stare poljske tvornice Fameg, izrađeni prema željama arhitekata u tri tirkizno-plave nijanse, kao i prepoznatljive visilice Ili-Ili domaćeg kolektiva Grupa.

Dnevnim boravkom u potkrovlju dominira još jedan Vukovićev rad, a riječ je o zidnoj tapeti, odnosno digitaliziranom crtežu ronioca s jatom riba. U nastavku je i glazbeni kutak osmišljen kao dodatni sadržaj, a Furčić prepričava kako je stupio u kontakt sa zagrebačkim audiofilima koji su mu složili Hi-Fi sustav s gramofonom, dok je sve upotpunjeno pločama nevjerojatno zabavnih omota domaće glazbe iz 80-ih godina.

Što se tiče spavaćih soba, kreveti su ravnih linija kako bi se istaknuli detalji. Uz Vukovićeve ilustracije crnih vaza, tu su predivne Grupine Arigato lampe te skulpture koje je radila kiparica Josipa Vranković, a inspirirane su također antičkom mediteranskom kulturom i kipovima vladarica, u elegantnoj bijeloj varijanti karakterističnoj za njezinu umjetničku praksu.

- Stvarali smo prozračan, suvremeni, mediteranski prostor koji je ugodan i topao. Kombinirali smo atraktivne hrvatske dizajnerske komade, naručene ilustracije i skulpture mladih hrvatskih akademskih umjetnika, a dosta stvari smo radili po mjeri prema našem dizajnu. S takvim elementima nadopunjavali smo i oživljavali konfekcijske predmete - pojašnjava Furčić željenu temu u interijeru i dodaje kako je vlasnica također pratila cijeli projekt, od vizualizacija do same izvedbe. I nije se razočarala.

- Najdraži dio apartmana mi je blagovaonica i pogled prema moru dok sjedim za blagovaonskim stolom. Naročito mi se sviđa print na kuhinjskim frontama, iako sam se u početku opirala tome... Arhitekti su zaslužni što je ova kuhinja tako posebna i jedinstvena. Stolci u blagovaonici su se uklopili u morsku priču, kao i kompletna rasvjeta. Nije mi žao uloženog novca, rezultat je odličan - zaključuje vlasnica.

Foto: Dino Cetinić, Mediterano.hr

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 20:58