Bijeli minimalizam moguć je i u stanu s dvoje male djece

Stan na zagrebačkoj Šalati površine 75 četvornih metara

Kako vam zvuči ideja da cijeli jedan zid koji se u dužini od 15 i visini od 3 metra proteže stanom obložite bijelim medijapanom i pretvorite u ugradbeni ormar čija dubina varira od nula do 60 centimetara? Upravo to bila je jedna od glavnih niti vodilja Željke Pavlinović, arhitektice iz arhitektonskog studia Zetho, prema čijoj je ideji rekonstruiran i uređen stan ortodontice Renate Kevilj Gospić na zagrebačkoj Šalati površine 75 četvornih metara.

Tim potezom željela je dobiti čistu liniju stana, a ujedno i mjesto za pohranu sitnica i stvari da bi se što više rasteretio ostatak životnog prostora i postiglo minimalističko uređenje. – Riječ je o jednoj od najvećih investicija kad je riječ o opremi ovog stana no, vlasnici su prihvatili moju ideju. Ormar je ujedno poslužio kao paravan iza kojeg su smješteni bojler i klima-uređaj s kontrolnom pločom, a u njega su ugrađeni televizor i otvoreni kamin na etanol. Iznad ormara je cijelom dužinom ugrađena LED rasvjeta – objasnila je arhitektica. Uloga malog kamina više je estetska, a stan se primarno grije na centralno etažno grijanje.

Posebnost stana je i mali otvoreni kamin na etanol ugrađen u ormar, čija je osnovna funkcija estetska

Rušenjem pregradnih zidova otvoren je prostor dnevnog boravka i kuhinje kao središnji dio stana u koji dopire velika količina dnevnog svjetla. Suprotno od ugradbenog ormara, naime, staklena je stijena koja vodi na prostranu terasu bogatu zelenilom. Da bi se dobila kuhinja u obliku slova L dio zida u kojem su ugradbena i mikrovalna pećnica dograđen je i također presvučen bijelim lakiranim medijapanom, a njezin najupečatljiviji dio je otok na čijem je višem dijelu ploča za kuhanje s ladicama za pohranu potrepština dok je u produžetku “lebdeći” stol.

Lođa je postala soba

– Konstrukcija cijelog otoka je čelična, a željela sam dobiti stol bez nogu da bi se stekao dojam da lebdi u zraku i da bi u centru stana bio zanimljiv i upečatljiv komad namještaja. Dimenzije stola su 160×85 centimetara i za njega se može smjestiti do pet osoba – kazala je Željka Pavlinović. U razgovor se odmah uključila vlasnica stana, objasnivši da su oštri uglovi stola inače privremeno zaštićeni jer u stanu ipak živi i dvoje male djece. Iznad ploče za kuhanje je bijela okrugla napa Faber, a u produžetku duga halogena lampa koja osvjetljava stol. Jednostavno uređenje dnevnog boravka čine kutna garnitura presvučena iz crne kože u bijelu tkaninu s odgovarajućim stolićem, zanimljiv pomoćni stolić izrađen od metala i drva.

Iza kliznih vrata na jednom kraju dugog ormara, tik uz dnevni boravak, nekadašnja loggia pretvorena je u pomoćnu sobu koja može poslužiti kao radna ili gostinjska. No, uskoro bi mogla biti preuređena i u sobu za samo nekoliko mjeseci staru djevojčicu koja je tijekom našeg posjeta drijemala u susjednoj bračnoj sobi. I ovdje se protegnulo jednostavno uređenje koje se sastoji od bračnog kreveta i ormara u bijeloj boji. Carstvo boja vlada jedino u sobi uređenoj za dječaka prepunoj šarenih igračaka i detalja koja je smještena u dnu hodnika, lijevo od ulaza u stan. Nasuprot ulaznih vrata stana smještene su pak kupaonica i odvojeni zahod koji su rekonstruirani.

Pločice velikog formata

Kupaonice je opločena sivim pločicama velikog formata 90×90 centimetara i u nju je ugrađen walk-in tuš nasuprot kojeg su bijeli viseći ormarići rađeni po mjeri. Iznad je postavljen veliki ovalni Flaminia umivaonik dug 110 centimetara i dodatni ugradbeni ormarići s ogledalima bez ručkica. Pod susjednog toaleta obložen je identičnim sivim pločicama, a na zidovima su bijele pločice s efektom. Osim u kupaonici i zahodu, pod cijelog stana prekriven je parketom od svijetlog hrasta bajcanog u bijelo.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 23:48