U POSJETU

Bijeli stan obitelji Jančec kod Čakovca: Uređenje doma igra je koja nikad ne prestaje

Iznad blagovaonskog stola divan je luster iz Lesnine, a na zidu obiteljska fotogalerija
 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Tako razmišlja obitelj Jančec, koja izgled svojeg doma mijenja svakih mjesec dana. I u tome beskrajno uživa.

PROFIL

  • Info: stan površine 130-ak kvadrata s terasom od 25 kvadrata u prizemlju obiteljske kuće
  • Lokacija: u blizini Čakovca
  • Vlasnici: četveročlana obitelj Jančec
  • Uređenje: vlasnici

Do ovog prostranog, fotogeničnog i lijepog interijera u blizini Čakovca doveo nas je Instagram, a dodatno nas je oduševila činjenica da iza njega stoji vrlo kreativni, mladi bračni par.

Kod nas su vam uvijek neki radovi, stalno nešto mijenjamo, gotovo svaki mjesec, komentira i smije se Ingrid Jančec dok nas uvodi u svoj dom, stan površine 130-ak četvornih metara s terasom od 25 kvadrata u prizemlju obiteljske kuće blizu Čakovca, u koji se uselila sa suprugom prije otprilike 16 godina. Promatramo prostrani, svijetli, umirujući interijer, koji je istodobno funkcionalan, estetski zanimljiv, fotogeničan... Gotova priča, mislimo, niti ne sluteći da se Ingrid doista ne šali.

image
Vlasnica stana Ingrid Jančec
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Dok nekima uređenje doma predstavlja stresan i neprivlačan proces u koji se neće sami upustiti i spremni su godinama ništa ne dirati iako su svjesni da pojedini elementi ne odgovaraju njihovim potrebama, Ingrid je jedna od onih koji u tome uživaju, a njezina kreativnost dolazi do izražaja u suradnji sa suprugom, koji je kao stolar po struci dizajnirao i izrađivao namještaj za jahte. Tako su velik dio elemenata u domu osmislili i izradili sami.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

BOJE U INTERIJERU

Trenutno prevladava sivo-bijela kombinacija, dok je dio zidova donedavno bio zelene boje. Vlasnica ih je sama prebojila kako bi u ovim hladnijim mjesecima dobila više svjetla

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Ono što skiciram samo suprug razumije, nitko drugi - smije se.

Primjerice, u svih 16 godina nije kupila blagovaonski stol. Suprug je svaki sam izradio, a nedavno su zbog malog djeteta odlučili napraviti novi, ovalni. A prijašnji je bio predivan, dodaje, izrađen od drva kao replika starih vrata, sa staklenom gornjom površinom. No, zbog veličine i oštrih rubova odlučili su ga promijeniti. Stari stol nisu bacili, darovali su ga. Isto naprave i s ostalim komadima ako ih zamjenjuju novima, ručno rađenima ili kupljenima.

image
Iznad blagovaonskog stola divan je luster iz Lesnine, a na zidu obiteljska fotogalerija
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

No, čak i kad kupi gotovi komad namještaja, neće se zadovoljiti ako se ispostavi da im baš i ne odgovara, pa će ga suprug naknadno modificirati, prenamijeniti, prilagoditi, a ona obojiti. Tako je suprug, primjerice, otpilio dio komode koja je u dnevnom boravku, a koja je u originalnoj veličini bila preduboka pa je smetala u prolazu. Također, na gornju ploču stare komode koju je nekad koristila za TV, a sada je u kupaonici, suprug je postavio dodatne dvije daske kako bi dobila željenu visinu. Najbolje je što gotovo nijedna promjena nije uočljiva, sve djeluje kao da je kupljeno promišljeno, baš za tu namjenu iako je, kaže, sve kupljeno bez puno razmišljanja, praktički u nekoliko dana. Naime, kuću u kojoj je odrasla i u kojoj je sa sestrom dijelila sobu gradili su roditelji, i to sami, a nakon što se uselila sa suprugom, stan je nekoliko puta renoviran. No, to su bili manji zahvati.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

BRZI MAKEOVER

Kuhinja je iz Ikee, a ručkice na elementima donedavno su bile crne. Vlasnica u posljednje vrijeme voli zlatnu pa je tako jednostavno i brzo osvježila izgled ovog dijela stana

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Prije nekoliko godina planirali smo se odseliti, već smo kupili stan u novogradnji, a i njega smo malo prilagođavali našim potrebama - smije se i dodaje kako su neke stvari već i prenijeli, ali na kraju nisu otišli. Tu su se osjećali kao doma.

Odlučili su se stoga na veliku adaptaciju, koja je uključivala promjenu krovišta, svih instalacija, ugradnju podnog grijanja, rušenje zidova i pripajanje nekadašnjih prostora poslovne namjene stambenom dijelu. Također, staklenim stijenama otvorili su dio dnevnog boravka prema dvorištu te podigli ogradu na uličnoj strani. Dodali su još jednu kupaonicu te “walk in” ormar u roditeljskoj sobi. U to vrijeme Ingrid je bila trudna s drugim djetetom, a sve su radove uspjeli odraditi u mjesec i pol. Stoga su sve podne i zidne obloge, kao i dio namještaja, birali na brzinu. Da su možda imali malo više vremena, nešto bi drugačije odabrali, no zato se ne ustručavaju mijenjati, rušiti, zidati... I sada imaju velike planove.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Jedna dječja soba pripada kćeri, a sastoji se od dnevnog i spavaćeg dijela. druga, manja, je sinova

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

VAŽNE ODLUKE

Roditelji su kćeri tinejdžerici prepustili odabir kreveta, smještenog uza zid na kojemu je tapeta kupljena za stan u koji na kraju nisu preselili. Kćer je sama birala i boje elemenata u manjoj, dječjoj kupaonici

Nekadašnji poslovni prostori na ulaznom dijelu kuće danas su dječje sobe, pri čemu kći tinejdžerica ima i spavaći i dnevni dio. Sin je još malen, pa nema potrebu za velikom sobom. Trenutno je u njoj Ikeina kućica krevet kojoj je suprug dodao zaštitne ogradice. Sa stropa visi drveni avion, koji je također izradio suprug.

- U planu nam je jednog dana podići visinu ovog dijela kuće i dobiti galeriju, kako bi i sin imao spavaći i dnevni dio, baš kao i kći. I njoj planiramo galeriju jer ćemo dio njezine sobe prenamijeniti u praonicu - kaže.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ulazni hodnik dalje vodi prema dječjoj kupaonici, čije je sivo-bijele elemente birala kći, baš kao i krevet za svoju sobu. Ravno je glavna kupaonica, u kojoj je suprug daskama, kupljenima za dvorišnu ogradu, obložio i kadu kako bi se unijelo malo topline u prostor.

S desne je strane roditeljska soba s bračnim krevetom, čije je visoko uzglavlje suprug otpilio jer je zaklanjalo prozor, a s lijeve je dnevni boravak povezan s blagovaonicom i kuhinjom. Tu se ističe nekoliko elemenata. Na zidu iza sofe je bijela zidna obloga, iznad blagovaonskog stola divan luster iz Lesnine, a na zidu obiteljska fotogalerija.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

SAMI SVOJI MAJSTORI

Na podnu željeznu konstrukciju terase postavljene su drvene daske debljine osam centimetara, a podignuta je i dvorišna ograda kako bi se dobila privatnost

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Kutna Ikeina kuhinja ima poluotok sa sudoperom, a suprug je opet neke stvari sam izradio, kao što su police od gazišta stepenica. Ingrid je nedavno promijenila boju ručkica elemenata iz crne u zlatnu boju.

- Prije sam bila i kreativnija, no možda baš zbog toga što sve radimo sami nikad ne dovršimo planirano. Da suprug manje izbiva zbog poslovnih obaveza, možda bismo i dalje većinu toga radili sami. No, u posljednje vrijeme primjećujem da se sve više odlučujem za gotove komade, ali i onda nešto mijenjamo. Nama ne treba puno izgovora da bismo nešto mijenjali - kaže Ingrid i dodaje kako voli velik broj stilova uređenja, tako da u stanu ne prevladava samo jedan, nego je mješavina više njih. Isto je i s bojama. Trenutno je stan u bijelo-sivim tonovima, no donedavno je imao i zelene zidove, koje je prebojila jer joj u ovim hladnim mjesecima odgovara više svjetla.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Jedan upečatljiv detalj pojavljuje se u više prostorija - drveni prozori stari 300 godina, iz nekadašnjeg dvorca, danas u vlasništvu obitelji, koji su dekorativno postavljeni na zidove hodnika, boravka... Iz istog dvorca su i stara vrata, koja su postavljena na ormar u roditeljskoj sobi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

TERASU JE TAKOĐER SUPRUG IZRADIO, I TO DOSLOVNO SAM. IMAO JE POMOĆ TEK KOD PODIZANJA DRVENIH GREDA ZA NADSTREŠNICU. VANJSKI JE NAMJEŠTAJ, PAK, KUPLJEN

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX
image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za kraj, izlazimo na terasu.

- Pogađate, terasu je suprug sam izradio. A kad kažem sam, doslovno to mislim. I to tijekom dvotjednog godišnjeg odmora. Imao je pomoć samo pri podizanju najvećih drvenih greda za nadstrešnicu - kaže Ingrid i dodaje da su vanjske garniture kupljene. Jednu ljuljačku suprug je sam izradio, baš kao i dječju kućicu u dvorištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 22:49