Plug and Play

Biste li mogli živjeti u stanu od 15 četvornih metara? Možda se predomislite kad vidite ovaj

 SUMATORIA/
Casa FOA jedna je od najvažnijih izložbi za arhitekturu, dizajn interijera i uređenje okoliša u Latinskoj Americi

Čileanski studio SUMATORIA odabran je da predstavi svoju zemlju sa stambenim prostorom od samo 15 četvornih metara (ekvivalent veličini kontejnerskog modula).

Predloženo rješenje je temeljeno na digitalnoj transformaciji i rastućoj urbanizaciji. Rješenje počinje s učinkovitim, skalabilnim (modularnim) dizajnom koji je jednostavan za implementaciju za primarne rezidencije, gdje se zahtjevi za udobnošću i izdržljivošću traže u smanjenom prostoru. Skalabilnost i učinkovitost dizajna funkcionira prema konceptu ‘Plug and Play‘, koji dopušta serijsku konstrukciju i smanjuje vrijeme i troškove izgradnje, kao i jednostavnu implementaciju.

image
SUMATORIA/
image
SUMATORIA/
image
SUMATORIA/

U ovom objektu veličine 15 četvornih metara (250 x 600 cm) zadovoljene su osnovne potrebe za stambenim prostorom. Prostor je fleksibilan i može igrati ulogu dvojne kuhinje i dnevnog boravka, kupaonice i spavaće sobe. Dimenzije su definirane, ali strukturirane na način koji omogućuje stanovniku da iskoristi svaki centimetar prostora bez osjećaja klaustrofobije. To se postiže ugradnjom ogledala koja stvaraju iluziju većeg prostora.

image
SUMATORIA/

Kuhinja/dnevni prostor opremljen je aparatom koji služi kao štednjak s dva plamenika, kombiniranom pećnicom (koja ispunjava ulogu konvencionalne pećnice i mikrovalne pećnice) i hladnjakom koji se nalazi ispod perilice posuđa. Ispred ‘kuhinje‘ nalazi se dnevni boravak sa stolom.

image
SUMATORIA/
image
SUMATORIA/
image
SUMATORIA/

Toalet se nalazi između dnevnog boravka/kuhinje i spavaće sobe; služi i kao posrednik između dva prostora. Prostor je opremljen rasvjetnim otvorom koji služi i kao ventilacija i kao ulazna točka za prirodno svjetlo, dajući kupaonici element vertikalne prostranosti. Tuš se nalazi na drugom kraju kupaonice i ima funkcionalna staklena vrata koja se mogu produžiti do tuša ili sakriti prostor kada nije u upotrebi.

image

SUMATORIA SUMATORIA

SUMATORIA/
image
SUMATORIA/
image
SUMATORIA/

U spavaćoj sobi nalazi se krevet pune veličine, dok se ispod madraca nalazi 6 pretinaca veličine kofera koji služe kao ormar. Sa stražnje strane kreveta nalaze se lampe za čitanje i USB utičnice s policom koja služi i kao noćni ormarić.

Sve u ovom prostoru ispunjava kriterije održivosti, od ponovne upotrebe vode do mogućnosti ugradnje solarnih panela, pa čak i izolacijskih materijala.

image
SUMATORIA/
image
SUMATORIA/

Projekt je nagrađen nagradom Casa FOA za ‘Najbolju transformaciju prostora‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2022 12:39