Bistro Mornar

Novo lice popularnog riječkog restorana
Profil
Adresa:
Riva Boduli 5a, 51000 Rijeka
Radno vrijeme:
Radno vrijeme: od 8 do 21 sat (zimsko), 8 do 24 sata (ljetno)
Info:
Točeni Hirter 0,5 litre - 15 kn, stolno vino Gržinić (bijelo i crno) 1 litra - 60 kn, srdelice ili inćuni s prilogom - 22 kn, gulaš od bakalara - 30 kn, juneći šnicli u saftu od gljiva - 33 kn

Bistro Mornar promijenio se doslovno preko noći. Nije se, doduše, radilo o samo jednoj noći, već o mjesecima kontinuiranog noćnog rada. Rezultat je novo ruho kultne riječke konobe koja je, uz minimalne intervencije u prostoru i maksimalnu kreativnost, doživjela potpunu transformaciju, zadržavši stari šarm i stare goste te istovremeno otvorivši vrata novoj klijenteli. – Moja majka je vlasnica Mornara od 2003., a ja sam preuzela lokal prije dvije godine, s time da smo ga zadnjih godinu dana preuređivali. Radili smo malo po malo. Bistro je cijelo to vrijeme normalno radio tijekom dana, a mi bismo navečer, pod okriljem noći, šmirglali i farbali – govori Ivana Stolnik, nova vlasnica popularnog obiteljskog restorana u centru Rijeke, uz glavnu riječku tržnicu i u blizini rive. Ključnu ulogu u preuređenju imao je i Ivanin dečko Zoran Badurina, frontmen sve popularnije riječke indie rock skupine Jonathan, istodobno i vrlo uspješan dizajner interijera u čijem je “portfelju” uređenje već nekoliko riječkih lokala, uključujući i klub Život koji vodi s partnerima iz benda.

Novi Mornar sada nosi njegov prepoznatljivi pečat. – Ideja je da prostor podsjeća na kuće naših baka, nekakav rustikalni stil s puno detalja. Svi su sudjelovali, prijatelji koji su farbali zajedno s nama, davali nam savjete, donosili predmete koji su našli svoje mjesto u prostoru. Baza nam je bio buvljak na Preluku. Ima tu svega, starih mlinova, vaga, cjedila za paštu koja su postala svjetiljke, “tabletića”, starih ormara i komoda – priča Ivana Stolnik.

No, iako je dizajn efektan i iznimno dopadljiv, on je u slučaju Mornara ipak samo dodana vrijednost. Baza je, naravno, hrana, jednostavna domaća jela od svježih namirnica po pristupačnim cijenama zbog kojih je ova konoba već desetljećima u vrijeme marendi puna gostiju. Tradicionalna klijentela su radni ljudi na pauzi za ručak i umirovljenici koji se vraćaju s tržnice, a Ivana je s novim pristupom nastoji dodatno proširiti.

I dalje je u ponudi tradicionalna hrana, a uvedeni su i određeni noviteti. Prije smo, recimo, imali samo srdelice, inćune i osliće, sada je u ponudi sva riba. Noviteti na meniju, kao što su domaći njoki s gulašem ili tuna u zelenom papru, sjajno su se uklopili – priča. Što se tiče vina, osim nekoliko dobrih “buteljica” bijelog i crnog, uspostavljena je suradnja s Gržinićem čije se odlično stolno vino nudi po cijeni od 60 kuna za litru, dok je na pivskom polju uveden točeni Hirter koji stoji 15 kuna za pola litre. Radno vrijeme je, zasad, do 21 sat, ali od travnja konoba će raditi do 24 sata.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:39