Selo Radetići u Istri

BLAGDANSKA ČAROLIJA Božićni dvorac dizajnera Borisa Ružića u malom istarskom selu

Dizajner Boris Ružić svaki nas put iznova uvjeri da je kreativac rijetke vrste. Naime, trenutačno mu je totalna ludnica na poslu. Ali baš opasna ludnica. Od jutra do mraka Boris je na terenu, u autu, putuje, juri i žuri, utrkuje se s vremenom, na sastancima, na gradilištu...

No, Božić je njegovo inspirativno vrijeme. Vrijeme koje obožava i u kojem istinski uživa. Stoga ne čudi što je, unatoč prenatrpanom poslovnom rasporedu, pronašao vremena za blagdansko ukrašavanje svoje divne kuće u selu Radetići u Istri.

- Podariti kući raskošno i svečano ruho moja je neiscrpna strast. Uvijek iznova, u ovo doba, radim neku drugu blagdansku priču. Ukratko, isti dom, nova božićna priča - smije se dizajner koji je ove godine odlučio Božić preseliti u natkriveni dio dvorišta kuće.

- Mi za dvorište kažemo dvor pa je glavna inspiracija za uređenje bila božićni dvorac. Bajkovito, zar ne - pita nas dok zadivljeno promatramo hedonistički kutak koji bi, sigurni smo, raspametio čak i najzagriženije hejtere blagdana.

KRALJEVSKI TRETMAN

U prostranom vanjskom prostoru za sjedenje svatko bi se osjećao kraljevski dok uživa u finom domaćem kuhanom vinu i romantičnom pucketanju vatre, a cijeloj ovoj priči Boris je dao i posebni pečat tako što je kao glavnu božićnu instalaciju neočekivano postavio stare austrougarske peći od giza, koje poput vremeplova prizivaju neka davna vremena i kao upečatljivi aristokratski detalj postaju dio stila i doživljaja uređenja ovog vanjskog prostora.

- Peći su mi totalni hit, pronašao sam ih u jednom stanu u gradu, na tavanu, i odmah zaključio kako bi se odlično uklopile u kuću u autohtonom istarskom selu. Zašto? Pa pogledajte ih, genijalno se dopunjuju sa suvremenim elementima u interijeru i eksterijeru: betonskim podom, industrijskim lusterima, dizajnerskim metalnim stolcima i stolićem... - nabraja.

Njegov predivan božićni dvorac uz aristokratske peći, vatru i toplo vino krase i drugi šarmantni detalji poput drvenih zvijezda, gigantskih i pomalo retro kuglica, svijećnjaka, figurica lisica u ljudskom obliku, drvenih cjepanica i drvenih sitnica poput jabuka na prozorima, bijelog eko krzna kao prostirke na stolcima i stotina svjećica koje svjetlucaju u pažljivom i promišljeno uređenom prostoru.

RADOSNO DIJETE

No, ako vam se zavrtjelo u glavi od brojnih, fantastičnih detalja i mislili ste da je to to - prevarili ste se. Najuzbudljiviji “detalj” dolazi u obliku starog automobila iz 1959. godine iz kojega viri božićna jela.

- Ma, ja sam vječno radosno dijete pa mi se scenarij gdje auto stiže, bor, svjećice, božićno veselje učinilo kao logičan slijed i točka na ‘i’ dovršetku mog savršenog božićnog dvorca - oduševljeno zaključuje istarski dizajner koji već smišlja kako bi mogao urediti svoju kuću za sljedeći Božić.

Sigurni smo da će i sljedeće godine, baš kao i ove, to biti prava rapsodija pomno biranih materijala, boja, detalja, mirisa i okusa. Jedva čekamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 06:47