Kuća Vedrana Kirina

Blagdanska čarolija u pitoresknom selu

Romatična kuća u okolici Donje Stubice

PROFIL
VLASNIK: Vedran Kirin
LOKACIJA: okolica Donje Stubice
UREĐENJE INTERIJERA: vlasnik
POVRŠINA: 80 četvornih metara

Kada je kuća sama po sebi bajkovita, nije potrebno pretjerivati s ukrasima. Tako su dva bijela bijela božićna drvca, kuglice iz Danske, dekorativni demižon i još nekoliko pomno odabranih detalja bili dovoljni da vikendica Vedrana Kirina u okolici Donje Stubice bude spremna za nezaboravne praznike najdražem društvu obitelji i bliskih prijatelja. Neka tulum počne…

Romantično s dušom. Negdje blizu, a opet daleko. Nešto staro i naslijeđeno, nešto novo i moderno – tako je svoju kuću za odmor zamislio Vedran Kirin, vlasnik dućana Habiter Chic i Bakine škrinje.

Svoju oazu mira našao je u 200 godina staroj kući u okolici Donje Stubice. Interijer je dizajnirao sam, prema svojim željama i afinitetima, i na taj način dobio svoje mjesto za bijeg od stvarnosti. A tamo se zaista osjećate tako. Okoliš za tren uspije misli potpuno udaljiti od gradskog ludila i nakupljenog stresa na poslu. Tamo zaista život izgleda jednostavan i opušten. Zapravo bajkovit. Iako mu posao ne dopušta da u svojoj kući iz snova bude koliko bi htio, Vedran ipak većinu slobodnog vremena provodi u njoj, a tu želi provesti i blagdane.

– Riječ je od dvije starije kuće koje su zbog povećanja prostora spojene, a napravljene su od hrastovih greda. Moram priznati da je riječ o pravoj kući za odmor jer svaki put kada odem vratim se napunjenih baterija – kaže Vedran. Za uređenje mu je bilo važno, kaže, da interijer prati podneblje u kojem se kuća nalazi. Bilo bi, kaže, potpuno neprirodno da izgledom odskače od ostatka okoliša u kojem je smještena.

Kuća sama po sebi, sve i da nije okićena, djeluje blagdanski. Naime, drvene kuće imaju tu božićnu notu koja uređenjem samo još više dolazi do izražaja. – Boje koje sam koristio su crvena, srebrna i bijela. Crvena, standardno, djeluje svečano. Pogotovo u kombinaciji sa srebrnom, a bijela je uvijek sjajna. Koristio sam i lan kao prirodni materijal – kaže Vedran i dodaje kako su srebrne kuglice zahvalne jer svake godine možeš na njih staviti mašnicu druge boje pa tako nikad ne dosade i svake godine izgledaju kao novi nakit. – Dio ukrasa je kupljen, dio naslijeđen od djeda, a dio su dizajnerski predmeti – priča Vedran.

Što se tiče same kuće, ona je organizirana tako da se na donjoj etaži nalazi kuhinja s blagovaonicom, dnevna soba i kupaonica, a na gornjoj etaži, u potkrovlju, su dvije spavaće sobe. Srce kuće čini centralna prostorija – dnevna soba. U njoj je smještena starinska peć, barokna sofa u kombinaciji s putnim koferom koji u ovoj priči čini coffee table. Podni jastuci napravljeni su od jutenih vreća i služe kao kreveti za njegove pse.

Za dodatan štih pobrinula se stara singerica, kao i metalna lampa. – Metalna lampa stvara poseban efekt i izvrstan je spoj industrijskog i retro stila – objašnjava Vedran. No, kakav bi to Božić bio da nema božićnog drvca? Ma ne, to se ne može ni zamisliti. Zato se Vedran odlučio za dva drvca, i to bijela. Jedno je veće, drugo manje, a oba su okićena staklenim retro kuglicama iz Danske. Tu je i jedan stari demižon, ali ne u funkciji u kojoj smo ga navikli gledati, napunjen vinom. Ovaj, pak, postavljen na stari kožni stolac, ima dekorativnu funkciju: u njemu su ukrasne kuglice. Stolić je također ukrašen kuglicama neutralnih boja. Iako retro, kuhinja je opremljena najmodernijim uređajima i Le creuset posuđem. Kuhinjske elemente izradio je sam Vedran.

– Za blagdansko vrijeme kuhinja je praktički najvažnija. Kada pomislimo na Božić, gotovo se svi prvo sjetimo mirisa omiljenog kolača ili kuhanog vina. Zato je za uređenje doma u blagdanskom duhu važan miris! Klinčić, cimet i naranča… pa tko može zamisliti Božić bez toga? Tako da, osim rasutog brašna, kuglofa koji je tek izašao iz pećnice, za dodatni štimung tu je još jedan vjenčić kako bi ipak bilo jasno koje je doba godine – objašnjava Vedran dok nas vodi u obilazak spavaće sobe. Već pri samom ulasku vidi se da se radi o mjestu za odmor. Nema previše namještaja i nepotrebnih stvari, a opet je sve tako kako treba biti, na svome mjestu. Na krevetu dominira blagdanska crvena posteljina, francuski ručno štepani prekrivači. Odmah uz krevet na podu je drvena zvijezda.

– Podovi u sobi su drveni. Takvi i trebaju biti jer, kao što sam rekao, želio sam da ne odudara od podneblja u kojem se kuća nalazi. Iako u kući imam dizajnerskih komada, malo sam se poigrao i s prirodom. Dovoljno je izaći iz kuće da bi pronašao nešto što se može izvrsno uklopiti u interijer. Time sam se vodio kada sam uzeo panj koji služi kao stalak za noćnu lampu. I morate priznati da ovdje izvrsno pristaje – priča Vedran. Eksterijer pak priča svoju priču. Kuća je kompletno napravljena od tamnog hrastova drva, ali izvrstan kontrast daju bijeli prozori koji su, logično, napravljeni u rustikalnom stilu.

– Na prozore sam stavio kuglice napravljene od većeg broja šiški, a pokoja kuglica i crvena vrpca daju na šarmu – priča Vedran. Da je snijeg na vratima, pokazuju stare sanjke koje su davnih dana bile u vlasništvu Vedranova djeda, a ovom prigodom okićene su lampicama. Kao dekoraciju iskoristio je i stare okvire slika koji vise s držača na kojem je napravljen vjenčić od ogoljenog drveća. Na više mjesta postavljeno je i suho cvijeće. Naravno, u duhu nekadašnjih blagdana, ali i ovih recesijskih, u zdjelama se nalazi voće koje priziva neka davna vremena.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 00:30