THE TWINS

Blizanci su dvije kuće nastale ured naseljenog kvarta, a još i stabla izrastaju iz njih

 FERNANDO GOMULYA/
Arhitekti kažu kako je do ovih kuća moguće doći jedino uskom ulicom kroz koju može proći samo motocikl

Indonezijski arhitektonsnki studio delution osnovan je 2013. godine s idejom da arhitektonska intervencija može prvenstveno riješiti mnoge druge zahtjeve prostora prije nego unese samu estetiku. Delution stvara svoj profil kao pionir indonezijske arhitekture prvenstveno čineći napredak i bolju civilizaciju kroz svoje projekte. Od početka osnivanja bilježe jako veliki broj završenih projekta od kojih su neki i izvan granica Indonezije, a dobili su i nekoliko bitnih priznanja za svoj rad. Delution se prvenstveno istakao s jednistvenim i neuobičajenim projektima kao što je i ovaj stambenih kuća pod nazivom The Twins odnosno Blizanci koji je smješten u Cipuliru, Južna Jakarta.

image
FERNANDO GOMULYA/

Projekt kuće Blizanaca smjestio se usred vrlo gusto naseljenog stambenog naselja, a rasprostire se na površini od 85 metara kvadratnih. Arhitekti kažu kako je do ovih kuća moguće doći jedino uskom ulicom kroz koju može proći samo motocikl pa je stoga i sama gradnja bila jako izazovna, no to ih nije smelo da ovo shvate kao izazov i realiziraju kultnu obiteljsku kuću na minimalnoj površini zemljišta.

image
FERNANDO GOMULYA/

Kako saznajemo koncept Blizanca je takozvana "rastuća kuća" kako kaže izvršni direktor Delutiona Muhammad Egha. Kuća je rađen u tri faze s vrlo ograničenim proračunom. Prva faza je napravljena za otprilike 70 000 kuna, dok je druga faza koštala nešto sitno više, oko 80 000 kuna, a treća faza je bila znatno povoljnija od prve dvije i iznosila je otprilike oko 50 000 kuna, što bi značilo da su Blizanci realizirani za iznos od svega 200 000 kuna.

image
FERNANDO GOMULYA/

Kao što kaže sam naziv projekt se sastoji od dvije kuće izgledom identične, ali različite veličinom. Sam pojam "rastuće kuće" osim što se odnosi na proračun mogao bi se primjeniti i na kuće jer izgledom ostavljaju dojam da je jedna izrasla iz druge. Jedna kuća se sastoji od dvije spavaće sobe s kupaonicom, kuhinjom i blagovaonicom.

image
FERNANDO GOMULYA/
image
FERNANDO GOMULYA/
image
FERNANDO GOMULYA/

Dok druga kuća ima spavaću sobu s kupaonicom i obiteljsku sobu. Objekti su povezani su staklenim vratima koja mogu biti širom otvorena te tako čine nesmetan protok i spajaju oba objekta u jedan. Unutarnje uređenje je poprilično minimalističko slijedeći jednako tako osmišljeno pročelje.

image
FERNANDO GOMULYA/
image
FERNANDO GOMULYA/

Poveznica vanjskog i unutranjeg dijela su jednostavni betonski podovi koji se odlično priklanjaju pročelju kuće, dok je za ostatak odabrana jednostavnost bijele boje na zidovima s jednako tako minimalističkim namještajem koji je sačinjen od prirodnog drva.

image
FERNANDO GOMULYA/

Saznajemo kako je klijent imao poseban zahtjev da projekt uključuje biljnu vegetaciju koju je lako održavati. Kao odgovor na to arhitekti su posadili stabla unutar kuće, smještajući ih na otvorene kutove tako da mogu izrastati izvan okvira kuća. Ovaj detalj osim što privalači pozornost i stavara jedan potpuno drugi dojam o kući ima i jako velike benefite za vlasnike, a i obližnje stambene jedinice tako što se stvara dodatni dotok kisika i filtrira već ionako jako zagađeni zrak u tom području.

image
FERNANDO GOMULYA/
image
FERNANDO GOMULYA/

Iz Delutiona za sam kraj kažu ako oni samtraju da dobra i kvalitetna arhitektura je pravo svih ljudi, a ne samo određenih skupina, što uvelike i pokazuju u ovom svom projektu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:28