Boemski tavanski stan

Posjetili smo trosoban apartman Mansarda površine 120 kvadrata u centru Zagreba

U početku se sav ovaj posao činio znatno jednostavniji nego što on uistinu jest, imao sam dojam ležernog posla gdje se sve svodi na otključavanje vrata gostima, no zapravo je riječ o mehanizmu gdje svaki kotačić ovisi o drugome i da bi sve bilo savršeno, svaki dio tog mehanizma mora biti savršen. Upravo je to danas razlika između ljudi koji se profesionalno bave ovime i onih koji ovo rade zbog džeparca – priča nam Zagrepčanin Bruno, koji zajedno sa suprugom Dinom vodi čak 15 apartmana unutar tvrtke imena “Apartmani u centru Zagreba”.

Vitrine, kovčezi i slike prikupljaju se godinama, a samo su se oni najkvalitetniji obnovili za stan

Cijela priča je, kaže Bruno, krenula prije četiri godine kada je odlučio dati otkaz u marketinškoj agenciji i rentati apartman svojih roditelja. Kao što smo već rekli, posao se s vremenom razvijao i danas supružnici broje 15 sjajnih apartmana u Zagrebu. U jedan od njih, naziva Mansarda, vodimo vas danas. – Riječ je apartmanu s kojim je sve počelo. To je trosobni tavanski stan u Gajevoj ulici površine 120 m2 koji je uredila ženska strana naše obitelji.

Posebna briga vodila se o tome da stan zadrži boemsku, umjetničko-stilsku i modernu notu te da se starim stvarima da novi sjaj. Za tu je priliku bilo potrebno restaurirati dio namještaja, no mislimo da se trud isplatio jer upravo ovakvi stanovi iskaču u moru ‘ikeiziranih’ stanova – smatra Bruno te dodaje kako je uređenje stana teklo sporo i složeno jer se svakoj sobi htjelo dati “ono nešto”.

Veliki plus: prostranost

– Naime, svaka spavaća soba različita je od ostalih, što daje gostima osjećaj izbora na temelju njihove osobnosti, a veliki dnevni boravak uređen je poput male galerije prepune slika, knjiga, starih prekooceanskih kovčega, komada i vitrina, s tim da se jako pazilo na komfor i u slučaju kad ovdje boravi 5, 6, 7 pa i 8 ljudi. Prvo što gosti kažu kad uđu jest – prostranost! Glavna kupaonica nešto je sasvim drugačije od ostatka stana gdje smo hrabro (a možda i bedasto) odlučili napraviti nešto malo drugačije – dugačak hodnik sa svim elementima kupaonice i otvorenom tuš-kabinom u kamenu na kraju.

Još jedan wow element kod gostiju prilikom prve prezentacije apartmana. Uklapa li se kupaonica u ostatak stana ili ne, prosudite sami – smiju se Bruno i Dina. Inače, u apartmanu dominiraju tople boje i prirodni materijali. Iz bijelih zidova izviru smeđe drvene grede, tamnosivi, pomalo neupadljiv namještaj, smeđe-crvenkasti prekooceanski kovčezi i komode, pomalo žućkasto svjetlo, terakota pločice, tamnosmeđi hrastov parket i crvenkasti brodski pod u hodniku daju stanu osjećaj topline i doma. Pogotovo uz jutarnje sunce kad počinje igra svjetla i sjene.

Namještaj i detalje, ističu vlasnici, nabavljali su doslovno posvuda. – Kako kao familija imamo dosta poznanika iz svijeta umjetnosti, dugi niz godina skupljao se stari namještaj (vitrine, kovčezi, stolići, slike, itd.), od čega je onaj najkvalitetniji obnovljen i ostavljen u stanu. Mislimo da taj proces prikupljanja i dalje traje i neće nikad stati – kažu. Za kraj, pitali smo Brunu i Dinu koja je glavna razlika između uređivanja vlastitog doma i stana za najam.

Nezaboravan boravak

– Razlika je velika. Uređivanje stana za iznajmljivanje će biti znatno jeftinije i ‘brže’ nego stana koji uređujete za sebe, ako to gledamo s ekonomske strane, no ako gledate da želite gostima pružiti jedan drugačiji osjećaj i učiniti im boravak nezaboravnim, tada im morate ponuditi ono što biste i vi sami poželjeli. Ne treba se bojati biti drugačiji kod uređenja, većina gostiju se možda nikad neće odlučiti urediti svoj stan na ovaj način, no vrlo će rado boraviti u njemu… ako ništa, iz čiste znatiželje – objašnjavaju. Više o svemu možete doznati na zagreb-center.com.

Imate stan, kuću ili projekt koji želite podijeliti? Popunite obrazac u nastavku, a mi ćemo vam odgovoriti u što kraćem roku.


Odaberite nekoliko fotografija te ih stavite u .zip arhivsku datoteku težine do 5 MB.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 17:52