RADI SE PUNOM PAROM

BOOM STANOGRADNJE U ZAGREBU U godinu dana rasprodano 1000 stanova. Cijene kvadrata? Od 1500 do 3000 eura

Prvi put nakon početka krize 2009. bilježi se boom stanogradnje. Naše istraživanje pokazalo je da deset većih zgrada čija je gradnja pri kraju, upravo završena ili tek kreću radovi, ima rasprodane stanove

Nakon godina stagnacije stanogradnja je u Zagrebu oživjela. Grade se deseci stambenih zgrada, namijenjenih raznim kategorijama mogućih kupaca, a u gotovo svim kvalitetnijim zgradama na dobrim lokacijama u gradu stanovi su rasprodani u cijelosti ili većim dijelom, i to prije nego što je gradnja završena.

Takva situacija na tržištu nije zabilježena od 2009. godine i početka krize koja je urušila građevinski sektor. Na niz mjesta u Zagrebu ponovno se može vidjeti građevinske dizalice, što godinama nije bio slučaj. Naše istraživanje aktualnog tržišta i potražnje novogradnje pokazalo je da desetak većih stambenih zgrada čija je gradnja pri kraju, upravo završena ili tek kreću radovi, uglavnom već ima rasprodane stanove ili većinu njih. Pritom sada, u odnosu na prije više od deset godina, kupci novogradnje uglavnom pronalaze ono što traže i manje-više dobiju vrijednost za svoj novac.

REZERVIRANO

- Ostao nam je samo još jedan stan, od 83 kvadrata, na sedmom katu. Tek smo počeli s gradnjom i već je takva situacija. Oko 70 posto zgrade bilo je rezervirano već prošle godine u svibnju. Mogli smo prodati još jednu zgradu. Najviše se traže stanovi do 50 kvadrata i oni veći od 80 - rekla nam je osoba na odjelu prodaje tvrtke Ing-grad (Brimus d.o.o.), kojoj smo se, kao i nekim drugima, predstavili kao kupac.

Na Zavrtnici tvrtka Ing-grad prodala je zgradu, a da još nije ni krenula ozbiljna gradnja. Ostao je samo jedan stan

Riječ je o zgradi čija je gradnja nedavno počela na Zavrtnici, na križanju ulica Ivana Zahara i Eugena Podaupskog. Građevina se sastoji od dvije podzemne etaže, prizemlja i osam katova, uz dva lifta. Nudili su 46 stanova, s parkirnim mjestima u podzemlju. Cijena kvadrata je oko 1950 eura.

Nove zgrade u Maksimiru su rasprodane, cijena po kvadratu bila je od 2500 eura

Tijekom gradnje već su rasprodane i VMD-ove zgrade u Maksimiru, na lokaciji Kraljevićeva-Božidarevićeva ulica. Riječ je o 92 stana razreda A+, a prva faza projekta bit će gotova 2019. godine. Cijena kvadrata bila je od 2500 do 2800 eura. Autori projekta su Dva arhitekta.

U atraktivnoj zgradi u Bužanovoj ulici ostao je samo jedan stan (lijevo i gore)

Tvrtka VMD u završnoj je fazi gradnje na drugoj lokaciji, zgradu u Bužanovoj ulici završit će za dva mjeseca. U ponudi je bilo 60-ak stanova, a cijena kvadrata je od 2800 do 3000 eura. Za prodaju je ostao još jedan stan od oko 90 kvadrata. To je jedinstven projekt na tržištu po zelenom standardu, a pritom je pohvalno što su lobije zgrade oslikali poznati grafiteri. Zgrada se radi prema projektu studija 3LHD.

Tvrtka Alfa stan na svojoj je lokaciji u Veslačkoj ulici prodala veći dio zgrade, od 119 stanova u ponudi je ostao još 41

LISTE ČEKANJA

Tvrtka VMD profilirala se u gradnji kvalitetnih stambenih objekata. Sada im se pridružuju još neke koje također nastoje ponuditi viši standard. Tvrtka Alfa stan na svojoj je lokaciji u Veslačkoj ulici prodala veći dio zgrade čija je gradnja u završnoj fazi. Od 119 stanova u ponudi, ostao im je još 41. Od 11 penthausa nude se još dva, a od poslovnih prostora-lokala imaju još samo jedan manji. Cijena kvadrata stana iznosi od 2300 do 2700 eura. Useljenje je 1. lipnja. Ova zgrada A razreda imat će atraktivan, dijelom zajednički krov, stalno održavanje te nekoliko energetskih noviteta kao što su dizalice topline.

Na Trešnjevci je ostalo još nekoliko stanova u ponudi u zgradi od 107 stanova

Pitanje o povećanju stambenih objekata na tržištu u Zagrebu te otkud tolika potražnja postavili smo Patricku Franoliću, direktoru tvrtke Spiller Farmer, konzalting agencije za poslovanje nekretninama.

- Možemo govoriti o akumuliranoj potražnji na tržištu zbog nedostatka novih stanova. Koliko god bila kriza, u gradovima kao što je Zagreb uvijek postoji određen broj stanovnika koji želi kupiti novi stan, neovisno o potražnji i cijeni. Neki stanove traže već tri, četiri godine. Postoje tvrtke koje imaju liste čekanja za buduće projekte. Trenutačni boom potražnje prema mišljenjima nekih je balon, posljedica akumulirane potražnje i doista je otvoreno pitanje što će biti 2020. godine sa stanogradnjom, hoće li biti slično ili će doći do pada potražnje. Investiranje u buduću stanogradnju je određeni rizik - rekao je Patrick Franolić koji smatra da će s vremenom doći do još veće diferencijacije između dobrih i loših lokacija za stanovanje u gradu.

U građevinskim tvrtkama s kojima smo razgovarali slažu se da je izbor same lokacije za gradnju i sad vrlo važan faktor. Kod planiranja gradnje, kažu, mora se paziti na još niz detalja i okolnosti jer kupci sve više znaju što žele, traže kvalitetu izvedbe, a gledaju i na prostorno planiranje samog kvarta u kojem je objekt.

NEDOSTAJALA KVALITETA

Poznata građevinska tvrtka Tehnika u Branimirovoj ulici, kod Ulice Ljudevita Posavskog, posljednjih je godina definirala jedan blok. Nedavno su završili zgradu sa 30 stanova koja je rasprodana, a ima i poslovni dio prema Branimirovoj ulici koji se sad završava.

- Buđenjem građevinskog sektora te zbog nedostatka kvalitetnih nekretnina na tržištu Tehnika je odlučila u 2017. godini investirati i sagraditi poslovno-stambeni objekt Z4 koji se nalazi u centru grada, u Ulici kneza Branimira 71a, u sklopu već sagrađenog centra Zvonimir. Svi stanovi prodani su tijekom gradnje, prije tehničkog pregleda. Najveća je potražnja bila za stanovima većih kvadratura, koji su prodani među prvima na početku gradnje. Cijena je bila 2675 eura po kvadratu. Kupci su uglavnom obitelji koje su prije kupile naše nekretnine - kaže Ozren Domjanić iz Tehnike.

Neprodanih poslovnih prostora u drugom dijelu zgrade ostalo je oko 25 posto, a taj će dio biti gotovi u ožujku. Za brzu prodaju, smatra Domjanić, osim lokacije zaslužan je i certifikat razreda A. Prodaja je, kaže, bila bolja i brža u odnosu na prethodne.

U novoj zgradi Tehnike odmah je nestalo svih 30 stanova, ostatak zgrade je poslovan

Od “starijih” tvrtki, prisutan je i Pionir koji već godinama uspješno prodaje svoje stanove, no neko su vrijeme bili osamljeni na tržištu. To što se stanovi, kako kažu u prodaji Pionira, rasprodaju prije završetka gradnje, za njih već dulje nije novost. Trenutačno grade zgradu na Ferenščici, na prostoru produžene Ivekovićeve ulice i Lovinčićeve ulice koja će se završiti u svibnju. Prodana je većina stanova. U zgradi je 151 stan, a cijena kvadrata iznosi 1550 eura.

Mali stanovi rasprodani su tjedan dana od puštanja u prodaju u Pionirovim stambenim objektima u Španskom. Jedna je Pionirova zgrada u Španskom pred useljenjem, a nova je u gradnji

Jedna je Pionirova zgrada u Španskom pred useljenjem, a nova je u gradnji. Svi mali stanovi su rasprodani u tjedan dana od puštanja u prodaju, ostalo je nešto dvosobnih. Kvadrat stana se prodaje za 1570 eura. U Prečkom je pred kraj gradnja njihove zgrade u Jarnovićevoj ulici kod šoping-centra, garsonijere su brzo rasprodane i ostalo je još nekoliko stanova. Zgrada ima 72 stana, a kvadrat se nudi za 1690 eura.

BRZINSKA PRODAJA

I njihova zgrada na Trešnjevci je pred završetkom, nalazi se u bloku Selska-Baštijanova-Vitezićeva-Stubička. Useljenje je u lipnju. Ostalo je nekoliko stanova. Stanova je u zgradi 107, a cijena kvadrata je 1990 eura.

U pola godine od objave prodaje prodano je više od 300 stanova u zgradi Meandar kod MSU

Hit u brzini prodaje stanova je i velika zgrada kod MSU imena Meandar, koja je i nedaleko od Bundeka. Od 363 stana ostalo je još samo 45, a prodaja je krenula u srpnju prošle godine. Znači, u pola godine prodali su više od 300 stanova. Cijena kvadrata je ovdje od 1890 do 2190 eura. Useljenje prve zgrade u planu je nakon ljeta.

Uz spomenute, i niz drugih, manjih projekta u stanogradnji je rasprodan, primjerice na Trešnjevci.

Foto: Srđan Vrančić/Hanza Media, Marko Todorov/Hanza Media, Boris Kovačev/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. ožujak 2024 03:23