Božić u najljepšem stanu u Osijeku

Elegantan blagdanski ugođaj u Slavoniji

Dizajnerica interijera Jelena Havelka pozvala nas je da razgledamo njezin najnoviji projekt, elegantan stan u Slavoniji, u kojem caruje decentan božićni ugođaj

Kako u modernom stanu koji je poprilično minimalistički uređen unijeti topli i zarazni duh Božića, ostati decentan i ne zabrazditi u kič, a opet vjerno dočarati toplinu nadolazećih blagdana? Na ovo pitanje odgovor smo pronašli u lijepom stanu u Osijeku, inače novom projektu dizajnerice interijera Jelene Havelke, koja je s timom iz cvjetnog ateliera Fantazija u njega unijela božićnu čaroliju. – Krenuli smo od božićnog drvca, koje smo uz dogovor vlasnice stana smjestili u dvorište uz veliki prozor dnevne sobe kako bi se doimao kao da je u sobi. Oko prozora stavili smo girlandu sapletenu od nordijske jele, ukrašenu lampicama i plišanim crvenim i sivim trakama, a na vrata vijenac decentno ukrašen u istom stilu.

Stol smo, pak, ukrasili mirisnim adventskim vijencem s djevojčicom i dječakom koji guraju grude snijega, što je simbolika jer vlasnica stana ima kćer i sina – priča Marina Milas, vlasnica spomenutog cvjetnog ateliera, i dodaje kako je osnovni cilj bio unijeti toplinu i miris Božića u ovaj stan te sve to ukomponirati s prisutnim bojama, materijalima, namještajem i detaljima u prostoru.A kako je teklo samo uređenje interijera doznali smo od dizajnerice Jelene Havelke.- Ambijentalne odrednice ovog stana zahtijevale su dosta promišljanja kako bi se ostvarila topla kućna atmosfera s obzirom na projektni zadatak. Naime, vlasnici stana su mladi bračni par s malom djecom, koji ne preferira širok koloritni spektar, već se ugodnije osjeća u sivom tonalitetu. Kako bi se ‘razbila’ koncentracija tih tonova koristila sam britke rezove u smislu formi i kontrasta, ubacujući svježe plohe bijele boje.

Kako bih slijedila njihove zahtjeve i s druge strane ‘utoplila’ prostor, upotrijebila sam crvenu boju u minimalnim omjerima. Tako se može primijetiti detalj crvene slavine u kuhinji koju prate crvene epoxi fuge na keramičkim pločama rezanih prema posebno izrađenoj shemi. Budući da je prostor kuhinje i blagovaonice jedan otvoreni prostor, vodila sam računa da detalji budu unificirani; pa tako pandan decentnoj linijskoj formi crvene boje u kuhinji predstavlja konstrukcijski dio fotelje u dnevnom boravku, koji nadalje prate crveni detalji na tepihu – objašnjava Jelena Havelka.

Drvena serpentina

Kako bi se navedeni otvoreni prostor naglasio kao jedna cjelina, kroz cijelu zonu provlači se sustav namještaja za odlaganje u vidu velike drvene serpentine koja kreće u niskom startu od dnevnog boravka, tlocrtno u obliku slova U. Izvedena je u vidu ladičara i otvorenih elemenata u TV zoni, preko klupe ispod velike staklene stijene s pogledom na uređeno dvorište. Tu se “penje” stvarajući veliki zatvoreni prostor za odlaganje stvari kojih uvijek imamo više nego što možemo spremiti. Iz te pozicije nastavlja se u vidu vijenca koji služi za skrivanje karniše za zavjese. U kutu se lomi i nastavlja iznad gornjih kuhinjskih elemenata, gdje je postavljena ugradbena rasvjeta za kuhinjsku zonu. Nadalje, ulazni dio koji dijeli centralni dio stana s jedne te ostatka stana s druge strane nadovezuje se svojom formom i koloritom na navedenu zonu. Iskorišten je za privremeno odlaganje obuće i odjeće te mali praktični kutak za sjedenje, odlaganje torbi i slično.

– Kupaonica također prati tonalitet cijelog stana i usprkos hladnim materijalima, poput stakla, u kombinaciji sa sivim bojama djeluje toplo. Dobar dio zasluge je i dio zida obložen pločicama u obradi tamnih drvenih lamela. Mali WC, pak, ima svoju spider priču koja mrsi račune sivilu ploča velikog formata. I ovdje su prisutne dvije razine osvjetljenja, osnovna iznad ogledala i umivaonika, i ambijentalna u vidu svijetlećeg staklenog zida s prikazom paukove mreže – otkriva dizajnerica i dodaje kako se sve to pokazalo kao idealna baza za božićnu atmosferu koja se svojim prepoznatljivim bojama savršeno uklapa u postojeći unutrašnji ambijent koji je jednako impresivan kao i onaj vanjski.- Sivi tonovi i prizvuci betona u interijeru nadovezuju se na eksterijer pa su tako uz samu fasadu izliveni portali od betona koji čine bazu za čeličnu pergolu. Time se uokviruje i naglašava dvorišni ulaz u stan, odvajajući ga vizualno od ostatka zgrade. ‘Portali’ s ugrađenom rasvjetom ujedno služe i kao mala zona za opuštanje na koju se može sjesti i uživati uz zvuke koji se reproduciraju iz ugrađenih zvučnika na stropnom dijelu.

Njihovom širinom uokviruje se terasa obložena deckingom, dok je ostatak dvorišta iskorišten za veliku zelenu površinu. Iako sam na početku bila puna entuzijazma vidjevši toliko dvorište, razmišljajući o tome što se tu sve može napraviti, ubrzo mi je entuzijazam splasnuo, kada su mi klijenti obrazložili svoje viđenje. Naime, nije dolazilo u obzir da ih se ikako optereti održavanjem bilo kakvog bilja, suvišnog rada… Vrlo praktični vlasnici htjeli su samo travu. Naravno da je to po meni bilo neprihvatljivo i ostavilo me u razmišljanju o nekoliko varijanti s kojima nikako nisam bila zadovoljna. Na kraju se sve ipak posložilo i sretna sam da sam iznjedrila rješenje s kojim smo svi bili jako zadovolji. Komocija vlasnika nije ugrožena jer je na cijeloj terasi postavljen sustav navodnjavanja travnate površine te ‘kap po kap’ za posađene biljke.

Skrivena vanjska vrata

Dvorište je podijeljeno na dvije zone, lijevu na koju se izlazi direktno iz kuhinje i desnu na koju se pruža pogled kroz staklenu stijenu dnevnog boravka. U lijevom kutu smještena je vanjska ostava koja je vrlo praktična za bicikle, sanjke i mnoštvo drugih stvari. Na vanjskom zidu izveden je betonski sudoper, koji upotpunjuje potrebu za roštiljanjem u ljetnim danima. Cijeli taj popločeni dio nadovezuje se na puteljak koji vodi do skrivenih vanjskih vrata na suprotnom kraju dvorišta – ističe dizajnerica, koja je, kako bi ostvarila želju za većom travnatom površinom i ostala dosljedna svojoj potrebi za dodanom vrijednošću, napravila brijeg koji se oslanja na dodani zid, skrivajući tako stražnja vrata za ugodan pogled iz dnevnog boravka. Nekoliko biljaka ipak je posađeno, tek kao akcenti pojedinim zonama i diskretan balans velikom orahu koji krasi cijelo dvorište.

Ako vam se svidio ovaj interijer, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2022 23:33