IDILA U u MJESTAŠCU HLEVCI

Božićna bajka u Čarobnoj kolibi u Gorskom kotaru

Božić je nekada u ovoj kući bio rezerviran isključivo za obitelj, a za ugođaj se brinula sama vlasnica koja je godinama svojim rukama kitila cijelu kuću. Iako obitelj Varda više ne iznajmljuje kolibu, jer se prije nekoliko godina u kuću zaljubila nova  vlasnica, Iva Balent, kći Ivice Todorića, piše Index.hr.  No, pogledajte kako je kuća nekada bila bajkovito uređena!

Davne 1996. godine Tanja Varda dala je otkaz u tvrtki u kojoj je radila. Sa suprugom Miljenkom odlučila je otvoriti slastičarnicu. Krenuli su od nule… zapravo baš i ne od nule, nego od minusa, jer su za prve namirnice, poput brašna, soli, mlijeka i sira, posudili 400 kuna. Bilo je to prije 20-ak godina, a danas imaju uhodanu i profitabilnu slastičarnicu Meli u Zagrebu.

– Uvijek sam voljela raditi rukama, brašno mi je bilo u krvi. Imali smo dvije jako teške godine, kada je posao bio u povojima, ali isplatilo se – priča Tanja. Tijekom godina u posao je uvela kćer Melani i zeta Ivana. Danas imaju deset zaposlenih i odlučili su da će posao uskoro prepustiti kćeri, a užurbani zagrebački život zamijeniti mirnijim u Gorskom kotaru, u mjestašcu Hlevci, rekla nam je bivša vlasnica Čarobne kolibe Tanja Varda.

Potraga za mjestom na kojem bi sagradili nov život nije bila nimalo laka, ali kada su došli na imanje na kojem danas stoji ova prekrasna kuća, znali su da je to to. Veliku drvenu kuću na tri etaže s okućnicom od sedam tisuća kvadrata s pravom su nazvali Čarobna koliba, jer ona to zaista i jest… pogotovo u ovo blagdansko vrijeme.

Iako Tanja i Miljenko više ne iznajmljuju kolibu, Božić je nekada u ovoj kući bio rezerviran isključivo za obitelj. a za ugođaj se brinula sama vlasnica koja je godinama svojim rukama kitila cijelu kuću.

– Na dekoracije nisam trošila ništa. Sve što mi je bilo potrebno pronalazila sam na našem imanju. Kupili bi samo božićno drvce. Ostalo su sve grane breze, smreke, čempresa, jele, bora, imele… – kaže Tanja koja je vjenčiće radila čak i od šiški.

Budući da se bave slastičarstvom, dio dekoracija su nekada u kući bili maleni kolačići raznih oblika koji bi visili po gotovo cijeloj kući, a najviše prostora dobili bi u kuhinji.

S obzirom na niske temperature koje obilježe zime u ovom dijelu Hrvatske, Tanja je izrađivala i ledene svijećnjake.

– Jako su jednostavni za izradu. Uzme se plastična boca, u nju se stavi manja plastična boca kako bi se stvorio kalup. Ulije se voda i ubace grančice bora, bobice, malo limuna… I naravno stavi se u zamrzivač.

Smiješno je što su me često pitali da poklonim svijećnjak pa sam trebala objasniti da će se putem rastopiti – smije se te dodaje kako za sve svoje dekoracije nije imala nekog plana ili ideje. Naime, kako će izgledati dekoracija ni ona nije znala dok nije počela raditi.

– Sve krene samo od sebe. Važno je samo da se moja obitelj i ja, osjećamo ugodno u prostoru u kojem boravimo – kaže.

Najtopliji kutak kuće je dnevna soba, logično, jer u njoj se nalazi kamin na koji su bivši vlasnici jako ponosni. Naime, dimnjak je toliko dobro riješen da kamin može biti otvoren a da pritom nema dima. Na zid kamina Tanja je postavila vijenac od bobica ispod kojeg se nalazi lampion u aranžmanu od zimzelenog bilja, kuglica i šiški.

I svijeće su kućne izrade. Kako? Jednostavno. Tanja je staklene posude omotala u ljuske debla i zavezala mašne. Stol u blagovaonici također ostavlja bez daha. Podmetači za tanjure zapravo su narezana debla, dekoracija na stolu prepuna je šišarki, crvenih bobica i zelenila, a postavljene su i figurice sobova.

Stubište u cijeloj kući također je u blagdanskom tonu. Prepuno zelenila i ukrasnih lampica.

– Činjenica jest da je uređenje oduzimalo mnogo vremena, a kako je vani hladno, sve je radila u kući pa bih napravila i mnogo nereda, ali kada bi sve dovršila uživala je u ljepoti i s veseljem dočekivala Božić i okupljanje obitelji – zaključuje Tanja.

Foto: Sandra Šimunović/Hanza Media
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. travanj 2024 17:26