Čarobne dekoracije

BOŽIĆNA ČAROLIJA NA SELU

U posjetu bračnom paru Tanji i Miljenku Varda

Davne 1996. godine Tanja Varda dala je otkaz u tvrtki u kojoj je radila. Sa suprugom Miljenkom odlučila je otvoriti slastičarnicu. Krenuli su od nule… zapravo baš i ne od nule, nego od minusa, jer su za prve namirnice, poput brašna, soli, mlijeka i sira, posudili 400 kuna. Bilo je to prije 18 godina, a danas imaju uhodanu i profitabilnu slastičarnicu Meli u Zagrebu.

– Uvijek sam voljela raditi rukama, brašno mi je bilo u krvi. Imali smo dvije jako teške godine, kada je posao bio u povojima, ali isplatilo se – priča Tanja. Tijekom godina u posao je uvela kćer Melani i zeta Ivana. Danas imaju deset zaposlenih i odlučili su da će posao uskoro prepustiti kćeri, a užurbani zagrebački život zamijeniti mirnijim u Gorskom kotaru, u mjestašcu Hlevci.

Potraga za mjestom na kojem bi sagradili nov život nije bila nimalo laka, ali kada su došli na imanje na kojem danas imaju prekrasnu kuću, znali su da je to to. Veliku drvenu kuću na tri etaže s okućnicom od sedam tisuća kvadrata s pravom su nazvali Čarobna koliba, jer ona to zaista i jest… pogotovo u ovo blagdansko vrijeme.

Iako su Tanja i Miljenko nedavno počeli iznajmljivati kolibu, imaju pravilo: Božić u ovoj kući rezerviran je isključivo za obitelj. A za ugođaj se pobrinula sama vlasnica koja je svojim rukama okitila cijelu kuću. – Na dekoracije nisam potrošila ništa. Sve što mi je bilo potrebno našla sam na našem imanju. Kupili smo samo božićno drvce. Ostalo su sve grane breze, smreke, čempresa, jele, bora, imele… – kaže Tanja koja je vjenčiće radila čak i od šiški.

Budući da se bave slastičarstvom, dio dekoracija su maleni kolačići raznih oblika koji vise po gotovo cijeloj kući, a najviše prostora dobili su u kuhinji. – Nema Božića bez mirisa kolača. Kod nas pogotovo, s obzirom na posao koji radimo. Smatrala sam da je zgodno da se mogu postaviti dekoracije koje mogu biti jestive, ali koje se mogu i spremiti u kutije te koristiti sljedeće godine – objašnjava Tanja.

S obzirom na niske temperature koje obilježe zime u ovom dijelu Hrvatske, Tanja je napravila i ledene svijećnjake. – Jako su jednostavni za izradu. Uzme se plastična boca, u nju se stavi manja plastična boca kako bi se stvorio kalup. Ulije se voda i ubace grančice bora, bobice, malo limuna… I naravno stavi se u zamrzivač.

Smiješno je što me često pitaju da poklonim svijećnjak pa trebam objasniti da će se putem rastopiti – smije se te dodaje kako za sve svoje dekoracije nije imala nekog plana ili ideje. Naime, kako će izgledati dekoracija ni ona nije znala dok nije počela raditi. – Sve krene samo od sebe. Važno je samo da se moja obitelj i ja, kao i naši gosti, osjećamo ugodno u prostoru u kojem boravimo – kaže.

Najtopliji kutak kuće je dnevna soba, logično, jer u njoj se nalazi kamin na koji su vlasnici jako ponosni. Naime, dimnjak je toliko dobro riješen da kamin može biti otvoren a da pritom nema dima. Na zid kamina Tanja je postavila vijenac od bobica ispod kojeg se nalazi lampion u aranžmanu od zimzelenog bilja, kuglica i šiški.

I svijeće su kućne izrade. Kako? Jednostavno. Tanja je staklene posude omotala u ljuske debla i zavezala mašne. Stol u blagovaonici također ostavlja bez daha. Podmetači za tanjure zapravo su narezana debla, dekoracija na stolu prepuna je šišarki, crvenih bobica i zelenila, a postavljene su i figurice sobova.

Stubište u cijeloj kući također je u blagdanskom tonu. Prepuno zelenila i ukrasnih lampica. – Činjenica jest da je uređenje oduzelo mnogo vremena, a kako je vani hladno, sve sam radila u kući pa sam napravila i mnogo nereda, ali sada kada je sve gotovo uživamo u ljepoti i s veseljem očekujemo Božić i okupljanje naše obitelji – zaključuje Tanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:26