Prije i poslije

Brzo i efikasno: makeover i adaptacija stana od 49 m2 na zagrebačkoj Savici

 Marko Tomić
Vodimo vas u prostor za najam vlasnice Dajane Furgale koja je u njemu napravila duboki "facelifting" kako bi postao dobra investicija

Stan je kupljen u izvornom stanju, kakav je bio otkad datira zgrada (1987.), stoga mu je bila potrebna kompletna adaptacija. To je uključivalo kreiranje potpuno novog koncepta i arhitektonske preinake prostorija, nove strujne i vodovodne instalacije te novu unutarnju stolariju. Jednom riječju, stan je ogoljen do kraja te iznova projektiran i uređen, priča Dajana Furgala, vlasnica stana za najam od 49 četvornih metara na zagrebačkoj Savici u koji vas danas vodimo.

Stan je, objašnjava, imao dobre temelje, odnosno zgrada u kojoj se nalazi građena je prema standardima zaštite od potresa te je vlasnica Dajana smatrala da je stan dugoročno dobra investicija. Ipak, trebao mu je duboki "facelifting".

image
Marko Tomić

- Cilj je bio od mračnog prostora, u kojem su kuhinja i blagovaonica bile dugačke i uske prostorije bez prirodnog svjetla, dobiti veliki otvoreni dnevni boravak sa staklenim stijenama u sklopu kojeg je integrirana kuhinja te dvije spavaće sobe (originalno stanje je uključivalo samo jednu spavaću sobu). Dakle, suvremeni tlocrt. Kao i svaka adaptacija, i ova je bila vrlo izazovna i zanimljiva, pogotovo rezanje betonskih zidova dijamantnim pilama, a svatko tko se razumije u zahvate te vrste zna koliko to uključuje buke te je vrlo nezgodno za stanare u susjednim stanovima. No, s iskusnim timom i dobrim planiranjem adaptacija je prošla odlično u rekordnom roku - kaže Dajana Furgala i dodaje da kad se sve uzme u obzir, nije bilo nikakvih nepredviđenih situacija i izazova kao kad se radi adaptacija u starim građanskim stanovima u centru.

image

Stan prije adaptacije

Privatni arhiv vlasnika
image

Stan prije adaptacije

Privatni arhiv vlasnika

- Nije bilo problema s parkingom jer postoje dva ulaza u zgradu i dva velika dizala tako da nije bio problem ni za odvoz šute, ni za ostale stvari - ističe.

Njezina je glavna želja, nastavlja, bila dobiti funkcionalni tlocrtni raspored malog trosobnog stana i, s dizajnerske strane, prostor koji će biti atraktivan za buduće goste te kao zaokružena cjelina funkcionirati u svrhu prostora za dnevni najam kojim se intenzivno bavi posljednjih nekoliko godina.

S dizajnerske strane, vlasnica je prije svega željela dobiti svijetao, elegantan i profinjen prostor u kojem će se gosti osjećati ugodno, udobno i zadovoljno

- Povrh toga, željela sam kvalitetnu adaptaciju i kvalitetne elemente počevši od poda, električnih instalacija, stolarije, klima-uređaja te dizajna interijera koji će eventualnim budućim vlasnicima, ako se odlučim na prodaju, biti dugoročno trajno stambeno rješenje. S dizajnerske strane, željela sam svijetao, elegantan i profinjen prostor - kaže Dajana Furgala.

Stan se sastoji od ulaznog prostora, kupaonice s tušem i WC-om, dvije spavaće sobe, kuhinje i dnevnog boravka kao spojenim prostorom, malog spremišta, vešeraja te balkona.

image
Marko Tomić

Središte stana čine dnevni boravak i kuhinja spojeni u jednu cjelinu te imaju izlaz na balkon. U kuhinji je elegancija postignuta korištenjem mramora i neutralne champagne boje za kuhinjske fronte

image
Marko Tomić

Kupaonica je specifična jer je široka samo 120 centimetara, a opet ima elemente luksuzne hotelske kupaonice: tuš-širine 120 centimetara te zlatne detalje poput zlatnih mozaik-pločica, slavine za tuš i umivaonika.

Po mjeri su rađene i staklene stijene te unutarnja vrata koja su prilagođena novim zidovima

Spavaća soba, pak, ima walk in krevet, dakle ugradbeni krevet na podestu koji je rađen po mjeri i tlocrtno prilagođen, a soba ima i izlaz na balkon što je još jedan dodatni plus. Soba za goste ima zaseban ležaj i iako je mala površinom, ima sve što je potrebno za dodatnog gosta. Dnevni boravak je spojen s kuhinjom i također ima izlaz na balkon. Soba spremište ima dio s policama i perilicu rublje.

Kupaonica je specifična jer je široka samo 120 centimetara, a opet ima elemente luksuzne hotelske prostorije

image
Marko Tomić

Spavaća soba ima walk in krevet, dakle ugradbeni krevet na podestu koji je rađen po mjeri i tlocrtno prilagođen

image
Marko Tomić

- Eleganciju u ovom stanu postigli smo korištenjem prirodnih materijala te elemenata luksuza poput baršuna i zlatnih detalja, a sve na neutralnoj bijeloj podlozi. U kuhinji smo eleganciju postigli korištenjem mramora i neutralne champagne boje za kuhinjske fronte. Kao protuteža toj laganoj noti i sjaju zlata odabrali smo duboku zelenu boju u vidu dvosjeda u dnevnom boravku. Recimo da je taj stil vrlo "instagramičan", što ga čini vizualno privlačnim za potencijalne goste koji traže malo luksuza i glamura na svojim putovanjima, a pritom žele komfor doma sa svim sadržajima (vešeraj, potpuno opremljena kuhinja) što ne mogu dobiti u hotelskim sobama.

image
Marko Tomić

Taj pristup mi se učinio kao dobitna kombinacija i vjerujem da takvo uređenje i stil doprinose stalnoj popunjenosti i povratku starih gostiju - objašnjava vlasnica i dodaje kako je u stanu gotovo sve rađeno po mjeri, pa tako i staklene stijene, unutarnja vrata koja su prilagođena novonastalim zidovima i namještaj koji je, pak, potpuno nov i napravljen po mjeri i posebnim nacrtima, a samo nekoliko komada je kupljeno u trgovinama. - Uređenje interijera radila je dizajnerica iz Nomade Studios i jako sam zadovoljna tom suradnjom - otkriva za kraj Dajana Furgala.

image
Marko Tomić

Više fotografija ovog stana pogledajte u fotogaleriji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:47