Rijeka

Caffe bar Striga

Na poznatom riječkom trgu Kont, u neposrednoj blizini hotela Continental, nalazi se nedavno renovirani Caffe bar Striga. Svoje pomalo neobično ime Striga prostor je dobio u čast gospodina Zdenka Strižića, arhitekta koji je radio na projektu mosta Sušak - Rijeka te na uređenju njegove okolice.


Budući da se u kafić nije ulagalo više od 17 godina i da je prostor žudio za adaptacijom, Maja Spasovski, koja je preuzela prostor u najam, odlučila se na potpunu renovaciju interijera, ali i eksterijera koji danas predstavlja prostrana terasa. Misao vodilja Maji i njenim suradnicima bila je želja da prostor bude svijetao, vedar i otvoren te da se gosti u njemu osjećaju ugodno i opušteno baš kao da su u svome domu, i to u svome dnevnom boravku.

Kada smo je upitali koja je najveća posebnost cijelog projekta preuređenja, izdvojila je veliku sliku Fride Kahlo koju dodatno krasi starinski zlatni okvir, kao i šank ukrašen cvijećem te kutak koji krasi jedinstveni kamin, šarmantni detalji koji stvaraju posebno čarobnu atmosferu u unutrašnjosti ovog urbanog mjesta.



Namještaj koji se nalazi u prostoru dostavljen je iz raznih dijelova Hrvatske, ali ponešto i iz inozemstva. Tako je, na primjer, kamin naručen iz Srbije, a stolovi iz Slovenije. Kako bi cijeli koncept bio potpun, neki su komadi, poput šanka, rađeni po narudžbi, a dio je fotelja restauriran s puno pažnje.


Cjelokupan proces preuređenja trajao je otprilike dva mjeseca, a zahtijevao je kompletnu adaptaciju sanitarnih prostorija, ličenje stropa dvjema posebnim tehnikama, zatim obnovu električnih instalacija, oblaganje šanka, postavljanje keramike i dekorativne cigle te novih rasvjetnih tijela.


Danas u interijeru prevladavaju drvo i cigla te pastelne boje namještaja koji prostoru daju dobrodošlu vedrinu i šarolikost. Ponuda ovog veselog kafića bazira se na kavi, raznim stranim i domaćim pivima te sokovima od cijeđenog voća, a ponudu će tijekom ljetnih mjeseci upotpuniti i domaćom sangrijom, savršenim ljetnim pićem.


Još jedno važno obilježje koje oduševljava goste ovog prostora činjenica je da su kućni ljubimci i više nego dobrodošli. Štoviše, u Strigu uskoro planiraju uvesti i pića za razigrane ljubimce kako bi svi mogli zajedno uživati.

Foto: Caffe bar Striga

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 09:23