Top interijer

Čak 145 kvadrata čiste elegancije i profinjenosti u zagrebačkom Cvjetnom naselju

Bosnić+ Dorotić

 Bosnić+Dorotić
Pogledajte kako su osmislili prostran i topao životni prostor s mnogo suptilnih detalja

PROFIL

  • Info: stan površine 145 kvadrata
  • Lokacija: Zagreb
  • Projekt uređenja: IQON STUDIO
  • Projektanti: Toni Guina diz., Ana Iskra Andabaka, dipl.ing.arh
  • Suradnici: Marija Guina Devic, dipl.ing.arh., Jelena Podgajski, dipl.ing.arh

Jedini zahtjev vlasnika bio je da se postojeći peterosobni stan pretvori u četverosobni, za sve ostalo arhitekti su imali slobodne ruke!

Dobra komunikacija, suradnja i međusobno povjerenje između investitora, izvođača radova, dobavljača i arhitekata uspješan je recept za fantastičan rezultat uređenja interijera. Potvrda toj tezi ovaj nam mjesec stiže iz projektnog ureda za arhitekturu i dizajn IQON STUDIO na čelu s arhitekticom Anom Iskrom Andabaka i dizajnerom Tonijem Guinom, koji potpisuju projekt uređenja stana površine 145 kvadrata s velikom terasom kao produžetkom dnevnog boravka, na koju se život seli u toplijim mjesecima.

image
Bosnić+Dorotić

Na ulazu u stan je zanimljiva kompozicija ogledala, keramičke obloge i drvene police sa skrivenom rasvjetom. Tu su smješteni i veliki ormari s frontama od furniranog svijetlog drva

image
Bosnić+Dorotić

Dodatna prednost za IQON STUDIO bila je potpuna sloboda u projektiranju prostora. Naime, jedini zahtjev klijenata bio je da se postojeći peterosobni stan pretvori u četverosobni, s tri spavaće sobe, što zadovoljava njihove potrebe stanovanja. Ipak, arhitektica Ana Iskra Andabaka priznaje da je projekt bio lijep, ali jednako toliko i zahtjevan, jer je od početka projektiranja do useljenja prošlo samo nekoliko mjeseci.

image
Bosnić+Dorotić
image

Bosnić+ Dorotić

Bosnić+Dorotić

Pogled na boravak odvojen je metalnim okretnim lamelama koje stvaraju igru svjetla i sjene

image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić

Stan se nalazi u zagrebačkom Cvjetnom naselju, a već na prvi pogled jasno je da je riječ o prostranom, elegantnom i profinjenom, a istodobno toplom interijeru s mnogo suptilnih detalja. Već na samom ulazu u stan dočekuje nas zanimljiva kompozicija ogledala, keramičke obloge i drvene police sa skrivenom rasvjetom. Tu su smješteni i veliki garderobni ormari s frontama od furniranog svijetlog drva.

image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić

Dnevni prostor centralni je dio stana koji objedinjuje dnevni boravak i blagovanje. Kako bi se vizualno odvojio pogled s ulaza na dnevni boravak postavljene su metalne okretne lamele koje stvaraju igru svjetla i sjene.

- Centralni zid je iskorišten za TV zonu te je u samom projektu trebalo ukomponirati i postojeću kosinu od vanjskih stepenica koje vode na krovnu terasu. TV zid izveden je u kombinaciji svijetlog furnira, lakiranog medijapana i snažnom, ali elegantnom bazom obloženom u velikoformatnoj keramici. Cijela kompozicija je dodatno oplemenjena indirektnom rasvjetom u policama, koja u kombinaciji s Molteni foteljom i pripadajućim tabureom stvara šarmantan prostor za odmor - opisuje arhitektica.

Veći dio namještaja rađen je po mjeri, a ostatak je kupljen u Art interijerima. Velika Arketipo kutna garnitura i tepih su toplih zemljanih tonova, dok je Minotti stolić kompaktne strukture od prošaranog kamena carrare. Skulpturalni blagovaonski stol iz programa Cattelan Italia smješten je u simetriji s centralnim zidom i staklenim kliznim vratima koje povezuju dnevni dio s kuhinjom.

image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić

Svijetla radna ploča od kerrocka te kombinacija bijelog i sivog lakiranog medijapana upotpunjena je tamnim furnirom na monumentalnom otoku

image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić

- Oblaganjem pozadinskog zida u strukturiranu keramiku te postavljanjem umjetničke slike stvorena je zaokružena kompozicija. Veliko okruglo ogledalo u plavim i tirkiznim tonovima te s antique efektom element je koji kompletno podiže cijeli prostor, a izveden je po mjeri od firme Bokart - kaže Ana Iskra Andabaka.

Prostrana kuhinja je zasebna prostorija u stanu.

- Monumentalni otok u kuhinji je idealno mjesto za pripremu hrane, ali i mjesto za okupljanje i druženje. Drvene žaluzine na staklenim stijenama daju posebnu toplinu prostoru te igru svjetla i sjene. Kuhinja, kao i kompletan namještaj u stanu, izrađena je po mjeri od visokokvalitetnih materijala. Kombinacija svijetle radne ploče od kerrocka te kombinacija bijelog i sivog lakiranog medijapana je upotpunjena tamnim furnirom elemenata otoka - dodaje.

Spavaći trakt odvajaju impresivna vrata do visine stropa, a čine ga dvije dječje sobe, kupaonica i roditeljska soba s pripadajućom kupaonicom.

image
Bosnić+Dorotić

Spavaći trakt odvajaju impresivna vrata do visine stropa, a tu su i dvije dječje sobe jednostavnog i funkcionalnog dizajna

image
Bosnić+Dorotić

Roditeljska spavaća soba ima kupaonicu i prolaznu garderobu. zidna obloga i antique ogledala čine pozadinu noćnih ormarića i atraktivnih visilica

image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić

- Dječje sobe su vrlo jednostavne i funkcionalne s namještajem izrađenim po mjeri u bijeloj boji s detaljima svijetlog drva. U dječjoj kupaonici korištena je svijetla keramika, dok su kupaonski ormarić i dio obloge zida izvedeni od drvenih furniranih letvica koje daju toplinu i karakter prostoru. Na zidne furnirane letvice, iza kojih su skriveni ormarići, postavljeno je okruglo ogledalo - kaže arhitektica te nas vodi u roditeljski spavaći trakt. Njega, pak, čine spavaća soba s kupaonicom i prolazna garderoba.

Soba je vrlo prozračna i topla s tapeciranim krevetom, oblogom zida od svijetlog furnira i antique ogledalima koji čine pozadinu noćnih ormarića i atraktivnih visilica. Kupaonica odiše čistoćom i luksuzom. Pod je toplo siva keramika, dok su zidovi svijetli u imitaciji mramora. Kupaonski ormarić je kombinacija bijelog kerrocka i furnira iznad kojeg je postavljeno ogledalo interesantnog dizajna s elementima zlatne boje.

image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić
image
Bosnić+Dorotić

- Posebna pozornost u stanu posvećena je rasvjeti kojom smo uspjeli dobiti različite scene, ovisno o raspoloženju ili dobu dana. Indirektnom rasvjetom naglašeni su svi važni detalji unutar prostora - kaže arhitektica i dodaje kako je rasvjeta kupljena u tvrtki Splendes: od Flos podne lampe u boravku uz fotelju, do kuhinjske visilice Cattelan Italia.

Valja spomenuti i to da je stan visokotehnološki napredan: izvedena je posebna KNX instalacija koja omogućava upravljanjem svih funkcija stana prema želji korisnika. Osim podnog grijanja, postavljeno je stropno hlađenje i sustav rekuperacije zraka, a sve u želji da bude što neprimjetnije u prostoru.​

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 03:35