DJEČJA SOBA OD 15 KVADRATA

Carstvo za Niku (godina i osam mjeseci) uređeno po Montessori metodi

 Martina Matanić

Uređenje dječje sobe sreća je za mnoge roditelje, a posebice za majke, koje pomno biraju materijale, boje, uzorke, detalje... U posljednje vrijeme u hrvatskim stanovima vidjeli smo mnogo divnih dječjih soba, a ona koja nam je posebno zapela za oko jest soba male Nike čija nam je majka, Martina Matanić, ispričala kako je teklo uređenje.

image
Martina Matanić
image
Martina Matanić

- U svoje slobodno vrijeme, u pauzi od dječjeg igrališta, vrtića, kuhanja i ostalih roditeljskih obaveza, bavim se interijerima i svojim profilom na Instagramu. Većinom su to stambeni prostori mojih prijatelja i obitelji, koji me uvijek pitaju za savjet. Inače, već dugi niz godina radim kao store manager u jednoj velikoj i uspješnoj kompaniji - priča nam Martina Matanić, koja priznaje da je velika ljubiteljica shabby chica, pa se njezin instagramski profil u početku uglavnom bazirao na takvim detaljima. No, sve se promijenilo s dolaskom njezine princeze Nike.

image
Martina Matanić
image
Martina Matanić

- Njezinu sobu uređivala sam postupno. Nisam žurila jer Nika ima godinu i osam mjeseci. Plan mi je bio da sve uredim do njezine druge godine. Imala sam neku ideju o boji zidova, a kako je bila zima, čekala sam malo toplije vrijeme. Sve je išlo polako i bez pritiska jer sam željela da ispadne baš onako kako sam zamišljala. U sobi prevladavaju natur drvo i pastelne, nježne, zemljane boje. Pazila sam da su sve boje na bazi vode i da nemaju štetnih tvari baš zato što je to dječja soba - objašnjava Martina Matanić i dodaje da je soba površine oko 15 četvornih metara. Priznaje da joj se u jednom trenutku činilo da nije dovoljno velika za sve što je zamislila. Trebalo je sve ideje iz glave provesti u djelo i realizirati. Raspored stvari u soba osmišljen je po Montessori metodi.

image
Martina Matanić
image
Martina Matanić

- Trudila sam se da većina toga djevojčici bude nadohvat ruke i da tako uči samostalno se koristiti svime što joj je na raspolaganju. Krevet, šator za igru, veliki spremnik za igračke, stol i stolac, ormar… te hrpa detalja koji su zaokružili moju šumsko-pustolovnu priču i dali joj dušu - ističe Martina Matanić i otkriva kako od svega nabrojanog Nika najviše uživa u stolu za pisanje i crtanje.

- Jako je kreativna i prilično se dobro služi priborom, tako da svoje slobodno vrijeme provodimo stvarajući prava mala umjetnička djela - ponosno priča majka Martina.

image
Martina Matanić
image
Martina Matanić

Većina komada u Nikinu carstvu kupljena je u IKEA-i, a detalji su naručeni iz inozemstva - Poljske, Slovenije, Njemačke, Engleske, Nizozemske...

image
Martina Matanić

- Pletene stvari poput gljive kraj kreveta radila mi je jedna talentirana djevojka iz Bosne. Nažalost, uređujući Nikinu sobu, shvatila sam koliko je toga nedostupno na našem tržištu i koliko smo ograničeni, pa su sve sobice uređene kao po jednom modelu. Na kraju su me poštarine stajale gotovo skuplje od samih detalja. To mi je dalo ideju da možda jednom otvorim svoj konceptualni dućan u kojem će sve te stvari, detalji i namještaj biti dostupni svim roditeljima u Hrvatskoj. Nadam se da će se ta ideja ubrzo realizirati - zaključuje Martina Matanić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 04:22