ARHITEKTURA

Centar za ljubitelje mora i baštine: Počela gradnja centara maritimne baštine u Malinskoj

Studio NFO
Kroz atraktivno ostakljeno pročelje nazirat će se drveni "V" stupovi te raskošan i zanimljiv postav

U Malinskoj na Krku ovih dana na obalnoj zoni počela je gradnja Interpretacijskog centara maritimne baštine s klupskim prostorima, koji će biti idealno mjesto za sve zaljubljenike u more. Autor ovog zanimljivog projekta je studio NFO iz Zagreba.

Zgrada Interpretacijskog centra nalazit će se u nastavku parka i bit će njegov završetak prema mjesnom trgu. Park se, prema projektu, nadvija nad zgradu Centra formirajući njen krov, no u isto vrijeme ostaje parkovna ploha s vidikovcem i mediteranskim vrtom. Na ovaj način zgrada vraća parku "izgubljeni" prostor obogaćen novim sadržajima s potencijalom da postane aktivator cijele zone. Kroz atraktivno ostakljeno pročelje nazirat će se drveni "V" stupovi te zanimljivi postav Interpretacijskog centra.

image
Studio NFO

Izgradnjom Centra zajednica će osim dodatnog turističkog proizvoda dobiti multifunkcionalni prostor koji će služiti stanovnicima Malinske tijekom cijele godine

image
Studio NFO

TRANSFORMACIJA

Općina Malinska-Dubašnica je investitor projekta, odnosno lokalna zajednica.

- Cilj je suvremena prezentacija tradicijske baštine i povijesti Malinske, ali i transformacija u načinu predstavljanja otočnog lokalnog središta. Želja je Općine Malinska-Dubašnica pridonijeti kvalitetnom korištenju javnog prostora i javnom dobru - kaže Kata Marunica, jedna od osnivača studija NFO.

Plan izgradnje 10 milijuna kuna vrijednog Centra maritimne baštine završen je ove godine te su ishođene dozvole za gradnju. Tvrtka NFO pobijedila je na natječaju za izradu arhitektonsko-urbanističkog plana preuređenja cjelokupne obalne zone Malinske 2015. godine. Nakon realizacije Trga u centru Malinske, ovo ljeto dovršena je rekonstrukcija Rive "Velike barke" te se gradnjom Centra nastavlja realizacija strategije postavljena natječajem i afirmacija javnih prostora koji su dugo bili zanemarivani.

image
Studio NFO
image
Studio NFO
image
Studio NFO

BROJNI DOGAĐAJI

U Centru će uz izložbeno-interpretacijske sadržaje, biti i mjesto za klupske prostorije lokalnih ribolovaca i jedriličara, u skladu s tradicijom Malinske.

Uz pomoć suvremenih multimedijalnih tehnologija posjetiteljima Malinske predstavit će se svi aspekti njene pomorske baštine. Postav će biti vrijedni i autentični predmeti, razni artefakti, dokumenti i drugi eksponati. Prezentacija je planirana suvremenim tehnologijama i na edukativno-demonstracijskim događanjima, radionicama i okupljanjima u sklopu kojih će se tu predstavljati znanja i vještine otočnih brodograditelja i kalafata. Bit će događanja i ispred Centra, u idućoj fazi projekta u morskom dijelu gdje će se formirati lučica u kojoj će biti smještene tradicijske barke, te pasara "Božjan" koju je Općina obnovila s namjerom organiziranog predstavljanja. Morski produžetak ovog kompleksa po potrebi će biti moguće transformirati i u igralište za vaterpolo te će se koristiti za razne manifestacije s pozornicom na vodi.

image
Studio NFO
image
Studio NFO
image
Studio NFO

Integralnim pristupom rješavanja problematike javnih prostora od arhitektonskog natječaja do realizacije Općina Malinska-Dubašnica postaje primjer koji treba slijediti. Izgradnjom Centra zajednica će osim dodatnog turističkog proizvoda dobiti multifunkcionalni prostor koji će služiti stanovnicima Malinske tijekom cijele godine. Dovršetak gradnje očekuje se do ljeta 2021. godine.

image
Studio NFO

Park se nadvija nad zgradu formirajući njen krov, no istovremeno ostaje i parkovna ploha s vidikovcem i vrtom

U BROJKAMA

  • 10 milijuna kuna vrijedan je Centar maritimne baštine
  • 2021. godine, do ljeta, očekuje se dovršetak gradnje
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 04:20