živnulo na jugu

Česi, Poljaci, Nijemci i Slovaci razgledavaju i kupuju vile na cijeloj obali, a vole i otoke

 Tom Dubravec/ Cropix
Zadnjih desetak dana živnulo je tržište na jugu, kupci su se vratili više nego lani

Situacija na tržištu u Dalmaciji posljednjih se desetak dana intenzivirala u vezi sa stranim kupcima koji dolaze na lokacije, razgledaju, ostavljaju polog.

Uglavnom su to Česi, Poljaci, Nijemci i Slovaci, nešto je i Hrvata koji žive vani ili ljudi iz regije. Najviše traže vile od 130 do 160 kvadrata s barem 500 metara okućnice i ljetnom kuhinjom, za boravak do osmero ljudi, za cijenu od 400.000 do 600.000 eura. To posebno veseli trgovce nekretninama jel je lani prodaja kuća za povremeni boravak pala.

image
Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine

- Trenutno Česi, Poljaci i Slovaci više kupuju nekretnine na našoj obali nego Rusi. I to na cijeloj obali, ali vole i otoke Brač, Hvar, Čiovo, Korčulu, Vis. Neki kupuju da bi samo oni u njima boravili, drugi ih planiraju koristiti i dio vremena iznajmljivati. Sve više upita imamo i za Pelješac, zbog mosta. I to od domaćih, ali i od nekoliko Engleza koji planiraju obilazak krajem mjeseca - kaže nam Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Situacija je općenito na tržištu nekretnina u Dalmaciji dobra, kaže ona, nekretnine se razgledavaju i daju polozi te su pred realizacijom kupoprodaje, a ima i potencijalnih kupaca koji čekaju da netko odustane od tih nekretnina pa da idu u pregled. Mnogi stranci obilaske nekretnina spajaju s godišnjim odmorom.

image
Zvonimir Barisin/CROPIX

- U Splitu se isto traže vile, ali ih je jako malo u ponudi i vrlo su skupe. Vezano za stanove, oni se relativno brzo prodaju i noviji i stariji ako im je realna cijena. Stanovi u starijim zgradama stoje od 1800 do 3000 eura po kvadratu, rijetko i više na top lokacijama, a novogradnja je oko 2500 do 4500 eura kvadrat. Najpopularniji kvartovi su Meje, Bačvice, Žnjan - dodaje Biliškov.

Sve više upita imamo i za Pelješac, zbog mosta. I to od domaćih, ali i nekoliko Engleza koji planiraju obilazak krajem mjeseca, kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine

Mlađe obitelji biraju Solin i Kaštela, gdje je veća ponuda novijih nekretnina po umjerenijim cijenama. Te Splitu susjedne gradove biraju i jer imaju dostupne vrtiće, parkirališna mjesta i brojne sadržaje.

- U Kaštelima je novogradnja od 2000 do 2200 eura po kvadratu i to dobre kvalitete gradnje, a stanovi u starogradnji su oko 1500 do 1800 eura. Ima i onih koji prodaju stan u centru Splita i presele se u Kaštela, sretni jer imaju parkirališno mjesto - objašnjava Jasminka Biliškov.

image
Tom Dubravec/ CROPIX

Najam u Splitu

Za 50 kvadrata traži se 500 eura na mjesec

Cijene najma stanova u Splitu relativno su visoke. Primjerice, za uređen stan od 50 kvadrata, najam je oko 500 eura za mjesec. Atraktivni stanovi s pogledom na more, veličine oko 90 kvadrata, iznajmljuju se za oko 1000 eura na mjesec. - Većina se još ove godine drži dugoročnog najma, jer su mnogi apartmani ljetos u Splitu ostali prazni - kaže Biliškov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 00:16