Arhitektonski đir

Četiri prizemne kuće na Pašmanu: Kuće od 75 kvadrata za kojima su svi poludjeli

Prizemnice su razdvojene kamenim zidom, identične su izvana i iznutra, a toliko su se svidjele ljudima da je popunjenost termina za boravak i odmor u njima na visokoj razini

Moglo bi se reći da svatko od nas pamti neku ljetnu priču ili scenu od prije petnaestak godina gdje bi se na kraj lipnja cijele dalmatinske obitelji uredno spakirale i iselile iz svojih domova, da bi se preko cijelog ljeta uselile u jednu sobu, a svoje prostore bi počeli iznajmljivati.

To je tada bilo sasvim dovoljno. Iznajmljivao se tuš, krevet, bistri plićak Jadranskog mora i ljekovite zrake hrvatskog sunca. Danas je to nešto drugačija priča. Vremenski i nismo baš nešto odmakli, ali zahtjevi gostiju su se itekako promijenili. Promjena je stalna i jako brza, zapravo u skladu s vremenom u kojem živimo, pa je tako i u apetitima gostiju koji posjećuju našu obalu.

Prva ideja vlasnika bila je da urede stare autohtone dalmatinske kamene kuće, ali su shvatili da na tržištu vlada prezasićenje takvom ponudom. Zato su se odlučili za nešto drugačije, što će imati izvorni štih, ali ujedno i privući pažnju turista

SAVRŠEN ODMOR

Postala je nužnost da godišnji odmor mora biti savršen u svakom smislu - od lokacije, hrane, smještaja, ljudi i to sve mora biti popraćeno dokazima na društvenim mrežama. U tom smislu stavljen je veliki naglasak na arhitekturu. Poznato je da neki turisti ni ne odlaze iz svog smještaja ako im je pruženo sve što traže. Razni su načini kako to postići, a mi smo u moru izbora pronašli jedan malo drugačiji primjer arhitekture koja udovoljava svim željama gostiju.

UKLOPLJENE U OKOLINU

Na otoku Pašmanu u mjestu Kraj, sedamdesetak metara od obale i tik uz cestu smjestio se, za to područje, neobični objekt od četiri kuće prizemnice u nizu čiji idejni i glavni projekt potpisuju dobro poznati zagrebački arhiteki 2A.

Zoran Zidarić, iz ureda Dva arhitekta, objašnjava nam da su projekt napravili na temelju želja investitora koji se već dugo bavi turizmom. Zahtjev je bio da se kuće uklope u okolinu, da zadrže nešto autohtono, a opet da budu suvremene i posebne. Rješenje je bilo vrlo jednostavno, zajedničko stanovanje u četiri kuće u nizu koje su odvojene zidovima koji pružaju privatnost, a sve je natkriveno jednom pločom.

Upitali smo vlasnika Daria Ivanovića, odakle takve neobične želje, na što nam je on odgovorio da je prva zamisao bila da to budu stare autohtone dalmatinske kamene kuće, ali dubljim promišljanjem i istraživanjem shvatio je da vlada prezasićenje takvom ponudom pa se odlučio za nešto što će imati izvorni štih, ali ujedno i privući pažnju turista.

- Turizam se nama već odavno samo događa, ali to lagano postaje prošlost. Iz tog razloga moj partner Alen i ja odlučili smo se ponuditi nešto drugačije. Objekt koji će sam po sebi biti atrakcija i izgleda da smo i uspjeli. Naši gosti su oduševljeni - ističe Dario.

ZAJEDNIČKO UREĐENJE

Kao što smo i ranije naveli, projekt se sastoji od četiri kuće koje su razdvojene kamenim zidom. Sve kuće su identične, izvana i iznutra. Kvadratura pojedine kuće je svega 75 metara, u što je smješteno tri spavaće sobe, dvije kupaonice i blagovaonica. Dodatna zanimljivost ovih kuća je što one ne posjeduju klasični dnevni boravak, nego je on izmješten na terasu. Dario nam objašnjava koji je tomu razlog:

- Dugogodišnje iskustvo me poučilo da je dnevni boravak nepotreban u kućama za iznajmljivanje. Gosti provode 90% vremena vani pa smo odlučili taj boravak smjestiti na ograđeni dio terase. Boravak je ograđen s tri strane, a na krovu je postavljen otvor za dotok zraka, tako da se u tom dijelu stalno događa neko strujanje zraka i prostor čini jako ugodnim.

Kvadratura pojedine kuće je svega 75 metara, u što je smješteno tri spavaće sobe, dvije kupaonice i blagovaonica. Dodatna zanimljivost ovih kuća je što one ne posjeduju klasični dnevni boravak, nego je on izmješten na terasu.

Izvedbu cijelog projekta vodili su vlasnici Dario Ivanović i Alen Šečić. Odluka da kombinira suvremene oštre linije i tamne boje sa zidovima koji su nastali od recikliranog dalmatinskog kamena u četiri prizemnice u nizu očito je bila pun pogodak, bar sudeći po popunjenosti termina. Dario i njegov partner Alen, kao i njihove supruge Marina i Kristina zaslužni su i za unutarnje uređenje kuća kao i sve detalje na projektu. Sve kuće jednako su uređene, jednostavno, otmjeno i minimalistički s naznakama izvornog dalmatinskog stila. Dario nam zaključuje:

- Pašman i nije previše brendirana destinacija, ali vremena se mijenjaju i smatram da je ponuda bitna. Tako smo se i mi odlučili napraviti bar neku ponudu u ovom arhitektonskom i smještajnom obliku i planiramo svakako nastaviti s time. Do sada smo se uvjerili da smo na dobrom putu.

Foto: Boris Kačan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 23:31